Valikko
Kulttuuri

Maailman salaperäisimmän kirjan synnystä käydään tutkijasotaa maailmalla: ”Tylyt faktat teurastavat teoriat”

Tutkijat kiistelevät, onko mysteeriteos kirjoitettu siansaksaksi, salakielellä, tuntemattomalla kielellä vai maailman ensimmäisellä keinotekoisella kielellä.

”Maailman salaperäisin kirja” tai ”mysteerikirja” vaikuttaa todellakin olevan täysin pätevä määrittely niin sanotulle Voynichin käsikirjoitukselle.

Voit itse tutkia, miltä mysteerikirja näyttää tästä linkistä.

Mielikuvitusta se on ruokkinut vuosisatojen ajan, ja yhä vuosien 1400 ja 1438 välillä luotu teos kätkee salaisuuksia, joista maailman kyvykkäimmät matemaatikot, kielitieteilijät ja koodinpurkajat eivät ole yrityksistään huolimatta päässyt selvyyteen.

Suurin arvoitus on, mitä ihmettä kirjassa lukee.

Samalla teos on aiheuttanut kitkeriä kiistoja tutkijoiden välille.

Yksi johtavista tutkijoista on HS:n viime viikolla haastattelema Stephen Bax. Soveltavan kielitieteen professorina toiminut Bax ilmoitti kaksi vuotta sitten onnistuneensa tulkitsemaan runsaan määrän kirjaimia ja joitain sanojakin teoksesta.

”Edistymme hitaasti, mutta jatkuvasti. Meidän on vain oltava akateemisen huolellisia ja pidettävä huolta siitä, että väitteet pystytään todistamaan”, Bax ilmoitti haastattelussa.

”Läpimurrosta voimme puhua vasta siinä vaiheessa, kun pystymme selvittämään kokonaisten lauseiden merkityksen. Olen silti varma, että lopulta onnistumme.”

Kaikki eivät hänen optimismiaan jaa vaan väittävät Baxin olevan harhateillä tutkimuksissaan. Ehkä merkittävin kriitikoista on arvostettu brittitutkija Gordon Rugg, joka työskentelee tietojenkäsittelyn laitoksella Keelen yliopistossa.

”Uskon hänen erehtyneen”, Rugg ilmoittaa sähköpostiviestissään.

Rugg itse uskoo käsikirjoituksen olevan yksi maailmanhistorian suurista huijauksista. Hän pitää todennäköisenä, että koko teos on luotu kopioimalla kirjaimia muistuttavia kuvioita näennäisen järjellisen mallin mukaisesti.

Näin on saatu aikaan tekstiä, joka muistuttaa kieltä, mutta on todellisuudessa täyttä siansaksaa.

Väitettään hän perustelee merkkianalyysilla. Ruggin tutkimuksen mukaan esimerkiksi useimmat kasvien nimiksi väitetyt sanat alkavat kahdella samalla kirjaimella, ja yli puolet sanoista päättyvät samaan kirjaimeen.

Tämä on ristiriidassa Baxin väitteen kanssa, että kysymyksessä olisi luonnollinen kieli, jota vielä jonain päivänä jopa opittaisiin ymmärtämään.

”Yksinkertaisin ja todennäköisin selitys on, että kyse on huijauksesta, joka on valmistettu rahan ansaitsemiseksi”, Rugg toteaa. ”En tietenkään usko, että tätä selitystä suostuttaisiin uskomaan.”

Ruggin mukaan Baxin teorioille lopulta käy niin kuin monille muille tieteen historiassa.

”Tylyt faktat teurastavat kauniit teoriat”, hän kirjoittaa blogissaan.

Samaa mieltä tutkijat ovat siitä, että lehmännahasta tehdyistä pergamenteista koostuva käsikirjoitus on tehty Euroopassa, todennäköisesti eteläisessä Ranskassa tai Italiassa.

Baxin mukaan Ruggin teoria rahanahneesta huijarista ontuu ainakin motiivin osalta.

”Huijaukseen on vaikea uskoa, koska sen syntyaikaan latinaksikin kirjoitettu vastaava kirja olisi ollut todella arvokas ja tuottanut tekijälleen paljon rahaa. On siis vaikea ymmärtää, miksi joku olisi tuhlannut aikaa väärennöksen valmistamiseen”, hän sanoi HS:n haastattelussa.

Toki voi ajatella, että tuntemattomalla kielellä kirjoitetusta harvinaisuudesta saisi ehkä paremman hinnan kuin perinteisemmästä opuksesta.

Molemmat tutkijat sanovat jatkavansa työtään arvoituksen ratkaisemiseksi.

On syytä kuulla vielä kolmattakin tutkijaa.

Kiistanalainen kirja tuli julkisuuteen vuonna 1912, kun puolalainen kirjakauppias Wilfrid Voynich sai sen haltuunsa. Tämän jälkeen mystisen kirjan salaisuutta ovat yrittäneet ratkoa muun muassa maailman pätevimmän koodinrikkojat, mutta onnistumatta.

Nykyisin kooditeoria on suurelta osalta haudattu.

Tekstin lisäksi teos sisältää useita erilaisia piirroksia, joista monet esittävät kasveja, mutta mukana on myös tähtikarttoja, kaavioita, eläimiä ja alastomia naisia. Historian saatossa sitä on epäilty muun muassa Voynichin itsensä, Leonardo da Vincin, fransiskaanifilosofi Roger Baconin ja jopa avaruusolentojen kirjoittamaksi.

Pari viikkoa sitten uutta säpinää Voynich-piireissä aiheutetti tieto, että espanjalaiskustantamo Siloe pääsee toteuttamaan toiveensa näköispainoksen valmistamisesta. Intoa tosin hillinnee se, että tarkoituksella vanhennettua teosta tullaan myymään noin 8 000 euron kappalehintaan.

Mutta nyt kolmanteen tutkijaan.

Marcelo Montemurro on informaation välittymiseen erikoistunut tutkija Manchesterin yliopistossa. Hän on tutkinut käsikirjoitusta selvittämällä sen rakennetta. Montemurron mukaan luonnollisissa kielissä toistuvat usein sellaiset ”epäinformatiiviset” sanat kuin ”ja” ”sekä” ja ”tai”.

Montemurron mukaan tekstin rakenne muistuttaa luonnollisia kieliä, mutta myöntää, että muuten tutkimustulokset ovat jääneet vaatimattomiksi.

Hän kuitenkin uskoo, että teksti sisältää viestin eli se ei ole silkkaa siansaksaa.

”Arvoituksen ratkaisemiseksi tarvitsemme eri alojen tutkijoiden ponnistuksia”, Montemurro sanoo. ”Tilastollisten ja kielellisten analyysien lisäksi voimme saada uutta tietoa muun muassa käytetystä musteesta ja pergamentista sekä kirjoitustyylistä.”

Montemurron mukaan luonnollisen kielen, salakirjoituksen ja siansaksan lisäksi on vielä neljäskin mahdollisuus. Tutkija epäilee, että salaperäinen käsikirjoitus saattaa olla yritys luoda keinotekoinen kieli. Tällä tarkoitetaan ”tekokieltä”, joka ei siis ole kehittynyt osana kulttuuria, vaan jonka fonologia, kielioppi ja sanasto on luotu tietoisesti.

”Kenties se on varhainen yritys luoda sen tyyppistä keinotekoista kieltä kuin John Wilkins myöhemmin toteutti”, hän sanoo.

John Wilkins oli tiedemies, joka esitteli luomansa kielen vuonna 1663. Teoriaa Voynichin kielen tekokielisyydestä tukee se, että myös Wilkinsin maailmankieliyritelmässä sanojen kirjainmäärä oli varsin rajallinen.

Jos teoria pitäisi paikkaansa, käsikirjoitus olisi tiettävästi ensimmäinen keinotekoisesti luotu kieli.

Toki sitä olisi mielenkiintoista vielä ymmärtääkin.

Myöhemmin maailmassa kehitetty kymmeniä keinotekoisia kieliä, joista kuuluisimmat ovat esperanto ja interlingua. Taidekielistä kuuluisimpia ovat Tähtien sodasta tutut ewok ja hutt sekä Star Trekin klingon. Myös J. R. R. Tolkien on luonut keinotekoisia kirjoitusjärjestelmiä haltiakieliään varten.

Lisää teorioita tullaan kuulemaan vuoden aikana, sillä suunnitteilla on ainakin yksi suurempi Voynich-konferenssi Yhdysvalloissa ja mahdollisesti toinen Britanniassa.

Tutki Voynichin käsikirjoitusta näköiskappaleena HS:n järjestelmässä tästä linkistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Kielitiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  8. 8

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää