Valikko
Kulttuuri

”Kuin kukaan ei olisi natsi ollutkaan” – Gestapoa ei rangaistu koskaan kunnolla, kertoo Suomessa vieraileva historioitsija

Historioitsija Frank McDonough kävi läpi kaikki Gestapon säilyneet asiakirjat. Selvisi, että saksalaiset ratkaisivat riitoja ilmiantamalla tosiaan salaiselle poliisille.

”Oli aivan kuin kukaan ei olisi oikeastaan koskaan natsi ollutkaan.”

Historioitsija Frank McDonough on kirjoittanut kirjan Natsi-Saksan salaisesta poliisista Gestaposta ja siihen liittyvistä myyteistä.

Yksi näistä pinttyneistä myyteistä on, että Toisen maailmansodan jälkeen Saksan salaista poliisia olisi ­rangaistu. McDonoughn mukaan asiat pikemmin lakaistiin maton alle.

Hän kertoo esimerkin: Gestapon johtava virkamies Werner Best kuoli vapaana miehenä kesäkuussa 1989. Best ei koskaan joutunut vastaamaan natsiaikaisista rikoksistaan ihmisyyttä vastaan, kuten ei poliisilaitoskaan.

Noin puolet salaisen poliisin henkilöstöstä siirtyi ­uudelleen julkishallinnon tehtäviin.

”Niidenkään Gestapon poliisien, joita ei palkattu uudelleen, ei ollut kovin vaikeaa saada takaisin varsin hyvää eläkettään.”

Lähes kaikki tieto Gestapon toiminnasta ennen sodan päättymistä on tuhoutunut tuli­paloissa, mutta Luoteis-Saksan Düsseldorfissa on säilynyt 74 000 asiakirjaa, jotka kertovat seikkaperäisesti salaisen poliisin toimintatavoista.

Nyt Helsingissä vieraileva McDonough muutti hetkeksi Düsseldorfin arkiston viereen ja kävi läpi jokaisen asiakirjan. Sen tuloksena syntyneen kirjan suomennos ilmestyy tänään torstaina Atenan kustantamana nimellä Gestapo – Natsi-Saksan salaisen poliisin historia.

Toisin kuin ajatellaan, Gestapo oli McDonoughn mukaan pieni, alimiehitetty ja ylityöllistetty – salaisen poliisin palveluksessa 16 000 työntekijää valvoi 66:ta miljoonaa saksalaista.

Poliisi siis nojasi kansalaisten ilmoituksiin: monissa osaval­tioissa käytännössä kaikki Gestapon toiminta perustui ilmi­antoihin.

Niitä tuli paljon, ja usein motiivina oli henkilökohtainen kauna. Ilmoituksia tehtiin työpaikan ikävästä pomosta tai epämiellyttävästä aviopuolisosta.

Joissain osavaltioissa 37 prosenttia ilmiannoista perustui ratkaisemattomiin riitoihin.

Jos henkilö sopi ”tavallisen saksalaisen” muottiin, eli oli vaaleahiuksinen keskiluokkainen hetero, tuloksena oli usein vapautus.

Juutalaisten, seksuaalivähemmistöjen edustajien ja kommunistien kohdalla ilmoitus johti usein vankeuteen ja jopa kidutukseen ja kuolemaan.

McDonough viittaa Helsingin keskustan ruokaravintolassa ympärilleen.

”Jos sinä ja minä olisimme istuneet vastaavassa pubissa natsi-Saksassa ja haukkuneet Hitleriä, olisimme yliopistokoulutuksemme takia luultavasti selvinneet rangaistuksetta.”

Tämä johtuu siitä, että natsihallinto halusi koulutetun keskiluokan tuen – asiakirjojen mukaan Gestapon sortotoimet kohdistettiin lähes yksinomaan vähemmistöryhmiin. Keskiluokkaa säästettiin.

Yksi esimerkki valikoivasta terrorista on uskonto – Jehovan todistajat kokivat vainoa aivan eri mittakaavassa kuin protestanttisen kirkon jäsenet.

Miksi tämä kannattaa tuoda esille juuri nyt?

Kansankiihottamisesta on McDonoughin mukaan paljon opittavaa.

Hän puhuu pitkät pätkät esimerkiksi muslimien kohtaamasta syrjinnästä.

”Mukavat ja hyvissä kouluissa opiskelleet nähdään yhä kaikkena muuna kuin uhkana. Uhaksi luokitellaan pienet ryhmät, vaikkapa eri uskonnot.”

Frank McDonough Taiteiden yössä 25. elokuuta Suomalaisessa kirjakaupassa kello 19.15 ja Akateemisessa kirjakaupassa 20.20.

Frank McDonough

 Syntynyt 1957 Liverpoolissa Luoteis-Englannissa.

 Tunnetaan natsi-Saksaa ja Euroopan historiaa käsittelevistä tietokirjoista.

 Toimii kansainvälisen historian professorina Liverpoolin John Moores -yliopistossa.

 The Gestapo – The Myth and Reality of Hitler’s Secret Police -kirja on myyty yli kymmeneen maahan.

 Kirjan on suomentanut Mari Janatuinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Natsi-Saksa
 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  8. 8

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää