Valikko
Kulttuuri    |   Kolumni

Lasten esiintyminen Sannin kohuvideolla on eri asia kuin muu fanittaminen

Levy-yhtiön päätös poistaa video jälkikäteen ihmetyttää: Eikö levy-yhtiössä todella ollut etukäteen ajateltu, että lapset ja seksi videolla on riskialtis yhdistelmä?

Sannin Vahinko-biisin video poistettiin tiistaina YouTubesta pian sen jälkeen, kun HS:n toimittaja kysyi Sannin levy-yhtiöltä kriittisiä kysymyksiä videoon liittyen.

Videolla pienet tytöt – Sannin fanit – tanssivat ja lauloivat Vahinko-biisiä. Siinä lauletaan näin:

Jos haluut testaa mua yhen kerran vaan,

mulla on mesta mihin mennä,

siellä on kaapissa pari coronaa,

jos meil ei juttu muuten lennä,

Jos haluut niin jää tyynyjuttelemaan,

mutta jos et annan sun mennä,

mulle on ilo olla sun vahinko,

vahinko va va vahinko

Fanityttöjen videoita oli kerätty sosiaalisen median avulla, ja Sannin tiedotteen mukaan kaikkien lasten vanhemmat olivat antaneet suostumuksensa videoiden käyttöön virallisella musiikkivideolla.

Videon nopea poistaminen netistä kriittisten kysymysten jälkeen näytti levy-yhtiön paniikkiratkaisulta. Ainakin se kertoo siitä, että lapsikohderyhmä on Sannille todella tärkeä, eikä maineriskejä haluta ottaa.

Eikö levy-yhtiössä todella ollut etukäteen ajateltu, että lapset ja seksi videolla on riskialtis yhdistelmä?

Kritiikkiä video sai jo maanantaina Sannin virallisella Facebook-sivulla heti ilmestyttyään. Moni kommentoi pitävänsä epämiellyttävänä sitä, että pienet lapset laulavat iloisesti hymyillen seksistä.

Kun video poistettiin seuraavana päivänä, moni aikuinen ilmaisi Sannin sivuilla myös pettymyksensä päätöksestä poistaa video.

”Hiton ryppyotsat.” ”Mielensäpahoittajat.” ”Kukkahattutädit!”

”Minun eskarilainen opetellut biisin ulkoa kuuntelemalla, kun ei lukeakaan osaa. Laulaa niin tunteella ja kauniisti<3 Enkä voi sanoista tressiä ottaa. Ei hän niiden merkitystä voi vielä ymmärtää. Uusia Sannin biisejä odotellessa.”

Näin siis eskarilaisen äiti. Ajatus kulkee: irtoseksiaiheinen kappale ei voi vahingoittaa lasta, koska hän ei tiedä, mistä siinä lauletaan.

Asia on varmastikin näin. Jo vuosikymmeniä lapset ovat hoilanneet partiossa, leirillä, kouluissa, peilin edessä, vanhempien kanssa, kavereiden kanssa ja yksin ihan omalla äidinkielellään lauluja, joissa aiheena on esimerkiksi seksi tai alkoholi, usein kylläkin peitellysti.

Taiskan Mombasa, Juicen Viidestoista yö, Raptorin Oi beibi, Baddingin Fiilaten ja höyläten. Lista on loputon. Mitä väliä on lyriikoilla, jos on hyvä meininki! Joskus myöhemmin, tajutessaan kappaleen piilomerkitykset, asialle voi vain hymähtää.

Miksi siis HS:n toimittaja halusi kysyä levy-yhtiöltä Sannin videosta tarkemmin? Siksi, että Vahinko-video eroaa lasten omasta laulamisesta ja fanittamisesta todella merkittävällä tavalla.

Video oli julkinen ja kaikkien nähtävällä, netissä – eli siitä jää pysyvä jälki eikä sen erilaisia katsomistapoja voi mitenkään kontrolloida, ohjata tai edes tietää. Vahinko-videosta syntyi hyvin helposti tulkinta, jonka mukaan lasten käyttäminen esiintymässä suoraan kameralle tekee lapsista biisin kertojia – aktiivisia toimijoita tarinassa, jossa ehdotetaan irtoseksiä sanomalla kenelle tahansa katsojalle ”jos haluut testaa mua yhen kerran vaan” ja ”mulle on ilo olla sun vahinko”.

Monien vanhempien silmissä tämä tulkinta ei ehkä ollut ilmeinen. Ehkä he vain näkivät lapsensa osana suurta fanijoukkoa, ja olivat iloisia heidän puolestaan.

Vanhempia on varoiteltu netin vaaroista vuositolkulla. Monille vanhemmille se tosiseikka, että lapsi on itse innostunut ja onnellinen – tietämättään, miten aikuiset voivat tulkita kappaleen ja videon –, poistaa pelon siitä, että tästä nettijäljestä voisi olla lapselle jotain haittaa.

Entä sitten, vuosia myöhemmin, kun lapsi ehkä näkee oman esiintymisensä toisin silmin, ymmärrettyään laulun sanoitukset paremmin – ja sen, miten videota on voitu katsoa?

Mitä vanhempi vastaa lapselle? ”Sinä halusit siihen videolle.”

Levy-yhtiö näytti tajuavan vasta palautteen jälkeen, että lapset videolla laulamassa irtoseksistä on kuitenkin mahdollisesti häiritsevä yhdistelmä, vaikka lapsilta ja vanhemmilta olisi siihen lupa saatukin.

Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen esimies.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  2. 2

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  5. 5

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  6. 6

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  7. 7

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  8. 8

   Britannian kaavailema ulkomaalaisten rekisteröinti arveluttaa suomalaisia: ”Ajatus pomppasi ikävästi natsi-Saksaan”

  9. 9

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  10. 10

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  7. 7

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää