Valikko
Kulttuuri    |   Kolumni

Lasten esiintyminen Sannin kohuvideolla on eri asia kuin muu fanittaminen

Levy-yhtiön päätös poistaa video jälkikäteen ihmetyttää: Eikö levy-yhtiössä todella ollut etukäteen ajateltu, että lapset ja seksi videolla on riskialtis yhdistelmä?

Sannin Vahinko-biisin video poistettiin tiistaina YouTubesta pian sen jälkeen, kun HS:n toimittaja kysyi Sannin levy-yhtiöltä kriittisiä kysymyksiä videoon liittyen.

Videolla pienet tytöt – Sannin fanit – tanssivat ja lauloivat Vahinko-biisiä. Siinä lauletaan näin:

Jos haluut testaa mua yhen kerran vaan,

mulla on mesta mihin mennä,

siellä on kaapissa pari coronaa,

jos meil ei juttu muuten lennä,

Jos haluut niin jää tyynyjuttelemaan,

mutta jos et annan sun mennä,

mulle on ilo olla sun vahinko,

vahinko va va vahinko

Fanityttöjen videoita oli kerätty sosiaalisen median avulla, ja Sannin tiedotteen mukaan kaikkien lasten vanhemmat olivat antaneet suostumuksensa videoiden käyttöön virallisella musiikkivideolla.

Videon nopea poistaminen netistä kriittisten kysymysten jälkeen näytti levy-yhtiön paniikkiratkaisulta. Ainakin se kertoo siitä, että lapsikohderyhmä on Sannille todella tärkeä, eikä maineriskejä haluta ottaa.

Eikö levy-yhtiössä todella ollut etukäteen ajateltu, että lapset ja seksi videolla on riskialtis yhdistelmä?

Kritiikkiä video sai jo maanantaina Sannin virallisella Facebook-sivulla heti ilmestyttyään. Moni kommentoi pitävänsä epämiellyttävänä sitä, että pienet lapset laulavat iloisesti hymyillen seksistä.

Kun video poistettiin seuraavana päivänä, moni aikuinen ilmaisi Sannin sivuilla myös pettymyksensä päätöksestä poistaa video.

”Hiton ryppyotsat.” ”Mielensäpahoittajat.” ”Kukkahattutädit!”

”Minun eskarilainen opetellut biisin ulkoa kuuntelemalla, kun ei lukeakaan osaa. Laulaa niin tunteella ja kauniisti<3 Enkä voi sanoista tressiä ottaa. Ei hän niiden merkitystä voi vielä ymmärtää. Uusia Sannin biisejä odotellessa.”

Näin siis eskarilaisen äiti. Ajatus kulkee: irtoseksiaiheinen kappale ei voi vahingoittaa lasta, koska hän ei tiedä, mistä siinä lauletaan.

Asia on varmastikin näin. Jo vuosikymmeniä lapset ovat hoilanneet partiossa, leirillä, kouluissa, peilin edessä, vanhempien kanssa, kavereiden kanssa ja yksin ihan omalla äidinkielellään lauluja, joissa aiheena on esimerkiksi seksi tai alkoholi, usein kylläkin peitellysti.

Taiskan Mombasa, Juicen Viidestoista yö, Raptorin Oi beibi, Baddingin Fiilaten ja höyläten. Lista on loputon. Mitä väliä on lyriikoilla, jos on hyvä meininki! Joskus myöhemmin, tajutessaan kappaleen piilomerkitykset, asialle voi vain hymähtää.

Miksi siis HS:n toimittaja halusi kysyä levy-yhtiöltä Sannin videosta tarkemmin? Siksi, että Vahinko-video eroaa lasten omasta laulamisesta ja fanittamisesta todella merkittävällä tavalla.

Video oli julkinen ja kaikkien nähtävällä, netissä – eli siitä jää pysyvä jälki eikä sen erilaisia katsomistapoja voi mitenkään kontrolloida, ohjata tai edes tietää. Vahinko-videosta syntyi hyvin helposti tulkinta, jonka mukaan lasten käyttäminen esiintymässä suoraan kameralle tekee lapsista biisin kertojia – aktiivisia toimijoita tarinassa, jossa ehdotetaan irtoseksiä sanomalla kenelle tahansa katsojalle ”jos haluut testaa mua yhen kerran vaan” ja ”mulle on ilo olla sun vahinko”.

Monien vanhempien silmissä tämä tulkinta ei ehkä ollut ilmeinen. Ehkä he vain näkivät lapsensa osana suurta fanijoukkoa, ja olivat iloisia heidän puolestaan.

Vanhempia on varoiteltu netin vaaroista vuositolkulla. Monille vanhemmille se tosiseikka, että lapsi on itse innostunut ja onnellinen – tietämättään, miten aikuiset voivat tulkita kappaleen ja videon –, poistaa pelon siitä, että tästä nettijäljestä voisi olla lapselle jotain haittaa.

Entä sitten, vuosia myöhemmin, kun lapsi ehkä näkee oman esiintymisensä toisin silmin, ymmärrettyään laulun sanoitukset paremmin – ja sen, miten videota on voitu katsoa?

Mitä vanhempi vastaa lapselle? ”Sinä halusit siihen videolle.”

Levy-yhtiö näytti tajuavan vasta palautteen jälkeen, että lapset videolla laulamassa irtoseksistä on kuitenkin mahdollisesti häiritsevä yhdistelmä, vaikka lapsilta ja vanhemmilta olisi siihen lupa saatukin.

Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen esimies.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Yksi kuollut, 14 haavoittunut yökerhoammuskelussa Cincinnatissa Yhdysvalloissa

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  8. 8

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää