Valikko
Kulttuuri

Design rakentaa utopiaa – jotta meillä kaikilla olisi parempi olla

Lontoo sai uuden designin biennaalin. Suomalaiset eivät ole mukana (paitsi italialaisten installaatiossa yhdellä aaltojakkaralla).

Lontoo

Designin tarkoitus ei ole tuottaa lisää koreaa turhaa tavaraa.

Designin tarkoitus on ratkaista ongelmia: tehdä jokapäiväisestä elämästä entistä helpompaa, miellyttävämpää, sujuvampaa ja tasa-arvoisempaa.

”Designin voima on siinä, että se tukee sosiaalista muutosta ja talouskasvua. Design tekee maailmasta paremman”, kertoo Sir John Sorrell, joka edistää työkseen Britannian luovia aloja.

Sorrell on ollut mukana perustamassa myös Lontoon uutta design-biennaalia (London Design Biennale), joka avasi ovensa keskiviikkona.

Kolmiviikkoisessa biennaalissa teoksiaan esittelevät taiteilijat, muotoilijat, tutkijat ja arkkitehdit 37 maasta. Näyttelypaikka on historiallinen Somerset House Thamesin pohjoisrannalla.

Tehtävänanto on haastava. Teemana on Utopia by Design, joka kunnioittaa englantilaisen renessanssifilosofi Thomas Moren Utopia-romaanin 500-vuotisjulkaisuvuotta.

Latinaksi Flanderissa 1516 julkaistu Utopia esitteli yhteiskunnan, jossa vallitsee tasa-arvo, uskonnonvapas ja yhteisomistus. Romaani on vaikuttanut niin poliittiseen ajatteluun kuin myöhempään kaunokirjallisuuteenkin.

Puoli vuosituhatta Utopian jälkeen designin tehtävä on tavoitella uudenlaista ihannemaailmaa.

”Ympäristöongelmat, pakolaisuus, epätasa-arvo... näihin kaikkiin design miettii ratkaisua”, biennaalin johtaja Christopher Turner sanoi lehdistötilaisuudessa.

Entistä paremmalla suunnittelulla voidaan parantaa esimerkiksi vedensaantia kuivilla alueilla. Tätä puntaroi Saudi-Arabian installaatio.

Yhteiskuntarakentamisen esteettömyys on Norjan aihe. Sveitsiläiset suunnittelijat esittelevät muun muassa sitä, kuinka joustava erityismuovi toimii paitsi arkkitehtuurisena tehokeinona, myös äänenvaimentimena.

”Sveitsin teema on neutraalius ja puolueettomuus”, kertoo Romain Casella.

Suomi ei ole mukana 37 osallistujamaan joukossa. Suomelle tarjottiin mahdollisuutta lähettää biennaaliin oma ehdotuksensa, mutta hanke arvioitiin Helsingin-päässä liian kalliiksi ja työlääksi.

Palanen suomalaisuutta löytyy silti Italian osuudesta. Valkoisin värein ja lipuin pelaavasta italialaisinstallaatiosta löytyy valkoinen Aalto-jakkara.

Meksikolaiset suunnittelijat ovat hakeneet inspiraationsa Meksikon ja Yhdysvaltain rajasta, jonne presidenttiehdokas Donald Trump haluaa pystyttää muurin.

Arkkitehti Fernando Romeron ratkaisuehdotus rajakiistaan on Trumpin suunnitelmaa rakentavampi: kahden kansalaisuuden ja 100 miljoonan ihmisen rajakaupungit, joissa kauppa, liiketoiminta ja kulttuurit kukoistavat.

Ranskalaissyntyinen arkkitehti Annabel Karim Kassar puolestaan on rakentanut Somerset Housen eteläterassille ”beirutilaisen katunäkymän” kahviloineen, kauppoineen ja jopa lampaanvillaa pussittavine miehineen.

”Design ja funktionaalisuus tulevat ihmisten arjesta. Suunnittelijoiden pitää katsoa arkea ennen kuin voimme tarjota ratkaisuja”, Karim Kassar selittää.

Hänellä on toimistot Beirutin lisäksi Lontoossa ja Dubaissa. Millaista Beirutissa on tehdä töitä, kun vieressä soditaan?

”Beirut voi hyvin, mutta onhan tilanne hyvin herkkä.”

Tilanne on herkkä myös Britanniassa, vaikka vähemmän väkivaltaisella tavalla.

Kesäkuisen kansanäänestyksen päätyminen EU-eron kannalle on järkyttänyt taide- ja kulttuurimaailmaa. Niille EU-ero eli brexit on kauhistus.

”Kauppa on Britannialle elintärkeää. Meillä ei ole nyt muita vaihtoehtoja kuin panostaa luovuuteen”, Sir John Sorrell ar­vioi.

Pelkona on, että mahdollinen vapaan liikkumisen rajoittaminen rajoittaa samalla myös lahjakkuuksien työskentelymahdollisuuksia ja verkostoitumista. Tämä ei kosketa vain luovaa luokkaa, vaan kaikkia aloja.

”Lahjakkaat tyypit haluavat tehdä töitä yhdessä.”

Brexitiin biennaalissa on tarttunut belgialainen design-ryhmä. Se onkin mitä osuvinta, sillä Utopian julkaisupaikka oli Flanderin Leuven, ja pääkaupunki Bryssel puolestaan symboloi EU-skeptisille briteille kaikkea pahaa.

Belgialaisryhmään kuuluva taiteilija Benoit van Innis puolestaan tunnetaan Maalbeekin metroaseman teoksistaan, jotka Brysseliin maaliskuussa iskeneet terroristit räjäyttivät palasiksi.

Nyt EUtopia eli eurooppalainen ihanneyhteiskunta on uhattuna. Tarvitaan uusi suunnitelma, uusi utopia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  7. 7

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  8. 8

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  9. 9

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  10. 10

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  3. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  4. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  5. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  6. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  7. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  8. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  9. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  10. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  11. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – HS Aamussa tämä ja yli 30 muuta juttua
  12. Näytä lisää