Valikko
Kulttuuri

Tamperelaismies päätti ratkaista musiikkimaailman ikuisuuskysymyksen – Mikä on Beatlesin historian paras kappale?

Kuluneen vuoden aikana suomalaisessa Facebook-ryhmässä on ratkottu Beatles-kappaleiden paremmuutta.

Tämä juttu on pakko aloittaa omasta kokemuksestani viime syksyltä. Tai oikeastaan ennemminkin yllättävästä Facebook-viestistä.

Sain tuon viestin viime vuoden lokakuun 19. päivänä puolenpäivän aikaan. Se meni kokonaisuudessaan näin:

”Haluatko, että liitän sinut Facebook-ryhmään, jossa arvioidaan The Beatlesin koko tuotanto yhden kappaleen päivävauhtia? Toimii näin: laitan ryhmäkeskusteluun joka arkipäivä linkin yhdestä Beatles-kappaleesta, jonka alle jokainen ryhmäläinen antaa omaan tahtiinsa kappaleelle arvosanan ja kirjoittaa halutessaan lyhyen kommentin. Viiden biisin viikkovauhdilla projektiin menee vaivainen vuosi – ja tuloksena on Beatles-kappaleiden absoluuttinen parhaimmuusjärjestys!”

Viestin lähettäjä oli tuttuni, tamperelainen toimittaja Antti Lähde. Vastasin hänen viestiinsä saman tien myöntävästi, koska en halunnut jättää väliin näin hullulta kuulostavaa projektia mistään hinnasta.

Nyt vajaata vuotta myöhemmin olen kuunnellut 211 Beatlesin kappaletta päivän kappaletahdilla ja antanut jokaiselle arvosanan asteikolla 4–10. Saman suorituksen ovat hoitaneet minun ja Lähteen lisäksi 124 muuta ihmistä, jotka vastasivat Lähteen pyyntöön myöntävästi. Tämä tarkoittaa yhteensä lähes 27 000 annettua arvosanaa.

Suurimman työn kuluneen vuoden aikana on tietenkin tehnyt Lähde, joka on linkittänyt ryhmään joka arkipäivä uuden Beatles-kappaleen, koonnut kaikki arvosanat Excel-tiedostoonsa, patistanut myöhässä olevia ihmisiä arvioimaan kappaleet ja laskenut lopputuloksen.

Mutta on homma tuntunut hetkittäin suorastaan ahdistavalta myös projektiin viattomin aikein lähteneelle kuuntelijalle. Kun alkutalven räntäsään ympäröimänä joutui kuuntelemaan ties kuinka monennen Beatlesin tekemän yhdentekevän cover-kappaleen putkeen, alkoi olla aika varma, ettei homma lopu koskaan.

Viime viikonloppuna koitti kuitenkin suuri hetki, kun projekti loppui. Lauantaina Tampereella Lähde paljasti koko äänestyksen tuloksen ja raatimme yksiselitteisen näkemyksen kaikkien aikojen parhaasta Beatles-kappaleesta.

Kunniakas projekti sai myös kunniakkaan päätöksen. Tuloksia ei vain julkaistu listana Facebook-ryhmässä, vaan yli 100-henkisen ryhmämme kaikki paikalle päässeet jäsenet kokoontuivat Tampereelle kuuntelemaan läpi kaikki 211 Beatlesin kappaletta huonoimmasta parhaimpaan.

Ohjelma alkoi kahdelta päivällä ja loppui puoli kahdelta yöllä. Sijoille 100–200 sijoittuneita kappaleita ei kuunneltu kokonaan, mikä saattoi olla hyväksi mielenterveydellemme.

Mutta ennen kuin mennään tuloksiin, on pakko soittaa Lähteelle ja kysyä, mistä tämä koko hullu idea sai alkunsa.

”Idea oli vellonut pääkopassa jo jonkun aikaa”, Lähde alkaa kertoa projektin tarinaa.

”Beatles on ollut tärkeä yhtye mulle lapsesta saakka. Olen joskus pohdiskellut, että esimerkiksi illanistujaisissa voisi yrittää arvioida koko Beatlesin tuotannon. Sitten aloin miettiä, että Facebookhan on tosi kätevä tällaisen toteuttamiseen. Sen ajatuksen saamisesta ei kestänyt kuin pari päivää, kun pistin ryhmän pystyyn ja aloin kutsua ihmisiä sinne.”

Ajatus Beatlesin kappaleiden paremmuusjärjestyksen selvittämisestä ei ole uniikki. Päinvastoin, musiikkimaailman yksi yleisimmistä – ellei yleisin – kysymys on se, mikä on Beatlesin paras kappale. Lähde tietää tämän varsin hyvin.

”Tästä on äänestyksiä maailmansivu täynnä. Niissä ei kuitenkaan ole ollut ikinä se tilanne, että olisivat tuoreeltaan kuunnelleet kaikki kappaleet läpi, jolloin esimerkiksi kappaleiden tunnettavuus vaikuttaa todella paljon lopputulokseen.”

Tässä mielessä Lähteen ajatus on varsin uniikki: parhaiten sitä voisi kuvailla lähes vuoden kestäväksi levyraadiksi, jossa ratkaistaan Beatlesin kappaleiden paremmuus. Ryhmä koostuu puhtaasti Lähteen kavereista.

Vaikka Lähteen ensimmäisessä viestissä viitataan humoristisesti kappaleiden absoluuttiseen paremmuusjärjestykseen, nyt Lähde korostaa, ettei hän ole hakenut projektilleen tai itselleen mitään virallista Beatles-auktoriteettia projektin avulla.

”Ei tämä ole tietenkään mikään absoluuttinen totuus, mihin vaikuttaa jo se, että osallistujat eivät edusta mitenkään tasaisesti suomalaisia. Keski-iän muutos olisi vaikuttanut varmasti paljon myös lopputulokseen.

Vaikkei kyseessä olisi mikään lopullinen totuus, on tämä varmasti huomattavasti enemmän sitä kuin suurin osa muista samasta aiheesta järjestetyistä äänestyksistä.

Entä sitten ne tulokset? Kärkikappaleiden taistelu oli tiukkaa, mutta lopulta voittajaksi selviytyi yksi Beatlesin suurimmista klassikkokappaleista Strawberry Fields Forever. Vuonna 1967 julkaistu John Lennonin kirjoittama kappale sai ryhmältämme keskiarvosanaksi 9,69.

Kymmenen kärkeen pääsivät Strawberry Fields Forerverin lisäksi (järjestyksessä toisesta kymmenenteen) A Day in the Life, Eleanor Rigby, Here Comes the Sun, Tomorrow Never Knows, Something, Help!, In My Life, For No One ja I Am the Walrus.

Ja toki projektissa selvisi myös kaikkien aikojen huonoin Beatles-kappale, jota moni on taatusti miettinyt ainakin lähes yhtä paljon kuin sitä parasta. Tuo kyseenalainen kunnia kuuluu Dig Itille, Beatlesin viimeiseksi jääneen Let It Be -levyn 50-sekuntiselle kappaleelle, joka koostuu lähinnä nelikon epämääräisestä rock-jammailusta ilman mitään varsinaista tarkoitusta.

Koko lista on tässä (kappaleet järjestyksessä kokoavaa Spotify-soittolistaa voi kuunnella tästä):

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • The Beatles
 • Beatles
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  7. 7

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  8. 8

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  9. 9

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  10. 10

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää