Kulttuuri

Kurvikkaat naiset täyttävät Helsingin taidehallin – taiteilija oli feministi, joka hylkäsi lapsensa

Niki de Saint Phallen ensimmäinen iso näyttely Suomessa sykkii elämäniloa ja naisasiaa.

Niki de Saint Phallen (1930–2002) elämästä ei tiettävästi ole tehty pitkää elokuvaa. Mutta jos sellainen tehtäisiin, ei siihen tarvitsisi erikseen dramatisoida sykähdyttäviä käänteitä.

Ranskalainen, Yhdysvalloissa kasvanut Saint Phalle teki kahdella mantereella pitkän taiteilijanuran, jota määrittävät etenkin ampumisperformanssit sekä pulleat ja värikkäät naisveistokset, Nanat. Julkisista Nana-veistoksista Saint Phalle parhaiten tunnetaankin.

Taidehallissa lauantaina avautunut näyttely esittelee salitekstissä taiteilijan muun muassa ”eksentrisenä draamakuningattarena, leikkisänä kapinallisena ja rohkeana feministinä”. Poikkeuksellinen oli myös Saint Phallen henkilökohtainen elämä. Sitä leimasi muun muassa hänen varhain kokemansa seksuaalinen hyväksikäyttö.

Näytteillä on pala Saint Phallen omaperäistä universumia – naivistista, voimakasta väri- ja muotoilottelua. Monipuolisessa näyttelyssä on maalauksia, veistoksia, piirroksia ja tekstiiliteoksia, ja mukana on useita huipputeoksia. Helsinkiin ei kuitenkaan ole saatu Nana-veistosta ulos, mikä on harmi.

Saint Phallen taide ei missään nimessä ole pelkkää joie de vivreä. Elämänilon lisäksi siinä on kyse muun muassa sukupuolten ja rotujen tasa-arvosta.

”Ranskassa Saint Phalle on ­todella suosittu, mutta monilla on hänestä väärä kuva. Häntä ei aina ole otettu vakavasti. Monet ovat pitäneet hänen taidettaan vain iloisena ja dekoratiivisena”, sanoo näyttelyn ranskalainen kuraattori Camille Moreau.

Saint Phalle käytti kaksi kolmasosaa elämästään julkiseen taiteeseen, kuten Nanoihin. Tätä kuvaa Saint Phallesta Moreau halusi laajentaa.

”Hänen taiteensa on kuin kuu. Tunnemme valoisan puolen, mutta varjokin on olemassa.”

Näyttely tulee Suomeen Tanskan Arkenin ja Pariisin Grand Palais’n kautta.

Pariisissa näyttelyn näki 2014–2015 jopa 700 000 ihmistä.

”He löysivät Saint Phallen ­vakavan puolen ja radikaalin ­feminismin”, Moreau sanoo.

”Saint Phalle oli ensimmäisiä taiteilijoita jotka ajattelivat, että taide kuuluu kaikille, että sen ­pitää puhutella kaikkia lapsista aikuisiin. Sekin oli hyvin poliittinen ele”, Moreau sanoo.

Saint Phalle halusi aina taiteilijaksi, miehistä taidemaailmaa ja konservatiivista perhettään uhmaten.

Saint Phallelle tärkeät teemat näkyvät yhdessä näyttelyn ­mittavimmista teoksista. Suuri Dianan uni polyesteriveistos ­kuvaa makaavaa Dianaa, antiikin jumalatarta.

”Kokonaisuudessa on myös risti, erilaisia poliittisia symboleita, lapsia, ase ja lohikäärme, mutta kaikki on iloista ja värikästä. Tässä on tavallaan hänen koko universuminsa”, Moreau sanoo.

Taiteilijan julkisia veistoksia voi nähdä ympäri maailmaa. Suurin keskittymä, Tarot-puisto on Italiassa.

Palatsi (Majatalo) on valtavan, orgaanisen muotoisen talon ­pienoismallia muistuttava teos. Se edustaa Moreaun mielestä hyvin Saint Phallen maailmaa.

”Se on iso talo, jossa erilaiset ihmiset elävät hippihenkisesti yhdessä – lapset, ­aikuiset, mustat ja valkoiset. Tuolle ajalle se oli uutta. Saint Phalle taisteli rotujenvälisen tasa-arvon puolesta. Hän lähti Yhdysvalloista osin rasismin takia”, Moreau kertoo.

Teos oli myös Saint Phallen manifesti feministisen arkkitehtuurin puolesta.

”Hän halusi luoda poliittista arkkitehtuuria, sillä arkkitehtuuri oli lähinnä miesten kenttä. Nikin talot olivat pyöreitä ja värikkäitä, ja ottivat ihmisen muotoja”, Moreau sanoo.

1970-luvulla Saint Phalle piirsi lohikäärmeen muotoisen talon belgialaiselle keräilijälle. Lohikäärme-teema toistuu myös ­monissa muissa teoksissa. Välillä taruolento symboloi positiivista voimaa, välillä ydinsodan uhkaa.

1960-luvulla Saint Phalle ­maalasi Pariisissa mutta koki, ­ettei maalaaminen ollut tarpeeksi radikaalia. Hän alkoi tehdä teoksia ampumalla väripatruunoita tohjoksi erilaisille pinnoille. Ampumisperfomanssit veivät hänet Ranskan televisioon ja tekivät hänestä tunnetun. Saint Phalle tutustui aikansa miestaiteilijoihin.

”Naisen tarttuminen aseeseen oli hyvin radikaalia. Algerian ­sodan takia ilmapiiri Ranskassa oli kireä. Teoksissa ei ollut kyse vain maalaamisen prosessista”, Moreau sanoo. Taidehallissa on esillä ampumismaalauksia ja dokumentteja teosten synnystä.

Nykykatsojan silmään Saint Phallen feminismi ei välttämättä näytä radikaalilta, mutta omana aikanaan se oli sitä.

”Saint Phalle oli yksi ensimmäisistä feministisistä taiteilijoista, mutta 60-luvulla hän oli siinä vielä hyvin yksinäinen. Ranskassa feminismi nousi 70-luvulla”, Moreau sanoo.

Saint Phalle kuvasi teoksissaan naisen monia rooleja, esimerkiksi morsiamena, synnyttäjänä ja jumalattarena.

Omat lapsensa hän jätti taiteen vuoksi. Perhe-elämään hän ei sopeutunut.

”60-luvulla nainen saattoi vain olla naimisissa, ei tehdä töitä tai vaikka allekirjoittaa shekkejä”, Moreau sanoo. Saint Phallen teoksissa nainen on paikoin kaikkivoipa jumalatar, joka luo itse oman maailmansa.

Vuonna 1994 Saint Phalle paljasti muistelmissaan, että hänen isänsä oli hyväksikäyttänyt häntä, kun taiteilija oli lapsi.

”Saint Phallella oli ollut juuri iso retrospektiivinen näyttely, ja hän ajatteli, että hänen työnsä olisi paljastuksesta huolimatta turvassa. Hän halusi tuoda asian esiin myös muiden uhrien tukemiseksi”, Moreau kertoo.

”Saint Phalle ei halunnut, että hänen teoksiaan tulkittaisiin insestin kautta. Mutta tietysti siinä kävi niin, ja se on kamalaa”, Moreau sanoo.

Myös (mielen)terveysongelmien vuoksi Saint Phallen elämäntarinassa olisi ainekset klassiseen tarinaan kärsivästä taiteilijasta.

Tällainen tulkinta tekisi kuitenkin hallaa Saint Phallen omaperäiselle taiteilijuudelle, joka ottaa kohtalon omiin käsiin.

Nuorempana itsensä mallina elättänyt Saint Phalle ei piilotellut naiseuttaan vaan leikitteli sukupuolella. Hänellä oli tapana pukeutua mieheksi, ja hänen toinen aviomiehensä, taiteilija Jean Tinguely naiseksi.

”Naisella ei ole Ranskassa vieläkään paljon poliittista valtaa. Saint Phallen Nanat voivat edelleen inspiroida tämän päivän naisia”, Moreau sanoo.

”Päätin jo varhain tulla sankarittareksi”, Saint Phalle on sanonut.

Ja sellainen hänestä tuli.

Niki de Saint Phalle Taidehallissa 20.11. saakka. Näyttely on osa Helsingin juhlaviikkoja.

Niki de Saint Phalle

 Syntyy lähellä Pariisia 1930. Äiti on amerikkalainen, isä ranskalainen aristokraatti. Kasvaa Yhdysvalloissa.

 Työskentelee valokuvamallina.

 Avioliitto kirjailija Harry Mathewsin kanssa 1949. Pari saa kaksi lasta.

 Tutustuu sveitsiläistaiteilija Jean Tinguelyyn 1956.

 Eroaa 1960 ja jättää lapset, koska ei sopeudu perhe-elämään.

 Kansainvälinen läpimurto ja ensimmäinen ampumisteos 1961.

 Ensimmäiset Nana-veistokset 1965.

 Kärsii muun muassa lasikuidun aiheuttamista vakavista hengitysongelmista 1968.

 Saint Phalle ja Tinguely menevät naimisiin 1971 turvatakseen töidensä tulevaisuuden. Eivät asu enää yhdessä.

 Iso retrospektiivinen näyttely kiertää maailmaa 1980–luvulla.

 Aloittaa mittavan Tarot-puutarhan suunnittelun Italiaan. Se valmistuu vasta 1998.

 Muuttaa San Diegoon 1993. Tekee useita julkisia veistoksia.

 Kuolee 71-vuotiaana 21. toukokuuta 2002.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Näyttelyt
 • Taidehalli
 • Ranska
 • Helsingin juhlaviikot
 • Juhlaviikot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  10. 10

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää