Valikko
Kulttuuri

Kiusallinen teollinen vanukas vai paras kotimainen nuorisoelokuva? Apulanta-elokuva herättää raivoa ja rakkautta

Apulannan alkuvuosista kertova elokuva Teit meistä kauniin tuli ensi-iltaan keskiviikkona. Elokuva on herättänyt poikkeuksellisen paljon hälyä jo etukäteen.

Suomessa julkaistaan noin 40 kotimaista elokuvaa vuodessa. Joka vuosi mukaan mahtuu muutamia kriitikoiden ylistämiä tapauksia ja joitakin kassamagneetteja, kaupallisia jättimenestyksiä. Vain harvoin suomalainen elokuva on näitä molempia.

Aina joskus ilmestyy myös elokuvia, jotka ovat arvostelijoiden mielestä niin huonoja, että niiden huonoudesta tulee jo ilmiö. Tällaisia ovat esimerkiksi Salatut elämät -sarjasta ponnistaneet Nightmare-elokuvat ja jatko-osansa mainonnassa kriitikoiden lyttäyksiä hyödyntävä Luokkakokous.

Harmillista on, että suurimman ryhmän muodostavat kuitenkin ne kotimaiset elokuvat, jotka eivät koskaan saavuta minkäänlaista merkittävää huomiota. Ne vain ilmestyvät, niistä kirjoitetaan pari arviota, ne pyörivät muutaman kuukauden elokuvateattereissa ja sitten ne katoavat. Kukaan ei muista niitä, koska kukaan ei ole niistä puhunut missään vaiheessa.

Kaiken tämän keskellä Tuukka Temosen, Apulannan ex-basistin, Apulannan alkuvuosien tarinasta ohjaama Teit meistä kauniin on erikoinen poikkeus. Se ei yksiselitteisesti sovi mihinkään yllä oleviin kategorioihin, ei varsinkaan viimeiseen.

Vaikka Teit meistä kauniin tuli virallisesti ensi-iltaan vasta 7. syyskuuta, on elokuvasta puhuttu nyt jo enemmän kuin suurimmasta osasta tämän vuoden kotimaisista elokuvista yhteensä. Elokuva on nousemassa samaan aikaan vuoden vihatuimmaksi ja vuoden rakastetuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi.

Joitakin ärsyttää sanoinkuvaamattoman paljon, että kyseinen elokuva on edes julkaistu. Toisten mielestä se on parasta kotimaista elokuvaviihdettä vuosikausiin. Yksimielisyyteen ei ole päästy esimerkiksi siitä, onko Teit meistä kauniin fani-, nuoriso, draama- vai viihde-elokuva – taidetta vai viihdettä.

Vai ehkä niitä kaikkia?

Kohina elokuvan ympärillä alkoi viimeistään, kun elokuvakriitikko Kalle Kinnunen kirjoitti elokuvasta kriittisen kolumnin Imageen. Kolumnissa Teit meistä kauniin -elokuvaa kuvataan kiusalliseksi teolliseksi vanukkaaksi ja sitä verrataan Wikipediassa surffaamiseen krapulassa.

Kirjoitus ylitti uutiskynnyksen, kun Temonen kommentoi tekstiä julkisessa Facebook-päivityksessään ja kertoi, että Kinnusen kolumnista tuli hänelle tosi paha mieli.

Temosen tuotos on jakanut arvostelijat poikkeuksellisen voimakkaasti kahtia. Kinnusen kannalla on ollut esimerkiksi Helsingin Sanomien kriitikko Mervi Vuorela, joka antoi elokuvalle kaksi tähteä ja sanoi, että elokuva ”onnistuu olemaan lähinnä tahatonta camp-viihdettä tarjoava fanielokuva”.

Täysin vastakkaista näkemystä edustavat esimerkiksi Episodin ja Rumban toimittajat, jotka kirjoittivat jo ennakkoon elokuvaa ylistävän joukkokommentin. Varsinaisessa arviossa Episodin kriitikko Niko Ikonen antoi tuotokselle viisi tähteä ja ilmoitti sen olevansa yksi parhaita kotimaisia nuorisoelokuvia ikinä.

Ei ole millään tavalla tavatonta, että eri ihmisillä on erilaiset mielipiteet elokuvista. Teit meistä kauniin on kuitenkin onnistunut aiheuttamaan niin voimakkaita tunteita molemmissa arvoasteikon ääripäissä, että se on kotimaisessa elokuvamaailmassa jo pienoinen saavutus.

Samalla elokuvasta on tullut näkyvä sosiaalisen median tapaus. Jo Kinnusen kirjoitus synnytti sosiaalisessa mediassa voimakkaan väittelyn elokuvan puolustajien ja vastustajien välillä.

Moni oli valinnut puolensa elokuvan laadusta jo viikkoja ennen varsinaista ensi-iltaa. Elokuvan julkaisun jälkeen filmiä analysoivien blogikirjoitusten ja Facebook-päivitysten määrä on lisääntynyt entisestään.

Enää pitäisi tietää, miten juuri Teit meistä kauniin on päässyt – tai joutunut – tähän asemaan. Bändeistä kertovia fanielokuvia, teinien elämästä kertovia nuorisoelokuvia ja nostalgiaan nojaavia draamaelokuvia on kaikkia tehty Suomessa lukuisia. Niin hyviä kuin huonojakin. Vain harva niistä on herättänyt minkäänlaista näkyvää keskustelua.

Yksi syy kohuun voi olla siinä, että Apulanta on nyt kaikkialla. Elokuvan mainoskiertue kesti kauan ja oli poikkeuksellisen näkyvä. Pelkän elokuvan lisäksi on tehty elokuvan teosta kertova kirja ja dokumentti, jotka molemmat on julkaistu elokuvan kanssa samaan aikaan.

Eikä mainonnallista puolta ole unohdettu: hieman ennen elokuvan julkaisua Hesburger lisäsi tuotevalikoimaansa ”Teit meistä kauniin” -triplasipulihampurilaisen, jonka nimeen lisätty anarkistimerkki on herättänyt huvittuneisuutta.

Jottei tässä olisi vielä kaikki, elokuvasta sopivaa hajurakoa koko ajan pitäneet Apulannan alkuperäisjäsenet Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki ovat samaan aikaan kasanneet Lahteen Apulandia-nimistä yhtyeen museota, joka aukeaa sopivasti tänään perjantaina. Sen kunniaksi Lahdessa on jaettu Apulanta-ämpäreitä.

Elokuva, museo, kirja, hampurilainen ja ämpäri. Ei ihme, että joillekin riittää jo. 25-vuotisella yhtyeellä riittää vankka fanijoukko, mutta samalla se on kerännyt paljon ihmisiä, jotka eivät voi sietää bändiä.

Ehkä koko voimakkaan keskustelun pohjimmainen syy on se, että Apulanta on vihdoin tarpeeksi montaa puhutteleva elokuva-aihe, puolesta ja vastaan.

Jos kohun haluaa tiivistää yhteen henkilöön, tuo henkilö on elokuvan ohjaaja Tuukka Temonen. Hän on omalla aktiivisella sosiaalisen median kommentoinnillaan ollut luomassa mylläkkää elokuvan ympärillä.

Temonen sanoo olevansa hämmentynyt siitä, kuinka kahtiajakoisen vastaanoton elokuva on saanut. Hänen mielestään osalla elokuvan arvostelijoista on ollut hänestä itsestään ennakkokäsityksiä, jotka ovat vaikuttaneet arvosteluihin.

”Tuntuu, että osa elokuvaa rajusti arvostelleista ovat arvostelleet elokuvan sijaan minua henkilönä”, Temonen sanoo.

Näin suorat vastakommentit ovat harvinaisia kritiikin kohteeksi joutuneilta elokuvantekijöiltä. Temosen mukaan esimerkiksi hänen kokoomustaustansa maininneet elokuva-arviot osoittavat, että kritiikissä on kyse muustakin kuin elokuvan arvioimisesta. Hän itse vakuuttaa olevansa avoin kaikelle elokuvaa koskevalle arviolle.

Elokuvan näyttävä ennakkomainostaminen oli hänen mukaansa tietoinen ratkaisu. Sillä Temonen kertoo pyrkineensä juuri siihen, ettei elokuva jäisi huomiotta. Tavoite on täytetty.

Teit meistä kauniin -elokuvan kohussa on jäljellä kuitenkin vielä ainakin yksi näytös: se, miten hyvin elokuva menestyy taloudellisesti.

Koska elokuva tuli ensi-iltaan vasta keskiviikkona, on toistaiseksi liian aikaista sanoa mitään elokuvan lipputulomenestyksestä. Viikonlopun jälkeen tulevat ensimmäiset viralliset tiedot.

Temonen on vaimonsa Olga Temosen kanssa puhunut etukäteen haastatteluissa siitä, kuinka he ovat pantanneet omaisuutensa ja ottaneet jättilainan elokuvan tekemistä varten. Toiveissa on taatusti se, että elokuva toisi lainatut rahat takaisin – ehkäpä jopa moninkertaisena.

Lähiviikkoina selviää, onko elokuvan ympärille syntynyt mylläkkä ollut vain pienen ja aktiivisen porukan äänekästä huutelua, vai kertooko melu laajasta kiinnostuksesta elokuvaa kohtaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Apulanta
 • Teit meistä kauniin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miten kävi Saaralle? ”Yritettiin tehdä kansainvälistä, tehtiin ihan Tokmannia”

  2. 2

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  5. 5

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  6. 6

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  7. 7

   Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

  8. 8

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  9. 9

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  10. 10

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  10. 10

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää