Valikko
Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Isä meni Ruotsiin, vaan eipä mene enää – tämä kaikki muuttui Hectorin hittien jälkeen

Heikki Harma on tehnyt laululyriikkaa jo 50 vuotta ja esiintyy pian Juhlaviikoilla, tv-sarjassa ja kiertueella. Hänen laulujaan kuunnellen suomalaiset pakenivat maalta ja totuttelivat kaupunkeihin. Sotaa pelätään edelleen, mutta arki on entistä turvallisempaa.

Moni taitaa laulaa mukana ja vielä useampi liikuttua, kun Hector eli 69-vuotias Heikki Harma esiintyy maanantaina 29. elokuuta Juhlaviikkojen loppuunmyydyssä konsertissa Huvilassa. Syksyn edetessä sama voi jatkua kotisohvilla ja konserttitaloissa. Häntä palvotaan Vain elämää -televisiosarjassa 16. syyskuuta alkaen, ja marraskuussa alkaa juhlakiertue, koska uran avanneesta Palkkasoturista on puoli vuosisataa.

Monessa perheessä Hectorin lyriikoita osataan ulkoa jo kolmannessa polvessa. Hänen riiminsä avaavat näkymän myös siihen, miten maailma on muuttunut – ja mikä on pysynyt pelottavan samanlaisena.

1. Palkkasoturit eivät enää tarvitse sotatilaa sotiakseen.

”Hän tietää ettei tappaa saa, hän tappaa kuitenkin / Vuoksi sinun, minun, ystäväin...” Palkkasoturi, suomennos 1966. (Jos käytät Spotifya, voit kuunnella laulun alla olevasta upotuksesta tai tästä linkistä).

Hectorin Palkkasoturi-sanoitus 50 vuoden takaa kertoi Vietnamin sodan ajasta pari vuotta ennen Prahan kevään kukistamista. Harmaalla alueella sodan ja rauhan välillä operoitiin silloinkin, ja nyt se on yhä yleisempää. Venäjä edesauttaa jäätyneiden konfliktien syntymistä laajentaakseen valtapiiriään ja nappaa Krimin ilman valtiollista sopimusta Ukrainan kanssa, mutta avointa sodankäyntiä tähän ei tarvita. Joitakin presidentti Vladimir Putinin vastustajia on murhattu asein ja myrkyin, murhakäskyjen antajista kiistellään.

Yhdysvallat murhaa valitsemiaan ihmisiä ja siinä sivussa viattomia siviilejä miehittämättömien lennokkien avulla. Prosessista tuli elokuun alussa entistä läpinäkyvämpi.

Sotilaita riittää yhä tottelemaan järkyttäviäkin käskyjä, mutta protestilaulut eivät ole suurta muotia. Uusille Hectoreille voisi olla käyttöä – ainakin jos lyriikat ovat yhtä toimivia kuin Hectorin suomennos Buffy Saint-Marien Universal Soldierista.

2. Kadonneet lapset eivät kärsikään kaupungeissa.

Nykyaikainen on tämä tie evakon, / se johtaa kylästä kaupunkiin. – Kadonneet lapset, teksti italialaiseen iskelmämelodiaan, 1978. (Laulu löytyy tästä linkistä).

Kun Hector teki yhteiskunnalliset sanat Claudio Baglionin italialaisen rakkauslaulun melodiaan vuoden 1978 Kadonneet lapset -levylle, hän näki kaupungistumisen traumaattisena repeytymisenä maaseutujuurilta. Nyt kaupunki nähdään entistä useammin mahdollistajana, kuten Hectorin 1990-luvun alussa julkaistussa Nukkuva Stadi -laulussa. Vihreyskin on yhä useammin kaupunkeja ihailevaa cityvihreyttä. Osmo Soininvaaran mukaan juuri kaupungistumisella saadaan Suomi nousuun.

3. Isä lähti Ruotsiin, nyt tullaan Suomeen.

Isä lähti viis vuotta sitten Ruotsiin / äiti oli silloin jo onneton –Lumi teki enkelin eteiseen, 1973. (Kuuntele laulu tältä videolta).

1970-luvun vaihteessa kymmeniätuhansia suomalaisia päätyi Ruotsiin töihin tai ”Slussenin sisseiksi” ruotsalaisen sosiaaliturvan ja kepulikonstien varaan. ”Finnjävelien” rikoksista kirjoitettiin en finne igen -otsikoin. Nyt maastamuuttomaa on muuttunut epäluuloiseksi maahanmuuttomaaksi. Suomi ja monet muut Euroopan maat ovat rajoittaneet maahanmuuttoa entistä tiukemmin. Missä ovat uudet Hectorit, jotka tekevät laulut nykyisten maastamuuttajien perheiden rikkoutumisesta ja onnettomista äideistä?

4. Pienempi palkka: nyt sekin toteutuu.

Toisilla vain pienempi palkka on. –Lumi teki enkelin eteiseen, 1973. (Alkuperäinen levytys löytyy tästä linkistä).

Hector oli palkkaoraakkeli. Palkka-alennukset eivät olleet arkipäivää, kun Hector teki kuuluisan sanoituksensa. Ay-liike vaati ja sai palkankorotuksia, joskin toistuvilla devalvaatioilla leikattiin samalla palkansaajien ostovoimaa vientiteollisuutta tukien. Nyt samaan pyritään kilpailukykysopimuksella eli sisäisellä devalvaatiolla, eikä ostovoiman leikkauksia pehmennetä erityisillä palkankorotuksilla, vaan mahdollisesti verokevennyksillä.

Talous voi aktivoitua. Jos käy toisin, verokertymän vähenemisellä saatetaan perustella lisäleikkauksia verovaroin kustannettuun koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Tätä vyyhtiä Hectorin jälkeiset sanoittajasukupolvet käsittelevätkin jo perin ärtyneesti.

5. Hectorin Eurooppa-käsitys ajankohtaistui.

Sä olet Eurooppa, sä pelkäät! / Aika pukee luottamuksen valheen hurstiin / ja häätää sen leireihin, panssariverhojen, / kaihdinten taa silmistään. –Eurooppa, 1981. (Kuuntele laulu tältä videolta.)

Hectorin Eurooppa-levyn julkaisun aikaan vuonna 1981 puolet Euroopasta eli rautaesiripun takana ilman mahdollisuuksia vapaisiin vaaleihin ja laajaan sananvapauteen. Nyt Varsovan tapahtumia pelätään jälleen, samoin Unkarin demokratian kohtaloa. Eurooppa pelkää myös terrorismia ja ääriaineksia, joskin sisäministeriön mukaan tilanne on Suomessa väkivaltaisen ääriliikehdinnän suhteen maltillinen.

Tilastollisesti elämä ei ole entistä turvattomampaa, mutta siltä voi tuntua. Monenlaista nykytodellisuutta halutaan jälleen ”häätää leireihin” ja pitää poissa silmistä.

6. Todellisuus tosiaan on epätodempaa.

On todellisuus kaiken aikaa epätodempaa – Videorodeo, 1981. (Laulu löytyy tästä linkistä.)

Valtaapitävät voivat ”saneerata” todellisuutta, jos se ”kuristaa valtaa” aivan kuten Hectorin Videorodeo-sanoituksessa vuodelta 1981. Todellisuutta manipuloidaan myös lisätyllä todellisuudella viattoman viihteen, mutta myös vähemmän viattomin keinoin.

Kun mediasta ei seurata enää kokonaisuuksia – vaikkapa kokonaista uutislähetystä tai sanomalehden selailevaa lukemista alusta loppuun – jokainen rakentaa sosiaalisen median algoritmien esiinnostamista sirpaleista oman todellisuuskuplansa, usein vieläpä ennakkoluulojaan vahvistaen.

Hector ennakoi tämän. Sanoituksessa epäiltiin jo 1981, että kaaos onkin meissä eikä ulkopuolella / ja uutistoiminta vain visualisoi sen huolella.

Videorodeossa ”itseen katsominen” on kaikkein pelottavinta. Tämän ongelman tunnustaminen ennakoi Hectorin ja muun suomalaisen laululyriikan muuttumista vähemmän yhteiskunnalliseksi 1980-luvun edetessä. Peiliin ryhdyttiin katsomaan yhä useammin, hyvässä ja pahassa.

7. Tavisten arki on kuitenkin aika hyvää.

Ei mua Putini pelota / mut en mä tykkää kun sen kanssa ei voi mistään sopia – Tavallinen suomalainen mies 2014. (Laulu löytyy tästä linkistä).

Kaikesta huolimatta arki on taviksille aika usein hyvää ja kansainvälisessä vertailussa myös turvallista. Hectorin Tavallinen suomalainen mies -laulussa maailman tilakaan ei enää ahdista. Nämä kymmenen tilastoa kertovat, että rauhallisuudelle on perusteita. Moni tärkeä asia on paljon paremmin kuin ennen.

8. Vastuu siirtyi päättäjiltä itselle.

Virheet korjata voi vaan oman elämänsä haltuun ottaen / Vastuun kantaen ja itsellensä armon antaen. – Onnen sirpaleita 2014. (Laulu löytyy tästä linkistä.)

Vielä 1970-luvulla työttömän kohtalo oli Hectorin teksteissä päättäjien vika: ”kukaan eikä mikään tee mittään”, hän lauloi Ei mittään (Työttömän arkkiviisu) -laulussa, jonka voit kuunnella tästä linkistä. Hector mainitsi erikseen esimerkiksi eduskunnan, hallituksen ja kunnanvaltuustot.

Nyt ajan henki korostaa oman elämänhallinnan merkitystä, ja sama heijastuu Onnen sirpaleita -sanoituksessa. Virheet voi korjata vain ”oman elämänsä haltuun ottaen” ja ”vastuun kantaen”.

Äärimmilleen vietynä tämä johtaisi ajatukseen, jonka mukaan köyhyys ja työttömyys on oma vika. Hectorin teksti ei tietenkään mene niin pitkälle. Voihan ”vastuun kantaminen” olla myös esimerkiksi äänestämistä ja vapaaehtoistyötä.

Tärkeä on myös armon käsite. Vielä Kuukausiliitteen haastattelussa marraskuussa 2014 ei ollut Hectorillakaan helppoa: hän oli ”murskautunut täysin” jo vuosikymmeniä sitten Dave Lindholmin Isokynä-levystä ja piti omaa rakastetuinta tuotantoaan lähinnä ”sitaatteina” ja ”käyttömusiikkina”.

Ehkä jo nämä muutamat esimerkit kuitenkin osoittavat, että Hectorin tuotanto on paljon enemmän – ja ihmissuhdelyriikoista sekä sävellyksellisistä ansioista tarvittaisiin aivan omat kirjoitukset!

Siksi ”itsellensä armon antaen” -riimin kuuntelee vuoden 2014 levyltä yhä mielellään.

Hectorin jos kenen on syytä antaa itsellensä armoa – onhan hän antanut meille erinomaisia lauluja jo 50 vuoden ajan.

Oikaisu 27.8. klo 12.00: Tšekkoslovakian kevään 1968 tapahtumien kutsumanimi korjattu samettivallankumouksesta Prahan kevääksi. Samettivallankumous onnistui loppuvuodesta 1989.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Lauantaiessee

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  2. 2

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   ”Mä olen niin kikseissä” – Pikku G:n paluukeikka sai yleisön sekaisin onnesta Himoksella

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  9. 9

   Brittiparlamentti joutui kyberhyökkäyksen kohteeksi

  10. 10

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  9. 9

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  10. 10

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää