Valikko
Kulttuuri

Kiusallinen teollinen vanukas vai paras kotimainen nuorisoelokuva? Apulanta-elokuva herättää raivoa ja rakkautta

Apulannan alkuvuosista kertova elokuva Teit meistä kauniin tuli ensi-iltaan keskiviikkona. Elokuva on herättänyt poikkeuksellisen paljon hälyä jo etukäteen.

Suomessa julkaistaan noin 40 kotimaista elokuvaa vuodessa. Joka vuosi mukaan mahtuu muutamia kriitikoiden ylistämiä tapauksia ja joitakin kassamagneetteja, kaupallisia jättimenestyksiä. Vain harvoin suomalainen elokuva on näitä molempia.

Aina joskus ilmestyy myös elokuvia, jotka ovat arvostelijoiden mielestä niin huonoja, että niiden huonoudesta tulee jo ilmiö. Tällaisia ovat esimerkiksi Salatut elämät -sarjasta ponnistaneet Nightmare-elokuvat ja jatko-osansa mainonnassa kriitikoiden lyttäyksiä hyödyntävä Luokkakokous.

Harmillista on, että suurimman ryhmän muodostavat kuitenkin ne kotimaiset elokuvat, jotka eivät koskaan saavuta minkäänlaista merkittävää huomiota. Ne vain ilmestyvät, niistä kirjoitetaan pari arviota, ne pyörivät muutaman kuukauden elokuvateattereissa ja sitten ne katoavat. Kukaan ei muista niitä, koska kukaan ei ole niistä puhunut missään vaiheessa.

Kaiken tämän keskellä Tuukka Temosen, Apulannan ex-basistin, Apulannan alkuvuosien tarinasta ohjaama Teit meistä kauniin on erikoinen poikkeus. Se ei yksiselitteisesti sovi mihinkään yllä oleviin kategorioihin, ei varsinkaan viimeiseen.

Vaikka Teit meistä kauniin tuli virallisesti ensi-iltaan vasta 7. syyskuuta, on elokuvasta puhuttu nyt jo enemmän kuin suurimmasta osasta tämän vuoden kotimaisista elokuvista yhteensä. Elokuva on nousemassa samaan aikaan vuoden vihatuimmaksi ja vuoden rakastetuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi.

Joitakin ärsyttää sanoinkuvaamattoman paljon, että kyseinen elokuva on edes julkaistu. Toisten mielestä se on parasta kotimaista elokuvaviihdettä vuosikausiin. Yksimielisyyteen ei ole päästy esimerkiksi siitä, onko Teit meistä kauniin fani-, nuoriso, draama- vai viihde-elokuva – taidetta vai viihdettä.

Vai ehkä niitä kaikkia?

Kohina elokuvan ympärillä alkoi viimeistään, kun elokuvakriitikko Kalle Kinnunen kirjoitti elokuvasta kriittisen kolumnin Imageen. Kolumnissa Teit meistä kauniin -elokuvaa kuvataan kiusalliseksi teolliseksi vanukkaaksi ja sitä verrataan Wikipediassa surffaamiseen krapulassa.

Kirjoitus ylitti uutiskynnyksen, kun Temonen kommentoi tekstiä julkisessa Facebook-päivityksessään ja kertoi, että Kinnusen kolumnista tuli hänelle tosi paha mieli.

Temosen tuotos on jakanut arvostelijat poikkeuksellisen voimakkaasti kahtia. Kinnusen kannalla on ollut esimerkiksi Helsingin Sanomien kriitikko Mervi Vuorela, joka antoi elokuvalle kaksi tähteä ja sanoi, että elokuva ”onnistuu olemaan lähinnä tahatonta camp-viihdettä tarjoava fanielokuva”.

Täysin vastakkaista näkemystä edustavat esimerkiksi Episodin ja Rumban toimittajat, jotka kirjoittivat jo ennakkoon elokuvaa ylistävän joukkokommentin. Varsinaisessa arviossa Episodin kriitikko Niko Ikonen antoi tuotokselle viisi tähteä ja ilmoitti sen olevansa yksi parhaita kotimaisia nuorisoelokuvia ikinä.

Ei ole millään tavalla tavatonta, että eri ihmisillä on erilaiset mielipiteet elokuvista. Teit meistä kauniin on kuitenkin onnistunut aiheuttamaan niin voimakkaita tunteita molemmissa arvoasteikon ääripäissä, että se on kotimaisessa elokuvamaailmassa jo pienoinen saavutus.

Samalla elokuvasta on tullut näkyvä sosiaalisen median tapaus. Jo Kinnusen kirjoitus synnytti sosiaalisessa mediassa voimakkaan väittelyn elokuvan puolustajien ja vastustajien välillä.

Moni oli valinnut puolensa elokuvan laadusta jo viikkoja ennen varsinaista ensi-iltaa. Elokuvan julkaisun jälkeen filmiä analysoivien blogikirjoitusten ja Facebook-päivitysten määrä on lisääntynyt entisestään.

Enää pitäisi tietää, miten juuri Teit meistä kauniin on päässyt – tai joutunut – tähän asemaan. Bändeistä kertovia fanielokuvia, teinien elämästä kertovia nuorisoelokuvia ja nostalgiaan nojaavia draamaelokuvia on kaikkia tehty Suomessa lukuisia. Niin hyviä kuin huonojakin. Vain harva niistä on herättänyt minkäänlaista näkyvää keskustelua.

Yksi syy kohuun voi olla siinä, että Apulanta on nyt kaikkialla. Elokuvan mainoskiertue kesti kauan ja oli poikkeuksellisen näkyvä. Pelkän elokuvan lisäksi on tehty elokuvan teosta kertova kirja ja dokumentti, jotka molemmat on julkaistu elokuvan kanssa samaan aikaan.

Eikä mainonnallista puolta ole unohdettu: hieman ennen elokuvan julkaisua Hesburger lisäsi tuotevalikoimaansa ”Teit meistä kauniin” -triplasipulihampurilaisen, jonka nimeen lisätty anarkistimerkki on herättänyt huvittuneisuutta.

Jottei tässä olisi vielä kaikki, elokuvasta sopivaa hajurakoa koko ajan pitäneet Apulannan alkuperäisjäsenet Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki ovat samaan aikaan kasanneet Lahteen Apulandia-nimistä yhtyeen museota, joka aukeaa sopivasti tänään perjantaina. Sen kunniaksi Lahdessa on jaettu Apulanta-ämpäreitä.

Elokuva, museo, kirja, hampurilainen ja ämpäri. Ei ihme, että joillekin riittää jo. 25-vuotisella yhtyeellä riittää vankka fanijoukko, mutta samalla se on kerännyt paljon ihmisiä, jotka eivät voi sietää bändiä.

Ehkä koko voimakkaan keskustelun pohjimmainen syy on se, että Apulanta on vihdoin tarpeeksi montaa puhutteleva elokuva-aihe, puolesta ja vastaan.

Jos kohun haluaa tiivistää yhteen henkilöön, tuo henkilö on elokuvan ohjaaja Tuukka Temonen. Hän on omalla aktiivisella sosiaalisen median kommentoinnillaan ollut luomassa mylläkkää elokuvan ympärillä.

Temonen sanoo olevansa hämmentynyt siitä, kuinka kahtiajakoisen vastaanoton elokuva on saanut. Hänen mielestään osalla elokuvan arvostelijoista on ollut hänestä itsestään ennakkokäsityksiä, jotka ovat vaikuttaneet arvosteluihin.

”Tuntuu, että osa elokuvaa rajusti arvostelleista ovat arvostelleet elokuvan sijaan minua henkilönä”, Temonen sanoo.

Näin suorat vastakommentit ovat harvinaisia kritiikin kohteeksi joutuneilta elokuvantekijöiltä. Temosen mukaan esimerkiksi hänen kokoomustaustansa maininneet elokuva-arviot osoittavat, että kritiikissä on kyse muustakin kuin elokuvan arvioimisesta. Hän itse vakuuttaa olevansa avoin kaikelle elokuvaa koskevalle arviolle.

Elokuvan näyttävä ennakkomainostaminen oli hänen mukaansa tietoinen ratkaisu. Sillä Temonen kertoo pyrkineensä juuri siihen, ettei elokuva jäisi huomiotta. Tavoite on täytetty.

Teit meistä kauniin -elokuvan kohussa on jäljellä kuitenkin vielä ainakin yksi näytös: se, miten hyvin elokuva menestyy taloudellisesti.

Koska elokuva tuli ensi-iltaan vasta keskiviikkona, on toistaiseksi liian aikaista sanoa mitään elokuvan lipputulomenestyksestä. Viikonlopun jälkeen tulevat ensimmäiset viralliset tiedot.

Temonen on vaimonsa Olga Temosen kanssa puhunut etukäteen haastatteluissa siitä, kuinka he ovat pantanneet omaisuutensa ja ottaneet jättilainan elokuvan tekemistä varten. Toiveissa on taatusti se, että elokuva toisi lainatut rahat takaisin – ehkäpä jopa moninkertaisena.

Lähiviikkoina selviää, onko elokuvan ympärille syntynyt mylläkkä ollut vain pienen ja aktiivisen porukan äänekästä huutelua, vai kertooko melu laajasta kiinnostuksesta elokuvaa kohtaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Apulanta
 • Teit meistä kauniin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  3. 3

   Kotihälytysten ykkönen on Kontula, häiriökäyttäytyminen keskittyy Kluuviin – katso HS:n hakukoneesta, millaiset tehtävät työllistävät poliisia omilla kotikulmillasi

  4. 4

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  5. 5

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  6. 6

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

  10. 10

   Helsingin ja Tallinnan välillä matkustetaan pian jo yli 9 miljoonaa kertaa vuodessa, mutta mennäkö nopeasti, hitaasti vai halvalla? – HS selvitti lomailijoiden vaihtoehdot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  5. 5

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  6. 6

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  7. 7

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  10. 10

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää