Kulttuuri

Argentiinalainen ohjaaja Fernando Rubio pystyttää Helsingin keskustaan seitsemän sänkyä näyttämökseen

Argentiinalaistaiteilija Fernando Rubio petaa sängyn yhdelle katsojalle kerrallaan Everything by my side -esityksessään.

Perjantaina Keskuskadulle – tai rankan sateen sattuessa Finlandia-talon Piazzalle – pedataan valkoisin lakanoin seitsemän sänkyä. Ne kuuluvat argentiinalaistaiteilija Fernando Ru­bion (s. 1975) näytelmään Everything by my side.

Kussakin sängyssä yksi näyttelijä esittää kymmenminuuttisen monologin yhdelle katsojalle kerrallaan.

Rubion näytelmä on kiertänyt maailmalla yhdessätoista kaupungissa – muun muassa Buenos Airesissa, New Yorkissa, Ateenassa ja Amsterdamissa – ja esityksen New Yorkissa nähneiden haastatteluvideon perusteella kokemus on ollut vaikuttava. ”Rakastin sitä. En olisi uskonut, että se on niin koskettava kuin mitä se oli.” ”Se oli kaunista.” ”Se oli rentouttavaa, kuin meditaa­tiota.”

Suomessa näyttelijöinä ovat Iida-Maria Heinonen, Tarja Heinula, Niina Hosiasluoma, Marjaana Kuusniemi-Korhonen, Sara Melleri, Ulla Raitio ja Annika Tudeer.

Heidät valittiin kuvapuhelujen avulla tehdyillä castingeillä. Ja he ovat kaikki naisia, koska teoksen tekstin kirjoitettuaan Rubio tiesi ”vaistomaisesti, että teoksen ääni on naisen ääni”.

”Uskon, että naisten ryhmä antaa voimaa, lämpöä, suojaa. Mutta halusin myös purkaa sen asetelman, että on niin luonnollista katsoa nimenomaan naisia.”

Rubio antaa haastattelun hotellihuoneessa ennen siellä pidettävien harjoitusten alkua.

Hän kertoo kirjoittaneensa teoksensa viisi vuotta sitten eräänä aamuna. ”Työskentelen paljon unimateriaalin kanssa: minulle on tyypillistä kirjoittaa heti herättyäni.”

Rubion tekstiä ei missään tapauksessa voi sanoa suoraviivaiseksi tai perinteiseksi monologiksi. Se on pikemminkin hapuileva, tunnusteleva, muistiin ja muistamiseen punoutuva.

Ohjaaja kertoo, että teksti sai alkunsa hänen omasta lapsuusmuistostaan, mutta sen on tarkoitus välittää huomattavasti suurempia asioita. ”Kun seitsemän näyttelijää esittää tekstiä samanaikaisesti omalla äänellään, tulee äänestä jotakin, joka kuuluu kaikille ja resonoi ajassa”, Rubio selittää.

Sängyn intiimissä tilassa näyttelijän ääni myös toimii heijastuksena katsojan kehossa, Rubio jatkaa. ”Katsoja on osa teosta, kun ei katsele sitä vain etäisyyden päästä. Hän on ihminen, jolla on historiansa, muistonsa, surunsa, ilonsa, yksinäisyytensä. Tuo kaikki muuttaa teosta joka kerralla. Näytelmä ei ole koskaan sama.”

Paitsi katsoja, myös ympäristö muuttuu kerrasta toiseen. ”Valo muuttuu, on kylmä tai kuuma.”

Äänen ja kehojen lisäksi olennaista teoksessa on Rubion mukaan hiljaisuus.

”Se on tärkeä osa. Kaikki on hiljaisuudessa selittämätöntä; se mitä tapahtuu kehoissa hiljaisuudessa.”

Everything by my side on olemukseltaan paitsi yksityinen, myös julkinen visuaalinen performanssi. Jos ei halua antautua intiimiin katsomiskokemukseen ja kivuta sänkyyn katsojaksi, voi teosta seurata etäämpää. ”Tärkeää ei ole vain se, mitä tapahtuu sängyssä. Vaikka tietenkin fyysinen ja emotionaalinen kokemus ovat nimenomaan siellä.”

Fyysiseen kokemukseen kuuluu paitsi läsnäolo peiton alla, myös näyttelijän ääni.

”Äänenkäyttö on tärkeässä roolissa. Äänenvoimakkuudet vaihtelevat normaalista hiljaiseen, jopa kuiskaukseen. Se on osa kutsua intiimiyteen.”

Hotellihuoneen oveen koputetaan. Ensimmäisenä näyttelijöistä saapuu Niina Hosiasluoma.

Hän kertoo vaikuttuneensa syvästi Rubion teoksesta ja sen teemoista. ”Miten kaupungissa voi ottaa tilaa? Ja miten itse ottaa tilaa, mahtuuko sitä itse maailmaan?”

Ohjaaja on myös onnistunut Hosiasluoman mukaan luomaan työryhmän kesken uskomattoman tasa-arvoisen ilmapiirin. ”Me mahdutaan kaikki samaan huoneeseen.”

Ennen kuin harjoitukset alkavat, täytyy Fernando Rubiota vielä pyytää tiivistämään Everything by my siden olennaisin sisältö.

”En tiedä, käykö se mitä ­haluan sanoa, niin selkeästi ilmi. En ajattele näytelmiä viesteinä. Mutta tietenkin työt ovat aina kallellaan johonkin suuntaan. Tällä hetkellä olen kiinnostunut siitä miten elämme ja käytämme aikamme”, Rubio sanoo.

”Että miten aikana, jolloin teknologia synnyttää yhä enemmän individuaalisuutta ja yhteiskunnat tietyllä tavalla tiivistyvät, luomme tiloja, joissa voimme elää sovussa? Miten luomme uusia rituaaleja? Uusia tapoja ymmärtää keitä olemme? Mitä toiset ihmiset tarkoittavat?”

Everything by my side -esitykset Keskuskadulla tai sateen sattuessa Finlandia-talossa 19.8.–21.8. Liput 11,50 e. www.helsinginjuhlaviikot.fi

Fernando Rubio

  Argentiinalaistaiteilija Fernando Rubio (s.1975) on syntynyt ja kasvanut Buenos Airesissa.

  Rubio on paitsi ohjaaja, myös näytelmäkirjailija, näyttelijä sekä buenosairesilaisen draamaoppilaitoksen professori.

  Yksi hänen keskeisiä teemojaan on muisti ja muistaminen.

  Hänen töitään on esitetty ympäri maailman, muun muassa Kuubassa, Meksikossa, Egyptissä, Ranskassa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Venäjällä, Irlannissa ja Unkarissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  4. 4

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Nyt on harmaata ja ankeaa – Suora lähetys näyttää, miten sankka sumu on ottanut Helsingin valtaansa

  7. 7

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  8. 8

   Äärioikeistolainen AfD oli toiseksi suurin puolue entisen Itä-Saksan alueella – ”Saksojen yhdistymisen konkurssihakemus”

  9. 9

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  10. 10

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  9. 9

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  10. 10

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää