Valikko
Kulttuuri

Tamperelaismies päätti ratkaista musiikkimaailman ikuisuuskysymyksen – Mikä on Beatlesin historian paras kappale?

Kuluneen vuoden aikana suomalaisessa Facebook-ryhmässä on ratkottu Beatles-kappaleiden paremmuutta.

Tämä juttu on pakko aloittaa omasta kokemuksestani viime syksyltä. Tai oikeastaan ennemminkin yllättävästä Facebook-viestistä.

Sain tuon viestin viime vuoden lokakuun 19. päivänä puolenpäivän aikaan. Se meni kokonaisuudessaan näin:

”Haluatko, että liitän sinut Facebook-ryhmään, jossa arvioidaan The Beatlesin koko tuotanto yhden kappaleen päivävauhtia? Toimii näin: laitan ryhmäkeskusteluun joka arkipäivä linkin yhdestä Beatles-kappaleesta, jonka alle jokainen ryhmäläinen antaa omaan tahtiinsa kappaleelle arvosanan ja kirjoittaa halutessaan lyhyen kommentin. Viiden biisin viikkovauhdilla projektiin menee vaivainen vuosi – ja tuloksena on Beatles-kappaleiden absoluuttinen parhaimmuusjärjestys!”

Viestin lähettäjä oli tuttuni, tamperelainen toimittaja Antti Lähde. Vastasin hänen viestiinsä saman tien myöntävästi, koska en halunnut jättää väliin näin hullulta kuulostavaa projektia mistään hinnasta.

Nyt vajaata vuotta myöhemmin olen kuunnellut 211 Beatlesin kappaletta päivän kappaletahdilla ja antanut jokaiselle arvosanan asteikolla 4–10. Saman suorituksen ovat hoitaneet minun ja Lähteen lisäksi 124 muuta ihmistä, jotka vastasivat Lähteen pyyntöön myöntävästi. Tämä tarkoittaa yhteensä lähes 27 000 annettua arvosanaa.

Suurimman työn kuluneen vuoden aikana on tietenkin tehnyt Lähde, joka on linkittänyt ryhmään joka arkipäivä uuden Beatles-kappaleen, koonnut kaikki arvosanat Excel-tiedostoonsa, patistanut myöhässä olevia ihmisiä arvioimaan kappaleet ja laskenut lopputuloksen.

Mutta on homma tuntunut hetkittäin suorastaan ahdistavalta myös projektiin viattomin aikein lähteneelle kuuntelijalle. Kun alkutalven räntäsään ympäröimänä joutui kuuntelemaan ties kuinka monennen Beatlesin tekemän yhdentekevän cover-kappaleen putkeen, alkoi olla aika varma, ettei homma lopu koskaan.

Viime viikonloppuna koitti kuitenkin suuri hetki, kun projekti loppui. Lauantaina Tampereella Lähde paljasti koko äänestyksen tuloksen ja raatimme yksiselitteisen näkemyksen kaikkien aikojen parhaasta Beatles-kappaleesta.

Kunniakas projekti sai myös kunniakkaan päätöksen. Tuloksia ei vain julkaistu listana Facebook-ryhmässä, vaan yli 100-henkisen ryhmämme kaikki paikalle päässeet jäsenet kokoontuivat Tampereelle kuuntelemaan läpi kaikki 211 Beatlesin kappaletta huonoimmasta parhaimpaan.

Ohjelma alkoi kahdelta päivällä ja loppui puoli kahdelta yöllä. Sijoille 100–200 sijoittuneita kappaleita ei kuunneltu kokonaan, mikä saattoi olla hyväksi mielenterveydellemme.

Mutta ennen kuin mennään tuloksiin, on pakko soittaa Lähteelle ja kysyä, mistä tämä koko hullu idea sai alkunsa.

”Idea oli vellonut pääkopassa jo jonkun aikaa”, Lähde alkaa kertoa projektin tarinaa.

”Beatles on ollut tärkeä yhtye mulle lapsesta saakka. Olen joskus pohdiskellut, että esimerkiksi illanistujaisissa voisi yrittää arvioida koko Beatlesin tuotannon. Sitten aloin miettiä, että Facebookhan on tosi kätevä tällaisen toteuttamiseen. Sen ajatuksen saamisesta ei kestänyt kuin pari päivää, kun pistin ryhmän pystyyn ja aloin kutsua ihmisiä sinne.”

Ajatus Beatlesin kappaleiden paremmuusjärjestyksen selvittämisestä ei ole uniikki. Päinvastoin, musiikkimaailman yksi yleisimmistä – ellei yleisin – kysymys on se, mikä on Beatlesin paras kappale. Lähde tietää tämän varsin hyvin.

”Tästä on äänestyksiä maailmansivu täynnä. Niissä ei kuitenkaan ole ollut ikinä se tilanne, että olisivat tuoreeltaan kuunnelleet kaikki kappaleet läpi, jolloin esimerkiksi kappaleiden tunnettavuus vaikuttaa todella paljon lopputulokseen.”

Tässä mielessä Lähteen ajatus on varsin uniikki: parhaiten sitä voisi kuvailla lähes vuoden kestäväksi levyraadiksi, jossa ratkaistaan Beatlesin kappaleiden paremmuus. Ryhmä koostuu puhtaasti Lähteen kavereista.

Vaikka Lähteen ensimmäisessä viestissä viitataan humoristisesti kappaleiden absoluuttiseen paremmuusjärjestykseen, nyt Lähde korostaa, ettei hän ole hakenut projektilleen tai itselleen mitään virallista Beatles-auktoriteettia projektin avulla.

”Ei tämä ole tietenkään mikään absoluuttinen totuus, mihin vaikuttaa jo se, että osallistujat eivät edusta mitenkään tasaisesti suomalaisia. Keski-iän muutos olisi vaikuttanut varmasti paljon myös lopputulokseen.

Vaikkei kyseessä olisi mikään lopullinen totuus, on tämä varmasti huomattavasti enemmän sitä kuin suurin osa muista samasta aiheesta järjestetyistä äänestyksistä.

Entä sitten ne tulokset? Kärkikappaleiden taistelu oli tiukkaa, mutta lopulta voittajaksi selviytyi yksi Beatlesin suurimmista klassikkokappaleista Strawberry Fields Forever. Vuonna 1967 julkaistu John Lennonin kirjoittama kappale sai ryhmältämme keskiarvosanaksi 9,69.

Kymmenen kärkeen pääsivät Strawberry Fields Forerverin lisäksi (järjestyksessä toisesta kymmenenteen) A Day in the Life, Eleanor Rigby, Here Comes the Sun, Tomorrow Never Knows, Something, Help!, In My Life, For No One ja I Am the Walrus.

Ja toki projektissa selvisi myös kaikkien aikojen huonoin Beatles-kappale, jota moni on taatusti miettinyt ainakin lähes yhtä paljon kuin sitä parasta. Tuo kyseenalainen kunnia kuuluu Dig Itille, Beatlesin viimeiseksi jääneen Let It Be -levyn 50-sekuntiselle kappaleelle, joka koostuu lähinnä nelikon epämääräisestä rock-jammailusta ilman mitään varsinaista tarkoitusta.

Koko lista on tässä (kappaleet järjestyksessä kokoavaa Spotify-soittolistaa voi kuunnella tästä):

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • The Beatles
 • Beatles
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  8. 8

   HS ilmestyy tänään digitaalisena: Laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – HS Aamussa tämä ja yli 30 muuta juttua

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Helsingin pormestarit lupaavat rakentaa paratiisin – Sinä päätät, ostatko tältä viisikolta vähän käytetyn onnelan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  7. 7

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  8. 8

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  9. 9

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  10. 10

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää