Valikko
Kulttuuri

Rasismin ja autismin yhteyttä pohtinut Jari Tervo sai vierailukutsun autistipojan äidiltä: ”Hän on ihana, tunteva ja oikeutta puolustava poika”

HS:n haastattelussa rasismia vastaan saarnaava Tervo sai autistiperheet takajaloilleen.

Kirjailija Jari Tervon rasismin vastainen haastattelu lauantain Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla on nostattanut palauteryöpyn autismi-kommenttiensa vuoksi (linkki Tervon haastatteluun).

Tervon tulkinnan mukaan suomalaiset ovat autistinen kansa, jolla on juuri tästä syystä vaikeuksia ottaa vastaan muualta tulleita. Suomalaisen kulttuuriin sisäänpäinkääntyneisyys selittää Tervon mielestä ainakin osittain suomalaista rasismia.

Autismin ja rasismin kytkeminen on ollut monille HS:n lukijoille liikaa.

”Olen yliopistossa opiskelevan autistin vanhempi. Tippaakaan hänessä ei ole rasismia, päinvastoin. Hänen oikeustajunsa on pistämätön ja oikeudenmukaisuudenvaateensa yli-inhimillistä”, kirjoittaa Tervoon pettynyt lukija.

Helsinkiläisäiti Carmen Villman epäilee, että Tervo on sortunut vanhanaikaiseen autismikliseeseen. Silloin kaikki autistit kuvitellaan huumorintajuttomiksi ja kapeakatseisiksi Rainman-elokuvan hahmoiksi, jotka eivät osaa puhua ja käpertyvät omiin juttuihinsa.

”Tervetuloa meille katsomaan, millaista on autismin kirjolaisen elämä. Hän on ihana, tunteva ja oikeutta puolustava poika”, kutsuu Villman.

Arki kolmilapsisessa perheessä on hektistä, mutta Villmanin mielestä Tervolle voisi olla hyvä tavata heidän 7-vuotias poikansa. Hän kutsuukin Tervon käymään perheen luona. Mistään vaiteliaasta itseensä käpertyjästä ei äidin mukaan ole kyse.

”Meidän poika tykkää puhua. Hän puhua pälättää niin paljon kuin sielu sietää asioista, mitkä häntä kiinnostavat.”

Perhe on huomannut, että jos poika tykkää ihmisestä, siinä ihmisessä on tykättävää. Hän ei luokittele ihmisiä näiden ulkonäön perusteella tai sen mukaan, mistä nämä tulevat. Hän kohtaa ihmiset sellaisina kuin nämä ovat sillä hetkellä.

”Jos hän pitää ihmisestä, kyseessä on hyvä ihminen. Jos kaikki olisivat sellaisia kuin mun poika, Suomessa ei olisi rasismia”, Villman sanoo.

Poika on myös osoittautunut oikeuden puolustajaksi.

”Hän on tietysti pieni vielä, eikä näe aikuisten maailmaa. Hän voi yllättäen kysyä, miksi jossakin soditaan tai miksi ihmiset tekevät toisilleen pahaa. Hän ei ymmärrä sellaista.”

Tervo on lukenut autismitutkimuksia ja jopa tehnyt testin, jolla voi selvittää omia autistisia piirteitään. Sosiaalisuus ja vuorovaikutus toisten kanssa eivät Tervon mukaan ole autistien vahvuuksia, eivätkä suomalaistenkaan.

Villmanin mielestä autisteja kohtaan on kaikenlaisia turhia ennakkoluuloja ja uskomuksia muutenkin, joten Tervon ei tarvisisi näitä kliseitä tukea.

Monet autismiperheet ovat kokeneet raskaaksi myös sen, että autismi-sanaa on alettu käyttää turhan kevyesti ja populistisesti.

”Sanotaan, että mä olen vähän autistinen, kun tarkoitetaan, että ollaan ujoja. Se on vähän sama ilmiö kuin vammainen-sanan kevytmielisellä käytöllä.”

Villman on todennut, että autismin kirjolaisen kanssa eläminen on kasvattanut myös häntä aivan toiseen suuntaan kuin, mitä Tervo on ajatellut.

”Se on tehnyt minut hyvin suvaitsevaiseksi. Näen paljon eri värejä ja tiedän, että meitä ihmisiä on hyvin erilaisia.”

Hän on katsellut, miten muut lapset eivät aina ole ottaneet hänen poikaansa mukaan leikkeihin ja nähnyt, miten pahalta se pojasta tuntuu. Poika on juuri aloittanut koulunsa pienryhmässä, mutta kavereita hänellä ei ole paljon vielä nytkään.

”Sosiaaliset tilanteet ovat hänelle haasteellisia, mutta se ei liity suomalaiseen jurouteen, mihin Jari Tervo tämän piirteen yhdistää.”

Pariskunta on juuri palannut Mikkelistä sopeutusmisvalmennuskurssilta, ja he kohtasivat kadulla mustahuppuisia Odinin sotureita. Tämä sai Villmanin miettimään, miten Suomessa usein keskitytään pahaan ja huonoon.

”Meidän poika taas nimenomaan näkee arkipäiväisissä asioissa paljon sellaista kaunista, mikä kyky tuntuu monilta suomalaisilta puuttuvan. Jos meissä olisi enemmän autismia, tämä olisi parempi maa.”

Odinin soturien kohtaamisessa Villmania ilahdutti synkän seurueen perässä kulkenut hälisevä opiskelijalauma.

”Opiskelijat huutelivat, että tule tänne, sä näytät olevan halauksen tarpeessa. He olivat ihana vastapaino niille synkeille hahmoille.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  7. 7

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  8. 8

   Helsinkiläispoliitikot haluavat nuorille ilmaisen ehkäisyn – Osa nuorista joutuu valitsemaan rahapulan takia ruoan ja e-pillereiden välillä

  9. 9

   Republikaani­senaattorit julkistivat korvaajansa Obamacarelle – käytännössä lakiesitys siirtäisi rahaa köyhien terveydenhuollosta rikkaiden verohelpotuksiin

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trump kiistää nauhoittaneensa keskusteluja FBI:n entisen johtajan kanssa – viikkojen vääntö ”nauhoista” vahingoitti lopulta lähinnä presidenttiä itseään
  3. Voitto Suomen mestarista vankisti HJK:n sarjajohtoa – katso illan pelien kohokohdat
  4. Mikko Ilosella haasteita Münchenissä – ”Aamulla pitää päästä tanssilattialla paremmalla jalalla matkaan”
  5. EU-johtajat päättivät tiiviimmästä puolustusyhteistyöstä – Sipilä: Saksa ja Ranska ovat Suomen ”vahvat liittolaiset”
  6. Tunti sitten
  7. Portugalin tähti sivuun Confederations Cupista – seurajoukkue kiistää vamman laadun
  8. Juhannuksen menoliikenne on rauhoittunut torstain osalta – pahoilta ruuhkilta ja onnettomuuksilta on vältytty
  9. Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”
  10. Helsinkiläispoliitikot haluavat nuorille ilmaisen ehkäisyn – Osa nuorista joutuu valitsemaan rahapulan takia ruoan ja e-pillereiden välillä
  11. Tutkimus: Parkinson voi olla autoimmuunisairaus – hermosolujen tuhoa saatetaan tulevaisuudessa hidastaa immuunivastetta hillitsemällä
  12. EU-komissio otti taas kantaa siihen, voiko Suomi kieltää hallinta­rekisteröinnin ulkomailla – Heidi Hautalan mielestä hallitus tulkitsee tilannetta ”verovälttelijöiden eduksi”
  13. Näytä lisää