Valikko
Kulttuuri

Suomalaisen teatterin uudistaja Kalle Holmberg on kuollut

”Suuri opettaja on poissa”, sanoo näyttelijä Vesa-Matti Loiri. ”Visionääri”, sanoo Esko Salminen. Kansallisteatteria johtavan Mika Myllyahon mukaan Holmberg toi ohjaajantaiteen Suomeen sellaisena kuin se on nyt.

Suomen teatterihistorian kulmakiviin kuulunut ohjaaja, teatterineuvos Kalle Holmberg on kuollut 77-vuotiaana. Hän kuoli maanantai-iltana pitkäaikaiseen sairauteen.

Holmberg teki mittavan uran muun muassa Helsingin kaupunginteatterissa ja Kansallisoopperassa.

”Viimeinen mohikaani”, luonnehtii Holmbergin työtä vuosikymmenet läheltä seurannut Helsingin Sanomien pitkäaikainen teatteritoimittaja Kirsikka Moring.

”Teatterin isä monella tapaa”, tiivistää puolestaan Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

”Hänen merkityksenä on ollut valtava, erityisesti ohjaajantaidon kehittämisen kannalta. Hän toi ohjaajantaiteen Suomeen sellaisena kuin se on nyt.”

Moringin mukaan merkittävin vaihe Holmbergin urassa oli 1970-luvun kausi Turun kaupunginteatterissa, josta hän ponnisti kansainväliseen maineeseen.

Turussa Holmberg ohjasi monia suomalaisia näytelmiä, joista muun muassa tulkinta Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä nousi suurtyön asemaan.

Esityksessä näytteli näyttelijöiden seurue, joista myöhemmin tuli suomalaisen teatterin ykkösnimiä. Tuomasta näytteli Vesa-Matti Loiri.

”Erittäin tärkeä ystävä ja suuri opettaja on poissa”, Loiri toteaa HS:lle lähettämässään viestissä.

”Suru on valtava.”

Holmberg käytti 1970- ja 80-lukujen taitteessa kuusi vuotta elämästään ohjaamalla neliosaisen, Paavo Haavikon Kalevalan pohjalta kirjoittaman tv-elokuvan. Rauta-aika voitti Prix Italian 1983. Vesa-Matti Loiri näytteli Rauta-ajassa keskeistä roolia, Ilmarista.

Kalevala-filmatisoinnissa Kristiina Halkola näytteli Pohjolan emäntää. Halkola muistelee tv-sarjan tekoa huikeana kokemuksena.

”Se oli sitä ehkä juuri siksi, että Kalle ei ollut sitä ennen juuri ohjannut tv:tä eli kameraa. Ja huikeahan siitä tuli, kun hänellä ei ollut mitään ennakkorajoituksia, se sai hänet haluamaan sitä mitä nähtiin. Oli hirvittävän ihanaa, että pääsin näyttelemään siinä projektissa.”

Halkolan mukaan Holmberg oli visionääri.

”Rauta-ajan kokemuksen perusteella sanoisin myös, että hän oli jumalaton paneutuja. Hän loi ilmapiirin, jossa oli hyvä olla. Hän uskalsi laittaa itsensä likoon.”

Turun Seitsemässä veljeksessä Eeroa esitti Juha Muje. Pitkän uran suomalaisilla näyttämöillä tehnyt näyttelijä kiittelee Holmbergia vuolaasti. Muje on tyrmistynyt kuullessaan Holmbergin kuolleen.

”Kallehan antoi elämän minulle näyttämöllä. Hän oli minulle tärkein vaikuttaja teatterissa, otti minut 17-vuotiaana Teatterikorkeakouluun. Olihan se riski, olin nuori kundi Pietarsaaresta. Olin aina Kallen suojeluksessa.”

Kalle uudisti ja mylläsi suomalaisen teatterin, Muje toteaa. ”Jos katsoo Turun-kauden taltiointeja, ne ovat kestäneet aikaansa. Se kertoo tuoreudesta, ja ennalta näkemisen kyvystä.”

Muje sanoo, että dramaturgisesti Turun kaupunginteatterin Seitsemän veljestä oli Kalle Holmbergin puolison Ritvan loistotyö.

”Jos katsoo ilmaisua ja tapaa, jolla veljekset olivat näyttämöllä, niin johtotähtenä meillä oli Akira Kurosawan elokuva Seitsemän samuraita. Se intensiteetti, aina polvet vähän koukussa ja menossa johonkin, se intensiteetti välittyi näyttämölle”, Muje sanoo.

Seitsemässä veljeksessä ja monissa muissa Holmbergin ohjauksissa näytteli myös Esko Salminen.

”Kalle oli suuri visionääri. Kuulostaa kliseeltä, mutta puhun nyt erittäin läheisestä ihmisestä”, Salminen kertoo.

”Hän sai ihmiset liikkeelle, uskomaan asiaansa. En koskaan päässyt perille siitä, miksi hän oikein lopetti ohjaamisen.”

Salminen muistelee Holmbergin voimakasta temperamenttia ja kertoo tapauksesta Firenzessä. Suomalainen teatteriseurue oli Italiassa esittämässä Holmbergin ohjaamaa Kuningas Learia ja Holmberg antoi kovaäänisesti ohjeita.

”Italialaiset näyttämömiehet kuuntelivat sitä vieressä ja toinen heistä totesi: tuolla kundilla on ainakin kivekset tallella”, Salminen kertoo.

Salminen muistelee Holmbergia suurena teatterintekijänä mutta myös nyrkkeilyn harrastajana. ”Kallehan oli miehinen mies, mutta hyvin epäfyysinen. Monet nekkaajat ovat entisiä alkoholisteja. Se nyrkkeilijöiden jumppa on erittäin hyvää treeniä.”

Nuorena 1960-luvun radikaalina Holmberg ohjasi Lapualaisoopperan, jonka 50-vuotisjuhlaa on vietetty tänä vuonna.

Hän oli myös merkittävä oopperaohjaaja. Holmberg ohjasi esimerkiksi Aulis Sallisen ensimmäisten oopperoiden kantaesitysproduktiot Savonlinnan oopperajuhlilla, Suomen kansallisoopperassa ja Los Angelesin oopperassa. Useimmat oopperaohjaukset olivat taiteellisia menestyksiä, joskin Richard Wagnerin neljän illan Nibelungin sormus -tetralogia jäi kesken Tukholman oopperassa.

Vuodesta 2013 Kalle Holmberg toimi myös omaishoitajana vaimolleen Ritva Holmbergille, joka kuoli 2014.

Holmberg työskenteli viimeiseen asti. Tänä vuonna hänen piti vielä näytellä television draamasarjassa Presidentti, jota Yle ryhtyy esittämään ensi vuonna.

”Holmberg oli tulossa sarjaan, mutta sairauden vuoksi hän joutui vetäytymään kesken sarjan teon. Holmbergin roolina oli esittää vanhaa valtiomahtia, Aatos Erkon tapaista mediamogulia Väino Vahlgrenia, joka huomaa voimiensa ehtyvän ja ajan ajavan ohi”, kertoo sarjan ohjaaja Lauri Nurkse. Sarja perustuu Kirsti Mannisen ja Antti Pesosen käsikirjoitukseen.

Nurksen mukaan Holmberg oli hyvin kiinnostunut roolista.

”Oli hienoa nähdä, miten rooli puhutteli Holmbergia. Minusta tuntui, että roolin kautta hän käsitteli samaan aikaan myös henkilökohtaisia asioita.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
 • Teatteri
 • Kuvakooste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

  5. 5

   Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”

  6. 6

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  7. 7

   Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen

  8. 8

   Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista

  9. 9

   Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”

  10. 10

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  8. 8

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  9. 9

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  10. 10

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ylitorniolla poikkeuksellinen omaisuusrikos: Rautatieasemalta varastettu kaksi varastorakennusta
  3. ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä
  4. Ruotsi yhä lähempänä hallituskriisiä – kolmen ministerin ero olisi kova isku Löfvenin hallitukselle
  5. Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä
  6. Saamelaiselokuva ylsi EU:n elokuvapalkinnon finaaliin – ylistetty Saamelaisveri-elokuva esitetään ilmaiseksi Helsingissä, Turussa ja Oulussa
  7. Ainakin 17 kuoli kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa – remontoidun kiinteistön omistaja on pidätetty epäiltynä henkirikoksista
  8. Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää
  9. Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”
  10. Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista
  11. Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”
  12. Näytä lisää