Valikko
Kulttuuri

Maarit Tyrkkö liikuttui tv-studiossa kyyneliin: ”Pitikö minun kirjoittaa tämä kirja ymmärtääkseni rakkauden määrän?”

”Toimittajana koin, että jos kerran kirjoitti, niin piti kirjoittaa kaikki, kirjoittaa totuus. Presidentti pyysi minua tuomaan esiin ihmisen”, Tyrkkö sanoi.

”Kuvittelin, että tämä kirja on jäähyväiset presidentille. Mutta tässä on nyt käynyt niin, että hän on herännyt henkiin.”

Näin kertoi tämän hetken tunnelmistaan kirjailija Maarit Tyrkkö tunteentäyteisessä Nokikkain-ohjelmassa Sanomatalon tv-studiolla. Tyrkkö kohtasi ohjelmassa Helsingin Sanomiin hänen kirjastaan Presidentti ja toimittaja arvion kirjoittaneen toimittaja Unto Hämäläisen.

Arviossaan Hämäläinen arvioi Tyrkön kertomuksen olevan ”niin erikoinen rakkaustarina, ettei toista samanlaista ole aikaisemmin paperille pantu, ei ainakaan Suomessa.”

Tyrkköä (nykyiseltä sukunimeltään Huovinen) mietityttikin studiossa kirjan tyyli. Hän pohdiskeli, oliko mennyt kertomaan siinä asioista liian intiimisti, kun teosta kutsuttiin Hämäläisenkin arviossa rakkaustarinaksi.

”Täytyy kysyä, että pitikö minun kirjoittaa tämä kirja nähdäkseni, että suhteessa oli niin paljon rakkautta”, Tyrkkö mietiskeli.

”Toimittajana koin, että jos kerran kirjoitti, niin piti kirjoittaa kaikki, kirjoittaa totuus. Presidentti pyysi minua tuomaan esiin ihmisen.”

Myös Hämäläisen mukaan molemminpuolinen huolenpito on teoksen kantava teema. Politiikantoimittajana pitkän uran tehnyt Hämäläinen piti liikuttava, miten paljon vaivaa Kekkonen ja Tyrkkö toistensa eteen näkivät.

”Tämän viisi vuotta te piditte henkisellä tasolla toisianne kädestä kiinni”, Hämäläinen sanoi. ”Minulle tuli vahva tunne, että Urho Kekkonen ei olisi selvinnyt niistä viidestä vuodesta ilman tätä huolenpitoa.”

”Oli myös uskomatonta, miten paljon vaivaa hän näki sinun eteesi”, hän sanoi Tyrkölle.

Tyrkkö oli samaa mieltä. Erityisen vahvasti hän oli kokenut hetken, jolloin Kekkonen oli sanonut jälkeensä jäävien tekstien olevan hänelle tarkoitettuja.

”Hän sanoi, että sitten kun minua ei enää ole, niin sinulle jää jotain muisteltavaa”, Tyrkkö sanoi selvästi liikuttuneena.

Kirjassa Tyrkkö kertaa vaikeitakin tunteita, joita koki suhteen salaisuuden takia.

”En saa näyttää tunteitani. En saa julkisesti edes kokea omia tunteitani. En saa aivan oikeasti rakastaa, näyttää rakkauttani, käyttäytyä niin kuin rakastunut nainen”, hän kirjoitti päiväkirjassaan vuonna 1977.

Studiossa hän kielsi kokeneensa mustasukkaisuutta. Silti vaikeneminen oli vaikeaa.

”Julkisuudessa ei saanut liidellä ja sanoa, että ihanaa, olen rakastunut. Että olen saanut kymmenen ruusua tänään, olen saanut presidentiltä veneen lahjaksi. Ei, se kaikki piti dumpata pois.”

Kirjeissään Kekkonen sanoi luottavansa Tyrkköön ”kuin itseensä”. Siltä todella vaikuttikin, sillä presidentin muistelmissa avustava nuori nainen sai tältä luvan muun muassa tallentaa salaisia hallitusneuvotteluja verhon taakse piilotetulla nauhurilla. Hän myös muun muassa kopioi Neuvostoliiton puolustusministerin tekemän salaisen muistion.

Oliko hän siis kansallinen turvallisuusriski?

”Varmasti olin”, mutta onneksi en ollut poliittinen toimittaja, enkä ymmärtänyt mistään mitään.”, Tyrkkö nauraa nyt, lähes neljäkymmentä vuotta myöhemmin.

Unto Hämäläisen koko arvio teoksesta:

Maarit Tyrkkö: Presidentti ja toimittaja.

Presidentti Urho Kekkonen valmistautui eroamaan syksyllä 1981 tehtävistään, kerrotaan toimittaja Maarit Tyrkön kirjassa Presidentti ja toimittaja.

Professori Erkki Kivalo, presidentti Urho Kekkosen henkilääkäri, kertoo tapaamisesta Tamminiemessä.

”Kun kävin UKK:n luona huhtikuun 1981 lopulla, hän sanoi jättävänsä presidentin tehtävät syyskuussa 1981.”

Kivalo sanoo raportoineensa keskustelusta kahdelle muulle henkilääkärille, Pentti Haloselle ja Rikhard Sotamaalle.

”Me kaikki olimme valmiita tukemaan häntä eläkkeelle siirtymisessä”, Kivalo vakuuttaa haastattelussa, jonka Tyrkkö on tehnyt kirjaansa varten vuonna 1991.

Kekkonen ei aivan ennättänyt toteuttaa suunnitelmaansa. Yksi syy oli epäonnistunut kalamatka Islantiin, jonne Kekkonen lähti elokuussa 1981 – vastoin Kivalon tahtoa.

Presidentti ei kestänyt rasitusta ja halusi palata kesken matkan kotiin.

”Ne pitävät minua täällä vankina. En pääse minnekään”, Kekkonen valitti puhelimessa Tyrkölle 19. elokuuta.

Matkan jälkeen Kekkonen ei ollut enää entisensä. Lähipiiri toivoi vielä käännettä parempaan. Todellisuudessa suunta oli toinen. Sairaus eteni vauhdilla.

Tyrkkö kirjoitti päiväkirjaansa 29. elokuuta 1981, viikko ennen virallisen sairausloman alkua, keskustelustaan Kivalon kanssa.

”Minulle Kivalo sanoi, että presidentti on itse tietoinen tilastaan ja valmis luopumaan virastaan.”

Tyrkkö tilitti päiväkirjaansa myös omia tuntojaan.

”Nyt oltiin siinä, mistä presidentti oli minua varoittanut, mutta minkä olimme arvelleet konkretisoituvan vasta vuosien kuluttua. Sitten joskus. ”

Kekkonen täytti 81 vuotta 3. syyskuuta ja jäi päivää myöhemmin sairauslomalle. Lokakuun lopulla hän ilmoitti erostaan. Presidentin erokirjeen liitteessä julkaistiin hänen henkilääkäriensä Erkki Kivalon ja Pentti Halosen allekirjoittama lääkärintodistus, jossa todettiin presidenttiä vaivanneen verenkiertojärjestelmän vajaatoiminnan edenneen sille asteelle, että se aiheutti ”presidentin viranhoidolle pysyvän toimintaesteen”.

Kekkosen sairastuminen ja ero olivat aikanaan dramaattisia tapahtumia, joita Maarit Tyrkkö käy nyt yksityiskohtaisesti läpi.

Moni lukija aloittanee kirjan lopusta. Näin ei kannattaisi tehdä. Kirjasta saa paljon enemmän irti, jos malttaa lukea sen alusta loppuun.

Tyrkön kertomus vuodesta 1976 syksyyn 1981 on niin erikoinen rakkaustarina, ettei toista samanlaista ole aikaisemmin paperille pantu, ei ainakaan Suomessa.

”Ei ole helppoa Sinulle noudattaa sitä osajakoa, jonka olet joutunut omaksumaan. Toivon kuitenkin sydämestäni, että rakkautemme antaa jonkinlaisen henkisen korvauksen siitä, että pidät minusta kiinni takinhelmasta”, Kekkonen kirjoitti 30. kesäkuuta 1977.

Kirjeen saatuaan Tyrkkö kirjoitti: ”En saa näyttää tunteitani. En saa julkisesti edes kokea omia tunteitani. En saa aivan oikeasti rakastaa, näyttää rakkauttani, käyttäytyä niin kuin rakastunut nainen.”

Osajako meni niin, että Kekkonen ja Tyrkkö eivät koskaan esiintyneet julkisesti yhdessä, vaan pitivät läheiset välinsä pienen piirin tiedossa.

He puhuivat lähes päivittäin puhelimessa, kirjoittivat kirjeitä, söivät lounasta tai iltapalaa Tamminiemessä, tekivät yhteisiä kävelyretkiä Sipoon metsissä ja kävivät kalastusreissuilla.

Koko ajan Tyrkön kynä kävi. Hän merkitsi ylös keskustelut ja tunnelmat. Nyt niitä tulee julki.

Kirja on syvästi henkilökohtainen kertomus, joka on kuitenkin tehty toimittajan otteella. Lähdeaineisto on valtava ja ainutlaatuinen. Kirjoittaja tukeutuu muistiinpanoihinsa ja muihin dokumentteihin yhtä perusteellisesti kuin ensimmäisessä osassa Tyttö ja nauhuri (2014).

Kun Tyrkkö lähti pitkille työmatkoille ulkomaille, hän antoi presidentille vihkon, johon tämä kuuliaisesti kirjoitti päivittäin raportteja. Matkalta palattuaan Tyrkkö sai vihkon takaisin ja saattoi lukea, mitä Tamminiemessä oli tehty ja ajateltu.

Kuulostaa aivan uskomattomalta, mutta totta se on.

Virallisesti Tyrkkö oli presidentin kirjallinen avustaja. Monia kirjoja, kuten kaksiosainen Kirjeitä myllystäni (1976) syntyi, mutta Kekkosen muistelmien kirjoittaminen ei kaksikolta enää onnistunut.

Kunnianhimoinen Tyrkkö teki näyttävää toimittajan uraa, ja Kekkosen voimat ehtyivät. Muistelmien aikataulu petti, ja lopulta kustantaja suuttui.

Heinäkuun 21. päivänä 1981 Tyrkkö tapasi Otavan johtajan Paavo Haavikon, joka lateli tiukat ehdot.

”Haavikko oli valmis hylkäämään kaiken, ellei hän saisi valtuuksia pelastaa projektia ja koota kirjan yksin.”

Keskustelun jälkeen Tyrkkö soitti Kekkoselle ja keskustelun päätteeksi hän sai ohjeen: ”Sano, että hän (Haavikko) saa kaikki valtuudet.”

Haavikon Kekkosen nimissä kirjoittama muistelmakirja ilmestyi sittenkin syksyllä 1981 nimellä Vuosisatani I.

Haavikon kirja kertoi Kekkosen lapsuudesta, nuoruudesta ja uran alkuvaiheista. Jatko-osia ei ole ilmestynyt.

Tyrkkö oli niin lähellä presidenttiä, että hän sai kuulla ja nähdä valtakunnansalaisuuksia esimerkiksi sen, miten kovasti Kekkosta sieppasi julkinen tappio pääministeri Mauno Koivistolle huhtikuussa 1981. Pääministeri ei suostunut eroamaan, vaikka presidentti halusi.

”Minussa ei ole enää entistä terää”, masentunut Kekkonen tunnusti.

Juuri tämän tappion jälkeen Kekkonen ryhtyi valmistautumaan eroon presidentin paikalta. Hän kertoi aikeistaan Tyrkölle, joka auttoi eron valmistelussa ja rauhoitteli hermostunutta presidenttiä.

Kekkosen viimeisiä aikoja varjosti jatkuva huoli Anita Hallamasta, pitkäaikaisesta rakastetusta. Hallama halusi tavata ja myös näyttäytyä presidentin seurassa.

”Voi minua poikaparkaa. Eikö tämä ahistaminen koskaan lopu”, Kekkonen parahti 25. huhtikuuta 1981.

”Ahistaminen” loppui vasta seuraavassa syyskuussa, jolloin Hallama vieraili viimeisen kerran lyhyesti tervehtimässä Kekkosta Tamminiemessä.

Tyrkkö puolestaan kävi päivittäin Tamminiemessä syyskuun lopulle asti, kunnes kuun 27. päivänä presidentti ei tunnistanut häntä.

”En ollut hänelle Maarit, olin kuka tahansa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Sirkka Lekman on leikannut Linnanmäellä tuhansia siluetteja, mutta tänä kesänä vuosikymmenten työ päättyy – ”En halua, että minua pitää höpsähtäneenä talutella kulisseihin’

  7. 7

   Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

  8. 8

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  9. 9

   Päihtyneitä kuljettajia liikkuu juuri nyt maanteillä muuta vuotta enemmän – katso, moniko rattijuoppo on jäänyt kiinni kotikunnassasi tänä vuonna

  10. 10

   Macronin ja ranskalaisten kuherruskuukausi on ohi – suosio hiipuu, tyytymättömät moittivat kivikasvoiseksi muuttunutta presidenttiä ylimieliseksi ja itsevaltaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  5. 5

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  6. 6

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää