Valikko
Kulttuuri

Kirjaston entinen levynkuunteluhuone on nyt karaokehotelli – ”Päihteetön karaoke saanut valtaisan suosion”

Kirjastot etsivät uusia toimintatapoja, kun musiikkiosastot eivät enää vedä kävijöitä entiseen tapaan kirja- ja levyvarastona ja hiljentymispaikkana.

Tuomi Hälikkö, Satu Laaksonen ja Riitta Nyholm tutkivat karaokeohjelman 300 000 kappaleen valikoimaa Tikkurilan kirjastossa. Hälikkö valitsee listalta Lapin Tangon, ja alkaa tulkita kappaletta.

Ystävykset saapuvat viikoittain kirjaston musiikkiosastolle laulamaan joskus vähän suuremmallakin porukalla. Kolmikko on tavannut toisensa aikuisopiston kirjastossa järjestämällä Rohkaistu laulajana -kurssilla.

”Karaoke tuo niin paljon iloa elämääni, sitä ei tarvitse ottaa vakavasti, mutta silti tunteet alkavat virtaamaan. Aikuisopistojen laulutunneille on tunkua, enkä halua käydä karaokebaareissa humalaisten ihmisten seassa. Täällä saa laulaa rauhassa ystävien kanssa. Välillä toisaalta pääsemme esiintymään, sillä läheisestä vanhainkodista saapuu toisinaan ihmisiä kuuntelemaan lauluamme”, aiemmin kuorolaulua harrastanut Hälikkö sanoo.

Karaoke on yksi Tikkurilan kirjaston musiikkiosaston kehittämishankkeessa syntyneistä kokeilusta. Hanke on ollut käynnissä viime keväästä lähtien, ja se on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön tukea. Sen pohjana käytetään tutkimusaineistoa ja käyttäjäkyselyitä.

Keväällä käynnistyi hankkeen kokeiluvaihe, jossa testataan uusia toimintamalleja ja kerätään asiakkailta palautetta siitä, mikä toimii ja mikä ei. Vuoden 2017 puolella mukaan tulee sisustussuunnittelija, joka suunnittelee tilat tulosten pohjalta uusiksi. Tilamuutokset valmistuvat vuoden 2017 loppuun mennessä.

Hankkeen tarkoituksena on selvittää, miten musiikkiosasto voisi palvella paremmin ajassa, jossa kirjastojen tehtävä kirja- ja levyvarastona ja hiljentymispaikkana ei enää vedä kävijöitä. Musiikkiäänitteiden lainaus Vantaalla on viimeisen viidentoista vuoden aikana lähes puolittunut. Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan kuitenkin kymmenen vuotta täyttäneistä suomalaisista 14 prosenttia soittaa jotain soitinta ja seitsemän prosenttia laulaa.

”Päihteetön karaoke on ainakin saanut valtavan suosion. Se on ilmaiseksi varattavissa yksin, perheen tai kaveriporukan kanssa. Karaokehuoneena toimii entinen levynkuunteluhuone, joka on viime vuosina jäänyt vähälle käytölle”, palveluesimies Ville Karinen sanoo.

Esillä olevaa levyvalikoimaa karsitaan ”ainakin niin, ettei siellä olisi enää seitsemää eri versiota samasta Sibeliuksen sinfoniasta”. Helmetin musiikkivarasto sijaitsee kuitenkin Tikkurilan kirjaston kellarissa, ja sinne päätyvät pääkaupunkiseudun kirjastojen hyllyistä poistetut, mutta valikoimiin jätetyt lp- ja cd-levyt sekä nuotit. Levyjen siirtäminen varastoon vaatii jatkuvaa arkistointia ja luettelointia asiasanojen perusteella. Aineisto on varastosta varattavissa ja lainattavissa mihin päin pääkaupunkiseutua tahansa.

”Ihmiset eivät enää etsi uutta kuunneltavaa kirjastosta, vaan netistä. Kirjastojen vahvuus on se, että valikoimissamme on äänitteitä, joita ei esimerkiksi Spotifysta löydä. Ihmisten musiikkiharrastukset eivät rajoitu levynkuunteluun, ja haluamme, että musiikkiosasto voisi tukea asiakkaita harrastuksissaan”, Karinen sanoo.

Kirjastossa on nyt treenikämppämäinen huone, jossa voi soittaa soittimia ja äänittää musiikkia. Karisen mukaan tilassa tehdään paljon räppidemoja. Tablettitietokoneilla voi pelata pelejä, joilla voi harjoitella esimerkiksi kitaran- tai bassonsoittoa. Lisäksi musiikkiosasto aikoo pian ottaa kokeiluun kotiin lainattavat soittimet.

Verkostopäällikkö Katariina Ervastin mukaan myös Tikkurilan kirjaston opiskelu- ja työtiloja aiotaan muokata ja laajentaa.

”Vantaalaiset tulevat Tikkurilan kirjastoon työskentelemään, opiskelemaan ja käyttämään esimerkiksi musiikki- ja lastenosastoa vähän kauempaakin. Freelancereiden määrä on lisääntynyt, ja he työskentelevät mielellään kirjastossa. Olemme keränneet asiakkailta palautetta, ja he ovat kaivanneet esimerkiksi seisovien työpöytien, taukohuoneiden ja ryhmätyötilojen kaltaisia asioita”, Ervasti sanoo.

Toiminnallisuus, yhteisöllisyys ja osallistavuus vilisevät hankkeiden suunnitelmissa. Entä sitten ne kirjastokävijät, jotka eivät halua osallistua, harrastaa tai kokea yhteisöllisiä elämyksiä?

”Palautteissa olemme havainneet sen, että kirjastossa työskentelevät ja opiskelevat voidaan jakaa kahteen ryhmään, niihin, jotka haluavat pientä hälinää ympärilleen ja niihin, jotka kaipaavat omaa rauhaa. Molemmat huomioidaan ja esimerkiksi lukusali säilyy täysin hiljaisena tilana”, Ervasti sanoo.

Oikaisu 16.8. kello 17.25: Jutun kuvassa oli aiemmin virheellinen nimitieto. Kuvassa karaokea laulaa Riitta Nyholm.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjastot
 • Musiikki
 • karaoke

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  9. 9

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  10. 10

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää