Valikko
Kulttuuri

Suomalaisräppäri Edorf kuoli puolitoista vuotta sitten – nyt häneltä ilmestyy uusi levy: ”Elän vaan kerran, tää elää ikuisesti.”

Tampereella asunut Edorf kuoli maaliskuussa 2015. Tämän viikon perjantaina julkaistaan hänen viimeiseksi työkseen jäänyt Varjojen piiri -levy.

Viime vuoden maaliskuun lopussa suomalaista rap-maailmaa kosketti suru-uutinen. Tampereella asunut räppäri Edorf, oikealta nimeltään Erik Ingebrigtsen, oli menehtynyt 29-vuotiaana.

Edorfin läheisille uutinen ei tullut yllätyksenä. Muusikko oli sairastanut laajalle levinnyttä syöpää vuosien ajan, saanut jo välillä terveen paperit ja sairastunut sitten uudestaan. Lopulta maaliskuun viimeisenä päivänä vuonna 2015 syöpä vei voiton.

Edorf oli valmistautunut kohtaloonsa jo pitkään. Merkittävä osa valmistautumista oli uuden soololevyn työstäminen. Viimeiset Edorfin osuudet levyyn nauhoitettiin päivää ennen hänen kuolemaansa.

Tuo Varjojen piiri -nimeä kantava levy julkaistaan nyt, puolitoista vuotta kuoleman jälkeen.

Oma soololevy ei ollut tosin ainut projekti, jonka parissa Edorf työskenteli viimeisinä aikoinaan. Samaan aikaan työn alla oli countrya soittavan Hobo News -yhtyeen Lauma vaeltaa -debyyttialbumi.

Edorf-nimellä tehtävän musiikin vastapainoksi Ingebrigtsen oli kuulunut vuosien ajan folk-tyyliseen yhtyeeseen, jonka oli perustanut toinen räppärinä parhaiten tunnettu muusikko Hannu ”Hannibal” Stark. Muun työn ohessa Edorf oli kirjoittanut yhtyeelle sanoituksia, jotka päätyivät levylle, kun bändi alkoi miettiä oman albumin tekemistä.

Toisin kuin soololevy, Lauma vaeltaa ehti myös valmistua ennen Edorfin kuolemaa. Levy julkaistiin helmikuussa 2015, ja sen julkaisukeikat järjestettiin Tampereella ja Helsingissä. Ne olivat viimeisiä kertoja, kun Edorf nousi lavalle.

Hobo News -yhtyeessä Edorf tutustui vuosia sitten Jussi Suonikkoon, joka oli lopulta tuottaja Ilari Aution ohella ratkaisevassa roolissa siinä, että Edorfin postuumi soololevy saatiin tehtyä valmiiksi. Suonikko on muun muassa soittanut Edorfin levyillä ja kiertänyt tämän kanssa keikoilla.

Kun Edorf kuoli, Varjojen piiri jäi viimeistelyä vaille kesken. Levyltä jäi puuttumaan sähkökitara- ja kosketinosuuksia, ja niiden äänittämisen jälkeen levy olisi vielä paketoitava lopulliseen muotoon.

Suonikko ja Autio ovat tehneet levyä muiden töidensä ohella, Suonikon sanoin antaneet sen edetä omalla painollaan. Alusta asti oli kuitenkin selvää, että Edorfilta kesken jäänyt työ vietäisiin päätökseen.

”Ekin motivaation avulla tämä on viety loppuun. Olen tosi ylpeä siitä, miten Eki teki töitä tämän levyn eteen”, Suonikko kertoo puhelimessa.

Edorfin tarina ei ole välttämättä tuttu kaikille, koska räppärin musiikki ei koskaan noussut valtavirtasuosioon tai radiosoittoon.

Rap-piireissä Edorfin nimi on kuitenkin tiedetty lähes koko 2000-luvun ajan. Vuonna 1985 syntynyt ja Ivalossa nuoruutensa viettänyt räppäri aloitti musiikin tekemisen nuorena, sopivasti samoihin aikoihin, kun rap-musiikki alkoi nousta suomalaiseen valtavirtaan.

Vuonna 2003 juuri täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleva Edorf voitti rapin Suomen mestaruuden.

Muutamaa vuotta myöhemmin hän muutti Tampereelle ja tutustui paremmin toiseen Lapista lähtöisin olevaan ja Tampereelle asettuneeseen räppäriin Hannibaliin. Vuonna 2011 Hannibalin perustama levy-yhtiö Joku Roti Records julkaisi Edorfin debyyttilevyn Yön elonkorjuu. Tuo levy pääsi myös Suomen albumilistalle.

Juuri ennen Tampereelle muuttamista vuonna 2006 Edorf oli julkaissut jo Näkijä-EP:n. Muusikko on kirjoittanut osan sen kappaleista 16-vuotiaana. Viimeisinä kuukausina tehdyssä Ylen haastattelussa Edorf kertoi, ettei pystynyt kuuntelemaan muun muassa rakkaudesta kertovia kappaleita vuosiin.

Lopullisesti Edorfin elämä muuttui, kun hän sairastui vuonna 2012. Aluksi syytä Edorfin tuskaisiin kipuihin ei löydetty, kunnes syyksi paikannettiin leukanivelistä lähtöisin ollut kasvain. Syöpää alettiin hoitaa, ja välillä tilanne vaikutti jo hyvältä.

”Kesällä 2013 Eki sai terveen paperit, ja syksyllä aloimme treenata uusia kappaleita. Eki oli kirjoittanut niistä suurimman osan sairastumisen jälkeen”, Jussi Suonikko kertoo.

Suonikon mukaan Edorfilla oli kova tahto uuden levyn tekemiseen, kun hän oli toipunut ensimmäisestä kasvaimesta. Ilo jäi lyhytaikaiseksi, kun syöpä uusiutui vain muutamaa kuukautta myöhemmin. Nyt kasvaimet olivat levinneet päähän ja keuhkoihin.

Edorf ei kuitenkaan vaipunut masennukseen vaan keskittyi täysillä musiikin tekemiseen. Oli entistä selvempää, että hän halusi tehdä levynsä valmiiksi. Edorfin motivaatio tsemppasi muita. Samalla alkoi syntyä Hobo Newsin albumi.

Edorfin soololevyn työstäminen käynnistyi kunnolla alkuvuodesta 2014. Vuotta myöhemmin Edorfin osuudet olivat suurimmaksi osaksi valmiita, mutta samassa ajassa Edorfin tauti oli edennyt saattohoitoon.

Vielä viimeisinä kuukausinaan Edorf teki myös DJ Polarsoulin kanssa Ikuisesti-nimisen singlen, joka julkaistiin tämän vuoden keväällä.

”Mie elän vaan kerran, tää elää ikuisesti”, Edorf räppää kappaleella.

Kappaleen musiikkivideolla Edorfin riimejä esittävät monet muusikon uraa kunnioittavat suomalaisräppärit, kuten Paleface, Eevil Stöö ja Asa.

Edorfin oman levyn viimeistely hoidettiin samoihin aikoihin tämän kotona.

”Eki halusi saada levynsä viimeisetkin puuttuvat osiot nauhoitettua, mutta hän ei päässyt enää studiolle. Niinpä veimme kamat hänen kotiinsa”, Suonikko kertoo.

Edorfin kuoleman jälkeen levyltä puuttumaan jääneet sähkökitaraosiot soitti Jarno Laaksonen. Alun perin Edorfin oli tarkoitus soittaa nekin itse, mutta kunto ei enää riittänyt. Kosketinsoitinosuudet viimeisteli Okke Komulainen.

Edorfin viimeisistä vaiheista puhuminen ei ole helppoa räppärin vuosikausien ajan tunteelle Jussi Suonikolle, joka miettii sanojaan tarkasti. Samalla äänestä on kuultavissa helpotus ja tyytyväisyys. Tänä perjantaina ilmestyy vihdoin se tuotos, jonka eteen Edorf teki viimeisinä aikoinaan niin paljon työtä ja jota monet ovat kuluneen vuoden ajan jo kyselleet.

Nyt kysely ja odottelu voi päättyä. Varjojen piiri on tyyliltään varsin erilainen kuin perinteiset rap-levyt tai Edorfin aikaisempi tuotanto. Yli 40-minuuttinen levy sisältää vain kuusi kappaletta, eli niiden keskiarvokesto on lähes seitsemän minuuttia. Ei ihan tyypillistä radiomateriaalia, mutta uskolliselle fanikunnalle sitäkin kiinnostavampaa.

Lokakuussa tamperelaisravintola Telakan tiloissa järjestetään levynjulkaisukeikka. Se poikkeaa täysin vastaavien tapahtumien normaalista kaavasta. Live-musiikista vastaa Hobo News, mutta varsinainen Edorfin levy kuunnellaan paikan päällä levynä itsenään, ilman mitään erikoiskikkailuja.

”Mie elän vaan kerran, tää elää ikuisesti.”

Edorfin Varjojen piiri (Monsp Records) julkaistaan perjantaina 9. syyskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • rap-musiikki
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Paavo Väyrysen Terve Helsinki -liike irtisanoutui yhteistyöstä kristillisdemokraattien kanssa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  7. 7

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golf-harrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Euroopan suurin bordelli mainostaa naisten jalkapallo­joukkueen pelipaidoissa – pikkukaupungissa nousi kohu

  10. 10

   Ruotuväki: Puolustus­voimat harkitsee naisten ja miesten majoittamista sekatupiin – ”Sotiakin pitäisi yhdessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  7. 7

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  10. 10

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  11. Näytä lisää