Valikko
Kulttuuri

Suvi Rihtniemi toivoo Kekkos-kirjaa pois myynnistä kirjassa olevan virheen vuoksi – kirjailija Tyrkkö HS:lle: ”Totta kai minun olisi pitänyt huomata virhe”

Kirjassa kaksi entistä kokoomuspoliitikkoa on mennyt sekaisin.

Kokoomuksen entisen puheenjohtajan Juha Rihtniemen tytär Suvi Rihtniemi toivoo, että presidentti Urho Kekkosesta kertova tuore kirja vedetään pois myynnistä tai että ainakin sivujen välissä oikaistaan hänen isäänsä koskeva virhe. Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.

Maarit Tyrkön kirjoittamassa kirjassa Presidentti ja toimittaja kaksi kokoomusvaikuttajaa ovat menneet sekaisin. Asiasta kirjoitti Verkkouutiset lauantaina.

Kirjassa on sitaatti Keijo Korhosen Tyrkölle lähettämästä sähköpostiviestistä, jossa Korhonen virheellisesti muistelee, että Juha Rihtniemi olisi eronnut ja tehnyt itsemurhan. Korhonen oli tarkoittanut Juha Vikatmaata, joka teki itsemurhan vuonna 1974.

Juha Rihtniemi kuoli sydäninfarktiin 1971 ja oli naimisissa Anna-Liisa Rihtniemen kanssa. Suvi Rihtniemi kertoo, että hän oli itse äitinsä kanssa elvyttämässä isäänsä 1971, kun isä sai sydänkohtauksen. Se ei kuitenkaan auttanut.

”Sydän pysähtyi ihan kotona.”

Suvi Rihtniemi sanoo ymmärtävänsä, että Keijo Korhosella voivat mennä vanhat asiat sekaisin.

”Mutta sitä en ymmärrä, että Tyrkkö ja kustantaja WSOY eivät tarkista asiaa.”

Maarit Tyrkkö kertoo Helsingin Sanomille ottavansa täyden vastuun virheellisestä tekstistä.

”Tämä on todella harmillinen juttu, ja olen julkisesti pyytänyt virhettä anteeksi Suvi Rihtniemeltä. Totta kai minun olisi pitänyt huomata virhe, joka sisältyi Keijo Korhosen kirjoittamaan viestiin.”

Tyrkkö toivoo, että koska kirja on jo nyt herättänyt paljon keskustelua, mielipiteiden vaihtoon osallistuvat olisivat myös lukeneet koko teoksen.

”Keskusteluhan on aina hyväksi, ja tässäkin kirjassa on useita historianselvitystä vaativia kohtia. Lisäksi Rihtniemen ja Vikatmaan kohtalot ovat nousseet esille aivan uudella tavalla.”

Paras ratkaisu virheellisen tiedon korjaamiseksi olisi Tyrkön mukaan oikaisusivun sisällyttäminen ensimmäiseen painokseen.

”Mutta siitä on keskusteltava kustantajan kanssa. Toiseen painokseen virhe on jo korjattu.”

WSOY:n kustannuspäällikkö Joni Strandberg kertoo HS:lle kustannusyhtiön keskustelevan tapauksesta Suvi Rihtniemen kanssa maanantaina 5. syyskuuta. Hänen mukaansa tällöin on esillä muun muassa korjaussivun lisääminen ensimmäisen painoksen kirjoihin.

”Muutoin en halua etukäteen kommentoida keskusteluamme”, Strandberg toteaa.

Kirjan kirjoittaneen Tyrkön kanssa hän kertoo puhuneensa aiheesta jo viikonloppuna.

Strandberg sanoo WSOY:n olevan syvästi pahoillaan virheestä, jolla on tapauksen taustan takia erityistä painoarvoa.

”Ei ole tavatonta, että teoksiin jää virheitä, mutta se, että virhe on näin iso, on todella ikävä asia. Täydellisyyteen pyritään, mutta aina se ei vain onnistu.”

”Virheestä ovat vastuussa sekä kirjailija että kustantaja. Täytyy kuitenkin muistaa, että kirjailija on tehnyt kokonaisuudessaan ison työn.”

Kirjan toiseen painokseen virhe korjataan, mutta Suvi Rihtniemen mukaan myynnissä oleva ensimmäinen painos olisi syytä vetää pois tai laittaa väärien sivujen väliin oikaisu.

”Eniten minua surettaa, että jos väärä tieto jää elämään. Me aikalaiset tiedämme mitä tapahtui, mutta nuoremmat eivät”, Suvi Rihtniemi sanoo.

Juha Rihtniemi tuli kansanedustajaksi vuonna 1958 ja hänet valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi vuonna 1965.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urho Kekkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  7. 7

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  8. 8

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  9. 9

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää