Valikko
Kulttuuri

”Ymmärsin olevani erityinen” – kirjailija Mike Pohjola saa kiittää elämästään tavallista kumpparinremmiä

Suomen historian merkkihenkilöitä käsitellään 1827-romaanissa räävittömästi.

Mike Pohjola saapuu Sanomataloon mustiin pukeutuneena.

Hänen tapauksessaan se on vain luonnollista, sillä kirjailija tunnetaan myös intohimoisena larppaajana ja palkittuna roolipelisuunnittelijana.

Mustassa nahkatakissa on kymmenen vetoketjua. Jalassa mustat farkut.

Ja mustat buutsit.

Jalkineisiin kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä ne ovat kiinnostavimmat.

Mutta siitä myöhemmin.

Ensin hypätään taksiin. Ajomatka Suomen The Officen eli Konttorin kuvauspaikalle Espooseen vie parikymmentä minuuttia. Sinne olemme matkalla, koska Pohjola on valittu BBC:n hittisarjan suomalaisversion käsikirjoittajaksi.

Se on Pohjolalle melkoinen kunnia, sillä hän on fanittanut kaoottisesta paperiyrityksestä kertovaa brittisarjaa sen alkuajoista alkaen.

”Hauska yhteensattuma on, että isoisäni pyöritti aikoinaan Porissa Voitto Pohjola -tukkuyritystä, joka myi nimenomaan paperialan tuotteita”, hän sanoo.

Vielä hauskempaa on, että Pohjolan isä pyörittää nykyään työilmapiiritutkimuksia tekevää yritystä.

Nyt keskustellaan kuitenkin lähinnä kirjasta.

Turun paloa käsittelevän 1827-romaanin kirjoittaminen alkoi tavallaan jo kuutisen vuotta sitten, kun Pohjola työsti samannimistä hevimusikaalia Turun kulttuuripääkaupunkivuotta varten. Aihe ei kuitenkaan tyhjentynyt teatteriesitykseen, ja pian hän oli taas kirjoitustyössä.

Yli 500-sivuista järkälettä teoksesta ei ollut tarkoitus tulla.

”Aloin vain kirjoittaa hauskaa kirjaa, mutta kirjoitustyön edetessä ymmärsin, että kyseessä on ainoa Turun palosta kirjoitettu kaunokirjallinen romaani”, hän kertoo. ”Se nosti panoksia melkoisesti.”

Kirjoitustyö venyikin lopulta viideksi vuodeksi, sillä Pohjola halusi saada historialliset faktat riittävässä määrin kohdalleen. Paloa hän tutki penkomalla arkistoja ja lukemalla kaiken mahdollisen aiheesta kirjoitetun. Lisäksi hän käveli tapahtumapaikoilla, kuten Tuomiokirkossa, jokirannassa ja Suurtorilla, ja koetti kuvitella, millaiset talot paikoilla 1800-luvulla sijaitsivat.

Menneen Turun kuvittelemisessa auttoivat myös visiitit Riikaan, Tukholmaan, Puolan Toruńiin ja muihin keskiaikaisiin hansakaupunkeihin.

”Niissä näki, millainen Turku olisi voinut tänä päivänä olla”, Pohjola kertoo. ”Näin myös ihan yksityiskohtien tasolla, miltä juorupeilit, kellarinluukut ja seinämaalaukset saattoivat näyttää.”

Lopputuloksena on romaani, jossa Suomen historian merkkihenkilöitä käsitellään reippaan räävittömästi. Tietty tarve kuvien raastamiseen kirjailijalla onkin ollut nuoresta pitäen.

”Varsinkin nuorena koin tehtäväkseni kansakunnan kaapin päälle nostettujen suurten historiallisten hahmojen todellisen luonteen paljastamisen”, hän sanoo.

”Nyt vanhempana olen sitten tullut tietoiseksi, että monet niistä asioista ovat olleet ihan yleisesti tiedossa, ja että samaa kuvanriistoa on harrastettu Mika Waltarin historiallisista romaaneista lähtien.”

Muistiinpanojen ohella kirjoittamisessa auttoi soundtrack. Pohjolalla on tapana kerätä kutakin työtä varten erityinen valikoima kappaleita, jotka auttavat tunnelmaan pääsemisessä. Turun paloa lietsoivat muun muassa Hedningarnan Neidon laulu ja Värttinän Kiiriminna. Listalta löytyy Iron Maidenia ja Mozartia.

Sekä tietysti Beethovenia.

”Hänhän kuoli samana vuonna kuin Turku paloi”, Pohjola muistuttaa.

Saavumme Nihtisiltaan. Espoolaiseen toimistorakennukseen rakennetussa studiossa joudumme hissuttelemaan, sillä kuvaukset ovat käynnissä ja ennen suurta lanseerausta sarjan kuvauspaikkoja ei julkisuuteen esitellä.

Vetäydymme siis sivuhuoneeseen kuiskailemaan. Minua kiinnostaa, miten Pohjolalta sujuu mustan huumorin repiminen suomalaisesta toimistotyöstä, kun juuri on käyttänyt vuosia todellisten historiallisten kauheuksien pohtimiseen.

Vasemmistolaisen kirjailijan vastaus valmistuu nopeasti.

”Jos peilataan suomalaista nyky-yhteiskuntaa siihen Turun palon aikaiseen sääty-yhteiskuntaan, niin totta kai sieltä on rämmitty valtavasti eteenpäin. Varsinkin viimeisten sadan vuoden aikana on rakennettu peruskoulut ja luotu tasa-arvoinen malli, jossa köyhänkin lapsi voi päästä ministeriksi. Tai elää muuten hyvän elämän.”

”Se on iso muutos verrattuna siihen aikaan, kun köyhän perheen lapsi oli automaattisesti pakotettu viisivuotiaana töihin.”

Pohjolan mielestä Suomessa ollaan 1990-luvun lamasta lähtien yhä voimakkaammin palattu siihen, että maisterin lapsesta tulee maisteri ja syrjäytyneen lapsesta syrjäytynyt.

Ja että työttömyys periytyy.

”Meidän sukupolvemme aikana ratkaistaan, onko se vain tilapäinen notkahdus vai rappion alkusoitto.”

Hallituksen politiikkaa hän kuitenkin kiittelee vuolassanaisesti.

”On Konttorin kannalta mahtavaa, että hallitus haluaa koko ajan huonontaa työelämää. Jokainen asia, jonka Juha Sipilä sanoo, on uusi idea sarjaan.”

Pohjola myöntää itse syntyneensä siinä mielessä etuoikeutettuihin olosuhteisiin, että nousu unelma-ammattiin on ollut mahdollinen.

Oman työelämän kammottavin hetki oli, kun hän romahti kesken sivaripalveluksen. Kumppani-lehdessä työskentelevä Pohjola oli jätetty vastaamaan itse lähes koko lehdestä ja seuraukset olivat sen mukaiset.

”Olen varmaan ainoa sivarissa burnoutin saanut ihminen.”

Suomalaisilta työpaikoilta hän löytää paljon ongelmia. Edes ilmaisten automaattien kahvin laadusta valittaminen ei ole hänestä nillittämistä.

”Ehkä se nurina kertoo siitä, ettei koeta, että niihin todellisiin ongelmiin voidaan vaikuttaa. Siksi käydään niitä pieniä taisteluja vaikka kahviautomaatista.”

Pohjola pitää tauon.

”Vaikka kyllä se isokin taistelu voidaan voittaa.”

Haastattelun jatkuessa tuimailmeinen rekvisitööri käy sulkemassa oven. Olemme puhuneet liian kovaäänisesti.

”Suuttuikohan se”, käsikirjoittaja huolehtii.

Taitaa olla aika lähteä.

Taksissa on aika palata niihin kenkiin. Nyt kirjailijalla on siis buutsit, kuulemma tavalliset, pari vuotta sitten hankitut.

Ja soljettomat.

Niitä tärkeämmät kengät hänellä oli jalassaan noin 33 vuotta sitten. Tuolloin noin viisivuotias Mike päätti kiivetä naapurin pojan perässä mäntyyn lähimetsässä. Useamman metrin korkeudessa jalka sitten lipsahti märältä oksalta, ja Mike syöksyi alas.

Äkkiä ilmalento kuitenkin pysähtyi. Miken kumisaappaan solki oli jäänyt kiinni oksantynkään ja esti syöksyn pää edellä kivikkoon.

Poika kapusi lähes vahingoittumattomana alas.

Jälkikäteen äiti sanoi suojelusenkelin pelastaneen hänet.

”Tulkitsin sen sitten kirjaimellisesti ja ajattelin, että jokin näkymätön voima oli laittanut sen kumpparinremmin siihen oksaan.”

Tapahtumalla oli pitkäkantoisia seurauksia. Pohjola uskoi pitkään olevansa Jeesuksen toinen tuleminen.

”Ymmärsin sen pelastumisen niin, että olin erityinen. Että Jumala halusi pelastaa juuri minut, vaikka antoi muiden tuhoutua.”

Tosipohjainen tarina on kerrottu Pohjolan edellisessä romaanissa Ihmisen poika.

Enää hän ei siihen usko.

Hyvä niin.

Uusi kirja on edellistä parempi teos.

Mikko ”Mike” Pohjola

 Pohjola (s. 1978) on kirjailija, käsikirjoittaja ja pelisuunnittelija.

 Esikoisromaani Kadonneet kyyneleet ilmestyi vuonna 2008, omaelämäkerrallinen Ihmisen poika 2011.

 On julkaissut useita roolipeliteoksia ja palkittu Ropeconin Kultainen lohikäärme -palkinnolla.

 Perustanut elokuvayhtiö Pohjola-filmin vaimonsa kanssa. Elina Pohjola pyörittää yhtiötä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romaani
 • Televisio
 • Televisiosarjat
 • Turku
 • Kirjallisuus
 • Fantasiakirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  3. 3

   Kommentti: USA:n oikeiston bluffi paljastui

  4. 4

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  7. 7

   Suomalaisnainen opettaa Kreikan saarelle päätyneitä pakolaisia kutomaan – ”Shiian on hirveän vaikea antaa sunnille lankaansa”

  8. 8

   Suomalainen Jeri Sopanen taisteli Kuuban vallankumouksessa, seilasi Jacques Cousteaun kanssa ja teki kansainvälisesti palkitun elokuvauran – kotimaassaan hän jäi täysin tuntemattomaksi

  9. 9

   Selfieiden käsittelystä on tullut valtava bisnes – ja samalla aitous etääntyy arjestamme nopeammin kuin koskaan

  10. 10

   Amerikkalaiset kuolevat nuorempina kuin ennen – muissa maissa olisi jo hätätila

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  6. 6

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  7. 7

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  8. 8

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  9. 9

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  10. 10

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää