Kulttuuri

Kasvojaan piilottelevat Sia ja Anohni päättivät monipuolisen Flow-viikonlopun

Sia Furler on onnistunut rakentamaan poptähden uransa taitavasti ilman samanlaista julkisuusmyllytystä.

Flow-festivaali huipentui sunnuntai-iltana kahden kasvojaan peittelevän artistin keikkaan. Päälavalla esiintyneelle Sialle salaperäisyys on jo tavaramerkki, kun taas aiemmin Antony Hegartyna tunnetun Anohnin piileskely tuli yllätyksenä.

Sia Furler on onnistunut rakentamaan poptähden uransa taitavasti ilman samanlaista julkisuusmyllytystä, joka pyörii vaikkapa Rihannan ja Beyoncén ympärillä. Flow'ssa hän sai siitä huolimatta hurjan suosion. Päälavan edessä ei tainnut olla koko viikonloppuna yhtä paljon väkeä kuin sunnuntai-iltana Sian esiintyessä.

Silmät peittävän peruukin alta laulanut Sia pysytteli muutenkin etäisenä. Hän ei puhunut yleisölle, vaan kappaleiden välit täytettiin ennalta äänitetyillä osuuksilla.

Siaa ei nähty paljoa myöskään lähikuvissa videoruuduilla, jotka näyttivät enimmäkseen lavalla liikkuneita tanssijoita.

Visuaalisesti voimakas ja tarkkaan harkittu esiintyminen ei ollut tavanomaista popshow'ta, vaikka musiikissaan Sia on suoraviivainen.

Hänen tunnistettava sointinsa rakentuu yksinkertaisten popsointukiertojen ja voimakkaan laulutulkinnan varaan. Sian kappaleet ovat usein kuin edm-hittejä ilman pumppaavaa rytmiä, ja toisaalta niiden pateettisuus vie välillä yllättävän lähelle melodisen metallin tunnelmaa.

Se selittänee osin Sian laajan suosion. Flow'ssa hänen maneerinsa ja etäinen olemuksensa muodostivat komean, mutta kylmän yhdistelmän.

Mustan kaavun ja hupun suojista laulanut Anohni on sen sijaan konseptoinut itsensä uudestaan. Takavuosien Antony and the Johnsons -laulajasta on jäljellä ääni, mutta Flow'n Red Arena -teltassa ei kuultu enää vanhoja kappaleita, vaan keväällä ilmestyneen Hopelessness-albumin elektronisia ja synkkäsävyisiä lauluja.

Anohnin kasvojen sijasta lavan takaseinällä näytettiin videona kappaleen mukana laulavia eri ikäisiä naisia.

Festivaalin päätökseksi Anohnin keikka oli ylväs, mutta ei erityisen toiveikas. Yleisökontakti jäi vähiin tälläkin kertaaa. Presidentti Barack Obaman politiikan aiheuttamaa pettymystä tihkuvan Obama-kappaleen Anohni spiikkasi kysymällä ”who's the next president, Helsinki”.

Flow'n sunnuntai oli toki muutakin kuin kasvotonta, kylmää ja lohdutonta.

J. Karjalainen on todennäköisesti maailman ainoa artisti, joka voi esiintyä luontevasti sekä Himoksen iskelmäfestivaalilla että Flow'ssa ja saada yleisön yhtä helposti puolelleen.

Aurinko ja kotikenttäetu auttoivat asiaa, mutta myös Karjalaisen yhtye venytti tutuista kappaleista vastustamatoman svengaavia tulkintoja. Jopa puhki soitetusta Ankkurinapista, joka muuttui Pekka Gröhnin pianon vetämänä vereväksi souliksi.

Vieläkin maanläheisempi tunti vietettiin mustassa teltassa, kun amerikkalaisen punkin uranuurtaja Descendents soitti vihdoin ensimmäisen Suomen keikkansa. Jo 1970-luvun lopussa aloittanut yhtye on ollut tärkeä innoittaja Blink 182:n kaltaisille nuoremmille punkpop-tähdille, mutta Suomessa se on jäänyt kaupallisesti menestyneemmän Bad Religionin varjoon.

Entisille ja nykyisille punkkareille ja skeittaajille Descendentsin vierailu oli harras tapaus, muita se muistutti siitä millaiselta aito punk on kuulostanut: simppeliltä ja vähän horjuvalta, mutta sydämelliseltä.

Nostalgiaa oli myös New Orderissa, jonka edellisestä Suomen vierailusta on vierähtänyt hämmentävät 34 vuotta.

Elektronisen rockin ja tanssimusiikin edelläkävijä villitsi aiemmin kesällä Roskilden festivaalilla yleisön tauottomaan tanssiin, Flow'ssa tunnelma oli enimmäkseen viileämpi, vaikka yhtye soitti pitkään odottaneiden fanien iloksi muutaman harvemmin kuullun kappaleen.

Varsinkin ylimääräisissä numeroissa kuultu Joy Divisonin Decades oli paitsi muistutus yhtyeen juurista, myös ajankohtainen aiheeltaan. Sodan traumatisoimista nuorista miehistä kertova laulu ei valitettavasti vanhene.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Flow-festivaali
 • Musiikki
 • Sia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  7. 7

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää