Valikko
Kulttuuri

”Ymmärsin olevani erityinen” – kirjailija Mike Pohjola saa kiittää elämästään tavallista kumpparinremmiä

Suomen historian merkkihenkilöitä käsitellään 1827-romaanissa räävittömästi.

Mike Pohjola saapuu Sanomataloon mustiin pukeutuneena.

Hänen tapauksessaan se on vain luonnollista, sillä kirjailija tunnetaan myös intohimoisena larppaajana ja palkittuna roolipelisuunnittelijana.

Mustassa nahkatakissa on kymmenen vetoketjua. Jalassa mustat farkut.

Ja mustat buutsit.

Jalkineisiin kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä ne ovat kiinnostavimmat.

Mutta siitä myöhemmin.

Ensin hypätään taksiin. Ajomatka Suomen The Officen eli Konttorin kuvauspaikalle Espooseen vie parikymmentä minuuttia. Sinne olemme matkalla, koska Pohjola on valittu BBC:n hittisarjan suomalaisversion käsikirjoittajaksi.

Se on Pohjolalle melkoinen kunnia, sillä hän on fanittanut kaoottisesta paperiyrityksestä kertovaa brittisarjaa sen alkuajoista alkaen.

”Hauska yhteensattuma on, että isoisäni pyöritti aikoinaan Porissa Voitto Pohjola -tukkuyritystä, joka myi nimenomaan paperialan tuotteita”, hän sanoo.

Vielä hauskempaa on, että Pohjolan isä pyörittää nykyään työilmapiiritutkimuksia tekevää yritystä.

Nyt keskustellaan kuitenkin lähinnä kirjasta.

Turun paloa käsittelevän 1827-romaanin kirjoittaminen alkoi tavallaan jo kuutisen vuotta sitten, kun Pohjola työsti samannimistä hevimusikaalia Turun kulttuuripääkaupunkivuotta varten. Aihe ei kuitenkaan tyhjentynyt teatteriesitykseen, ja pian hän oli taas kirjoitustyössä.

Yli 500-sivuista järkälettä teoksesta ei ollut tarkoitus tulla.

”Aloin vain kirjoittaa hauskaa kirjaa, mutta kirjoitustyön edetessä ymmärsin, että kyseessä on ainoa Turun palosta kirjoitettu kaunokirjallinen romaani”, hän kertoo. ”Se nosti panoksia melkoisesti.”

Kirjoitustyö venyikin lopulta viideksi vuodeksi, sillä Pohjola halusi saada historialliset faktat riittävässä määrin kohdalleen. Paloa hän tutki penkomalla arkistoja ja lukemalla kaiken mahdollisen aiheesta kirjoitetun. Lisäksi hän käveli tapahtumapaikoilla, kuten Tuomiokirkossa, jokirannassa ja Suurtorilla, ja koetti kuvitella, millaiset talot paikoilla 1800-luvulla sijaitsivat.

Menneen Turun kuvittelemisessa auttoivat myös visiitit Riikaan, Tukholmaan, Puolan Toruńiin ja muihin keskiaikaisiin hansakaupunkeihin.

”Niissä näki, millainen Turku olisi voinut tänä päivänä olla”, Pohjola kertoo. ”Näin myös ihan yksityiskohtien tasolla, miltä juorupeilit, kellarinluukut ja seinämaalaukset saattoivat näyttää.”

Lopputuloksena on romaani, jossa Suomen historian merkkihenkilöitä käsitellään reippaan räävittömästi. Tietty tarve kuvien raastamiseen kirjailijalla onkin ollut nuoresta pitäen.

”Varsinkin nuorena koin tehtäväkseni kansakunnan kaapin päälle nostettujen suurten historiallisten hahmojen todellisen luonteen paljastamisen”, hän sanoo.

”Nyt vanhempana olen sitten tullut tietoiseksi, että monet niistä asioista ovat olleet ihan yleisesti tiedossa, ja että samaa kuvanriistoa on harrastettu Mika Waltarin historiallisista romaaneista lähtien.”

Muistiinpanojen ohella kirjoittamisessa auttoi soundtrack. Pohjolalla on tapana kerätä kutakin työtä varten erityinen valikoima kappaleita, jotka auttavat tunnelmaan pääsemisessä. Turun paloa lietsoivat muun muassa Hedningarnan Neidon laulu ja Värttinän Kiiriminna. Listalta löytyy Iron Maidenia ja Mozartia.

Sekä tietysti Beethovenia.

”Hänhän kuoli samana vuonna kuin Turku paloi”, Pohjola muistuttaa.

Saavumme Nihtisiltaan. Espoolaiseen toimistorakennukseen rakennetussa studiossa joudumme hissuttelemaan, sillä kuvaukset ovat käynnissä ja ennen suurta lanseerausta sarjan kuvauspaikkoja ei julkisuuteen esitellä.

Vetäydymme siis sivuhuoneeseen kuiskailemaan. Minua kiinnostaa, miten Pohjolalta sujuu mustan huumorin repiminen suomalaisesta toimistotyöstä, kun juuri on käyttänyt vuosia todellisten historiallisten kauheuksien pohtimiseen.

Vasemmistolaisen kirjailijan vastaus valmistuu nopeasti.

”Jos peilataan suomalaista nyky-yhteiskuntaa siihen Turun palon aikaiseen sääty-yhteiskuntaan, niin totta kai sieltä on rämmitty valtavasti eteenpäin. Varsinkin viimeisten sadan vuoden aikana on rakennettu peruskoulut ja luotu tasa-arvoinen malli, jossa köyhänkin lapsi voi päästä ministeriksi. Tai elää muuten hyvän elämän.”

”Se on iso muutos verrattuna siihen aikaan, kun köyhän perheen lapsi oli automaattisesti pakotettu viisivuotiaana töihin.”

Pohjolan mielestä Suomessa ollaan 1990-luvun lamasta lähtien yhä voimakkaammin palattu siihen, että maisterin lapsesta tulee maisteri ja syrjäytyneen lapsesta syrjäytynyt.

Ja että työttömyys periytyy.

”Meidän sukupolvemme aikana ratkaistaan, onko se vain tilapäinen notkahdus vai rappion alkusoitto.”

Hallituksen politiikkaa hän kuitenkin kiittelee vuolassanaisesti.

”On Konttorin kannalta mahtavaa, että hallitus haluaa koko ajan huonontaa työelämää. Jokainen asia, jonka Juha Sipilä sanoo, on uusi idea sarjaan.”

Pohjola myöntää itse syntyneensä siinä mielessä etuoikeutettuihin olosuhteisiin, että nousu unelma-ammattiin on ollut mahdollinen.

Oman työelämän kammottavin hetki oli, kun hän romahti kesken sivaripalveluksen. Kumppani-lehdessä työskentelevä Pohjola oli jätetty vastaamaan itse lähes koko lehdestä ja seuraukset olivat sen mukaiset.

”Olen varmaan ainoa sivarissa burnoutin saanut ihminen.”

Suomalaisilta työpaikoilta hän löytää paljon ongelmia. Edes ilmaisten automaattien kahvin laadusta valittaminen ei ole hänestä nillittämistä.

”Ehkä se nurina kertoo siitä, ettei koeta, että niihin todellisiin ongelmiin voidaan vaikuttaa. Siksi käydään niitä pieniä taisteluja vaikka kahviautomaatista.”

Pohjola pitää tauon.

”Vaikka kyllä se isokin taistelu voidaan voittaa.”

Haastattelun jatkuessa tuimailmeinen rekvisitööri käy sulkemassa oven. Olemme puhuneet liian kovaäänisesti.

”Suuttuikohan se”, käsikirjoittaja huolehtii.

Taitaa olla aika lähteä.

Taksissa on aika palata niihin kenkiin. Nyt kirjailijalla on siis buutsit, kuulemma tavalliset, pari vuotta sitten hankitut.

Ja soljettomat.

Niitä tärkeämmät kengät hänellä oli jalassaan noin 33 vuotta sitten. Tuolloin noin viisivuotias Mike päätti kiivetä naapurin pojan perässä mäntyyn lähimetsässä. Useamman metrin korkeudessa jalka sitten lipsahti märältä oksalta, ja Mike syöksyi alas.

Äkkiä ilmalento kuitenkin pysähtyi. Miken kumisaappaan solki oli jäänyt kiinni oksantynkään ja esti syöksyn pää edellä kivikkoon.

Poika kapusi lähes vahingoittumattomana alas.

Jälkikäteen äiti sanoi suojelusenkelin pelastaneen hänet.

”Tulkitsin sen sitten kirjaimellisesti ja ajattelin, että jokin näkymätön voima oli laittanut sen kumpparinremmin siihen oksaan.”

Tapahtumalla oli pitkäkantoisia seurauksia. Pohjola uskoi pitkään olevansa Jeesuksen toinen tuleminen.

”Ymmärsin sen pelastumisen niin, että olin erityinen. Että Jumala halusi pelastaa juuri minut, vaikka antoi muiden tuhoutua.”

Tosipohjainen tarina on kerrottu Pohjolan edellisessä romaanissa Ihmisen poika.

Enää hän ei siihen usko.

Hyvä niin.

Uusi kirja on edellistä parempi teos.

Mikko ”Mike” Pohjola

 Pohjola (s. 1978) on kirjailija, käsikirjoittaja ja pelisuunnittelija.

 Esikoisromaani Kadonneet kyyneleet ilmestyi vuonna 2008, omaelämäkerrallinen Ihmisen poika 2011.

 On julkaissut useita roolipeliteoksia ja palkittu Ropeconin Kultainen lohikäärme -palkinnolla.

 Perustanut elokuvayhtiö Pohjola-filmin vaimonsa kanssa. Elina Pohjola pyörittää yhtiötä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romaani
 • Televisio
 • Televisiosarjat
 • Turku
 • Kirjallisuus
 • Fantasiakirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä puoli kahdelta surmayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  2. 2

   Game of Thrones -tähti teki juuri suurimman paljastuksen sarjan lopusta, internetissä nousi äläkkä, vaikka eihän se edes ole mikään spoileri – tästä on kyse

  3. 3

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  4. 4

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  5. 5

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  6. 6

   Tiesitkö tätä? Lukusanat kahdeksan ja yhdeksän sisältävät kahden ja yhden ainekset eli kertovat, kuinka lähellä kymmentä ollaan – Luvut eivät siis ole vain matematiikkaa, ne ovat myös kieltä

  7. 7

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  8. 8

   Perustuslaki­valiokunnan mukaan esitys sotesta ei ole perustuslain mukainen – Hallitus aikoo korjata esitystään, uudet pykälät valmiita vasta loka-marraskuussa

  9. 9

   Sää muuttuu perjantaina, myrskytuulet lähestyvät etelästä – ”Silloin etelärannikolla voi olla hyvinkin synkkä sää”

  10. 10

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  6. 6

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä puoli kahdelta surmayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  7. 7

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  8. 8

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  9. 9

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  10. 10

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  11. Näytä lisää