Valikko
Kulttuuri

Straussin Elektra on syksyn oopperatapaus, joka vie kostonhimoon ja mielenhäiriöön

Antiikin tragediaan perustuva teos nähdään Kansallisoopperassa Patrice Chéreaun kehuttuna ohjauksena

Kansallisoopperassa tänään ensi-iltansa saava Richard Straussin Elektra-ooppera on syksyn odotettu tapaus, eikä vähiten siksi, että se jäi Patrice Chéreaun viimeiseksi ohjaukseksi.

Ranskalainen Chéreau (1944–2013) oli yksi nykyoopperan merkittävimpiä ohjaajia. Hän kuoli kolme vuotta sitten keuhkosyöpään, pian Elektra-ohjauksensa ensi-illan jälkeen.

Ensi-ilta oli Ranskassa Aix-en-Provencen festivaalilla, ja tuotanto on sittemmin nähty Milanon La Scalassa ja New Yorkin Metropolitanissa.

Nyt se tulee Suomen kansallisoopperaan, ja jatkaa myöhemmin vielä kahden muun tilaajan, Berliinin valtionoopperan ja Barcelonan Gran Teatre del Liceun lavoille.

Metropolitanin esityksiä lukuun ottamatta oopperan nimiroolin on laulanut saksalainen sopraano Evelyn Herlitzius. ­”Aixin ensi-illan jälkeen ohjaus on kasvanut ja kehittynyt jonkin verran, mutta ei mitenkään olennaisesti”, Herlitzius, 53, sanoo.

”Patricen kanssa työskentely oli suuri lahja. Hän rakensi roolit esittäjistä lähtien, ja siksi Elektrassakin roolit ovat muuttuneet hieman aina, kun niihin on tullut uusi laulaja.”

Alkuperäisistä laulajista mukana ovat Elektran roolin laulava Herlitzius ja Klytaimnestran roolin laulava Waltraud Meier, kumpikin maailmanluokan laulajatähtiä. Muut roolit on enimmäkseen miehitetty suomalaisilla laulajilla. Katso tästä Aix-en-Provencen festivaalin Elektran esittelyvideo:

Hieman alle kaksi tuntia kestävä yksinäytöksinen ooppera on tässä tuotannossa näyttämökuvaltaan hillitty. Koko ooppera tapahtuu samoissa lavasteissa, jotka näyttävät palatsin pihaa. Mutta ulkoiset olosuhteet tuovat teoksen rikkaan sisällön esiin: Chéreaun ohjausta on maailmalla kiitelty laajasti, samoin laulusolisteja ja kapellimestari Esa-Pekka Salosta. Salonen johtaa myös kaikki viisi esitystä Helsingissä.

Richard Straussin jälkiromanttinen musiikki on värikästä ja usein terävääkin kuvittaessaan ankaraa tarinaa, jossa päähenkilö Elektra häilyy koston­himon ja mielenhäiriön välillä. Saatuaan kostonsa hän puhkeaa lopulta maaniseen voitontanssiin.

Ensimmäisen kerran Evelyn Herlitzius lauloi Elektran roolin Brysselissä Guy Joostenin ohjauksessa, sitten Amsterdamissa ja Dresdenissä.

”Kaikista ohjauksista tarttuu jotakin talteen muistin varastoihin, ja sieltä voi tarvittaessa ammentaa”, Herlitzius sanoo.

”Patrice kiinnitti yksityiskohtiin huomiota enemmän kuin muut. Elektran hahmossa erikoista on hänen kyvyttömyytensä toimia, täydellinen horrostila. Hän puhuu kovasti kostamisesta, mutta tosiasiassa hän ei saisi hengiltä edes kärpästä.”

Richard Strauss sävelsi Elektran 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, ja se oli hänen ja libretisti Hugo von Hofmannsthalin ensimmäinen yhteinen ooppera. Aihe on peräisin Sofokleen samannimisestä näytelmästä. Libretossa nimihenkilö Elektra hautoo kostoa äidilleen Klytaimnestralle, joka on rakastajansa Aigistoksen kanssa murhannut Elektran isän Agamemnonin.

Elektra itse ei kuitenkaan pysty toteuttamaan kostoaan, vaan lopulta hänen veljensä Orestes seurueineen tappaa sekä Klytaimnestran että Aigistoksen.

”Patricen tärkein ohje minulle oli se, että Elektra on oikeastaan vain lapsi. Hän on syvästi traumatisoitunut, ja se meidän täytyy näyttää”, Evelyn Herlitzius sanoo.

Herlitzius on tämän hetken maineikkaimpia dramaattisia sopraanoja, Richard Straussin ja Richard Wagnerin raskaiden sopraanoroolien spesialisti.

”Laulamani Wagner-roolit, Sieglinde ja Brünnhilde, pysyttelevät paljon keskirekisterissä, mutta Straussissa kokonaislinja on yleensä korkeammalla. Straussissa on myös selvä schwung – en tiedä, pystyykö sanaa kääntämään saksasta muille kielille”, Herlitzius sanoo, kopauttaa kätensä pöytään ja antaa sen pompata korkealle. ”Se on kuin valssia.”

Elektran ensi-ilta tänään Kansallisoopperan suurella näyttämöllä klo 19. Kaikki viisi esitystä on loppuunmyyty.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  4. 4

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä

  5. 5

   ”Juhlittiin vähän synttäreitä” – Yli 200 berliiniläistä ”bilepoliisia” passitettiin kotiin virkamatkalta, kun heidän raisussa illanvietossaan örvellettiin ja harrastettiin julkista seksiä

  6. 6

   Nuorten raitistuminen näyttää saavuttaneen huippunsa – Limuviinakeskustelu voi johtaa juomisen kasvuun, sanoo professori

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”

  9. 9

   Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Asiantuntija: Moni tekijä maailmanlaajuisessa verkkohyökkäyksessä viittaa venäläisrikollisiin – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viestipalvelu Telegram suostui rekisteröitymään Venäjällä mutta kieltäytyy käyttäjätietojen luovuttamisesta
  3. Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”
  4. Historiaa taekwondon MM-kilpailuissa tehneen Teemu Heinon urakka päättyi sijalle 17
  5. Läheiset muistelevat Annikki Tähteä – pitkän uran tehneellä laulajalla oli poikkeuksellinen ääni, teki vielä 2000-luvulla keikkoja hoivakodeissa
  6. Viipuri-nostalgia siivitti Kallion kasvatin maineeseen – Annikki Tähden ura alkoi elokuvasta ja Kaurismäen elokuva toi hänelle uutta yleisöä
  7. Ngugi wa Thiong’o ei tule Göteborgin kirjamessuille – jo yli kaksisataa kirjailijaa boikotoi messuja äärioikeistolaisen lehden takia
  8. Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna
  9. Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”
  10. Kiinalaiset juhlivat uuden sukupolven hävittäjää – Tarkoituksena vahvistaa entisestään maan merivoimia kiistanalaisilla vesillä
  11. Helsinkiläisten poliitikkojen rahankäyttö räjähti kuntavaaleissa – ”Todennäköisesti rahaa käytettiin enemmän kuin koskaan”
  12. Näytä lisää