Kulttuuri    |   Henk.koht.

Viro juhli, minä pillitin

Suomalaisena olen oppinut juhlimaan itsenäisyyttä vakavana, jopa itkien. Virolaiset opettivat myös toisenlaisen tavan juhlia, kirjoittaa Mari Koppinen.

Se oli 1980-luvun loppua, kun musiikkileirin teorianopettaja kertoi tulleensa leirille suoraan Virosta, laulujuhlilta. Mies oli kummastuttavan liikuttunut kokemastaan. En lainkaan tajunnut, miksi.

Sittemmin kyllä tajusin. Sittemmin olen ollut loputtoman kiinnostunut imemään itseeni kaikkea Baltian maihin liittyvää.

Erityisen haltioituneena olen tuijottanut tallenteita laulavasta vallankumouksesta, vakavina yhdessä käsi kädessä laulavista kansallispukuisista ihmisistä. Heitä on tuhansia, he hengittävät tismalleen samaan tahtiin.

Mikään muu ei saa minua ymmärtämään historian kulkua yhtä konkreettisesti ja perinpohjaisesti kuin juuri tuo ihmisten yhteinen laulu.

Jonkinlaisena tunnenarkkarina olen janonnut päästä kokemaan sitä pakahduttavaa tunnetta. Olen päätellyt, että laulusta kumpuava tunne on jotain vielä isompaa kuin mitä itse olen koskaan päässyt yhteislaulutilanteissa kokemaan – vaikka nekään kokemukset eivät ole olleet mitään kuivasilmäisten touhua.

Finlandia-hymnin laulaminen saa minut itkemään yhtä takuuvarmasti kuin kuvat Baltian laululavoilta. Olen totaalisen ehdollistunut kaikille niille lauluille ja tapahtumille.

Siksi olen haaveillut ison osan elämästäni siitä, että pääsisin laulamaan virolaisten kanssa. Olen palanut halusta päästä tuntemaan edes pienen palasen siitä pakahduttavasta surun ja onnen tunteesta, joka käsittämättömien historian vääryyksien alta pyristelleen pienen kansakunnan ihmisissä kuohui, kun he saivat laulaa laulujaan. Omia laulujaan.

Viime lauantaina pääsin, viimein. Olin Tallinnassa, kun Viro juhli 25 vuoden takaista uudelleenitsenäistymistään.

Voi miten hauska tapa se olikaan juhlia! Näihin bileisiin saivat tulla kaikki, ja näissä bileissä kenenkään ei ollut pakko jäädä vain tarkkailijan asemaan.

Homman nimi oli musiikki, yhteislaulu, niistä kumpuava tunne. Vapaudenaukion jättikonsertin nimi oli ”Vabadus on tunne”, vapaus on tunne.

Lavalla lauloi yli tuhat kuorolaista poika-, tyttö-, nais-, mies ja sekakuoroista, toisella lavalla tanssi satoja kansatanssijoita. Oli ”puhkupilliorkesteria”, lauluyhtyettä, säveltäjää, solistia, kuoronjohtajaa, yhteislaulua. Oli Ivo Linna, sama mies joka lauloi Viroa itsenäiseksi näillä samoilla lauluilla jo 25 vuotta sitten.

Olin valmistautunut hankkimalla Viron lipun, sain myös laulunsanat. Pistelin menemään täysillä, ääni väristen ”Eestimaa , Eestimaa, oled mu kodumaa”.

Mutta mitä ihmettä: ympärilläni ei kukaan muu laulanut! Missä tunne, missä yhteisöllisyys? En nähnyt yhtään kyyneltä, en edes väkisin tiristettyä.

Ihmiset näyttivät vain – ihan tavallisilta. Aika iloisilta, olihan vapaapäivä. Aurinko paistoi.

Vapaudenaukion konsertti jatkui jo kolmatta tuntia, kun siirryin naapuriin. Parlamenttitalon edessä oli toinen, vähän populaarimpi, äänekkäämpi ja vapautuneempi konsertti.

Naapurimaatkin toivat sinne tervehdyksiään, esimerkiksi Latviasta oli viisuedustaja Justs.

Suomi edusti ihan omalla tyylillään: Michael Monroe toi Ramonesillaan kunnolla virtaa juhlakansaan.

Lopuksi Ivo Linna ja muut esiintyjät laulattivat Eestlane olen ja eestlaseks jään. Videolla 25 vuoden takainen korkein neuvosto kopautti Viron itsenäiseksi.

Ja kuka siellä taas itki?

No minä. Minä menneisyydessä piehtaroinnista viehättynyt suomalainen. Minä, joka olen oppinut juhlimaan itsenäisyyttä yliryhdikkkäänä, vakavana, jopa itkien.

Nyt opin virolaisilta jotain uutta: se vapaushan on ilo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro
 • laulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  8. 8

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  9. 9

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  10. 10

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää