Valikko
Kulttuuri

Ikonisen sotakuvan alaston lapsi liikaa Facebookille: Yhtiö sensuroi Norjan pääministeriä ja maan suurinta sanomalehteä

Espen Egil Hansen on kirjoittanut pitkän moitekirjeen Facebookin perustajalle Mark Zuckerbergille Aftenposten-lehdessään.

”Hyvä Mark Zuckerberg.

Seuraan sinua Facebookissa, mutta sinä et tunne minua. Olen norjalaisen päivittäisen sanomalehden Aftenpostenin päätoimittaja. Kirjoitan tätä kirjettä kertoakseni sinulle, etten aio taipua vaatimukseesi, että minun täytyisi poistaa Nick Utin ottama dokumentaarinen valokuva Vietnamin sodasta.

En nyt enkä tulevaisuudessa.”

Näin alkaa Norjan suurimman sanomalehden Aftenpostenin päätoimittajan Espen Egil Hansenin kirjoitus, joka on julkaistu tämän päivän Aftenpostenin printtilehdessä ja eilen illalla lehden verkkosivuilla. Tämän päivän Aftenpostenin koko etusivu on omistettu aiheelle.

Hansen on kirjoittanut lehteensä pitkän kirjeen, joka on omistettu suoraan Facebookin perustajalle Mark Zuckerbergille. Viestin sävy on hyvin tiukka: Hansen kritisoi Zuckerbergiä voimakkaasti siitä, kuinka Facebook hänen mukaansa rajoittaa ilmaisunvapautta.

Tapaus sai alkunsa siitä, kun Aftenposten julkaisi artikkelin, joka käsitteli yhtä historian kuuluisinta sotavalokuvaa, joka voitti aikoinaan myös Pulitzer-palkinnon. Nick Utin ottama valokuva on dramaattinen: siinä joukko vietnamilaisia lapsia juoksee kadulla pakoon napalmpommitusta.

Kuvan etualalla on Kim Puch -niminen nuori tyttö. Kauhistunut Puch on kuvassa alasti, koska hänen vaatteensa olivat syttyneet palamaan ja hän oli repinyt ne kauhuissaan päältään.

Kun Aftenposten jakoi kuvaa käsittelevän artikkelin omilla Facebook-sivuillaan, lehden toimitus sai Facebookin Saksan-toimistolta sähköpostin, jossa vaadittiin kuvan poistamista Facebookista. Facebookin näkemyksen mukaan kuvaa ei voi julkaista sivustolla, koska siinä on alaston lapsi.

Hansenin kirjoituksen mukaan hän ei ehtinyt lähettää vastausta vaatimukseen, kun kuva ja artikkeli oli jo seuraavan 24 tunnin sisällä poistettu Aftenpostenin omalta Facebook-sivulta.

Kirjoituksessaan Hansen kritisoi Zuckerbergiä voimakkaasti siitä, kuinka tämä rajoittaa ilmaisunvapautta kyseenalaisin perustein. Hansenin mukaan ei voi olla mahdollista, että Facebook ei erottele kuuluisia sotavalokuvia lapsipornografiasta. Hansen kertoo, kuinka Facebook on jopa sensuroinut kuvan poistamista seurannutta kritiikkiä.

Hansenin mukaan Zuckerbergillä on Facebookin perustajana suuri vastuu esimerkiksi siinä, miten avointa viestintä voi nykypäivänä olla. Viestissään hän myös mainitsee, ettei usko Zuckerbergin ikinä oikeasti lukevan hänen kirjettään. Hansenin kirjoitus on kuitenkin noussut jo nyt kansainväliseksi uutisaiheeksi, josta on uutisoinut muun muassa brittiläinen sanomalehti The Guardian.

Koko Hansenin kirjoituksen voi lukea täältä.

Aiheeseen on puuttunut perjantain aikana myös Norjan pääministeri Erna Solberg. Myös Solberg julkaisi omalla Facebook-sivullaan kuvan sisältävän päivityksen. Nyt Solberg kertoo jatkopäivityksessä, että Facebook on poistanut kuvan hänen sivuiltaan.

Solbergin mukaan Facebook tulee kuvia poistamalla muuttaneeksi historiaa ja todellisuutta. Solberg toivoo, että kuvan poistamiseen liittyvä kohu tarjoaa Facebookille mahdollisuuden arvioida uudestaan editoimiskäytäntöjään.

”Haluan lapseni ja muiden lasten kasvavan yhteiskunnassa, jossa historia opetetaan, kuten se on. Sellaisessa yhteiskunnassa, jossa he voivat oppia menneistä historian tapahtumista ja virheistä”, Solberg kirjoittaa.

Perjantain aikana myös Facebook vastasi Aftenpostenille. Facebookin Pohjoismaiden viestinnästä vastaava Alice Käck on kommentoinut, että Facebookin on vaikea muuttaa linjaansa tapauksessa.

”Vaikka tunnistamme tämän kuvan ikoniseksi, on vaikeaa luoda ero siinä, että sallii kuvan alastomasta lapsesta yhdessä tapauksessa ja ei toisessa tapauksessa”, sanotaan Käckin lähettämässä sähköpostissa Aftenpostenin mukaan.

Sähköpostissa myös sanotaan, että Facebook yrittää löytää oikean tasapainon ihmisten itseilmaisun sallimisen ja turvallisen sekä kunnioittavan kokemuksen löytämisen välillä.

”Ratkaisumme eivät ole aina täydellisiä, mutta pyrimme jatkuvasti kehittämään käytäntöjämme.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sanomalehdet
 • Sananvapaus
 • Vietnamin sota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  5. 5

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  6. 6

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  7. 7

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  8. 8

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  9. 9

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  10. 10

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää