Valikko
Kulttuuri

Näin Venäjän arvaamattomuus vaikuttaa Suomessa – itsesensuuri, epäily ja kouriintuntuva pelko saavat koomiset mittasuhteet näytelmässä

Juha Jokelan Sumu on Kansallisteatterin kauden avaus ja komedia suomalaisten suhteesta Venäjään.

Eletään parin vuoden takaista Ukrainan-kriisin aikaa. Kolmen miehen Somnimag-yhtiössä on kehitelty uusi suomalainen huippuinnovaatio, magneettikuvain, joka kartoittaa tarkasti ihmisen aivotoimintaa.

Laitetta työ- ja elinkeinoministeriön tuella Venäjälle myyvät start up -yrittäjät törmäävät useisiin pelkoihin: Mitä jos kauppakumppanit saavat tietää, että laitteen kehittäjä on Ukrainan kannalla? Mitä jos firmaan palkattu uusi assistentti onkin vakooja?

Suuren naapurin pelko leijuu projektin yllä kuin synkkä sumupilvi.

Näytelmän henkilöhahmojen pelko on kouriintuntuvaa, se asettaa kaiken ylle samaan aikaan trillerimäisen varjon että koomisen kaiun.

Tästä on kyse Kansallisteatterin syyskauden avauksessa. Aihe ei siis ole Venäjä, vaan meidän suhteemme siihen.

”Suomalainen pystyy vääntämään itsensä koomiselle mutkalle pelkästään siitä tietoisuudesta, että naapurissa on arvaamaton ja aggressiivinen suurvalta. Tätä kiemuralle kiertymistä yritän Sumun kautta käsitellä ja komedian spotilla ampua”, näytelmäkirjailija Juha Jokela sanoo.

Pelko on Jokelan mukaan sekä komedian että trillerin käyttövoima.

”On tässä joku henkilökohtainen kontaktipintakin, että näytelmän pelon kautta käsittelen jotain omaa konfliktin pelkoani. Jos pelkää, on haastavaa käyttäytyä arvokkaasti, siitä tulee se komediallisuus.”

Komedia. Se vaikuttaa olevan Jokelalle luontainen tapa kertoa asioista. Ensimmäinen Jokelan käsikirjoitustyö oli komediasarja Pulkkinen (1999–2002). Komedia-etuliitteen Jokela kirjoitti myös sekä vuoden 2003 hittinäytelmänsä Mobile Horrorin että Esitystalous 2 – tehtävä Espoossa (2013) alkulehdille.

Mutta Jokelan koominen ei ole mitä tahansa farssia. Se ei ole ihan niin ilmeistä. Se syntyy, jos on syntyäkseen, lavan ja katsomon vuorovaikutuksessa. Juuri vuorovaikutuksen mahdottomuus kiinnostaa Jokelaa. Se, miten vaikeaa on ymmärtää toista ihmistä ja tulla ymmärretyksi.

Koomisen vireen lisäksi Jokelan näytelmissä on usein yhtenä henkilöhahmona idealisti, joka on vaikeuksissa. Sumussa se on firman toimitusjohtaja Olli, joka uskoo, että ihmisten erilaiset näkemykset ovat pohjimmiltaan sovitettavissa yhteen.

”Kyllä, usein näytelmissäni on hahmo jolla on jonkinlainen eettinen projekti meneillään ja se ajautuu vasten mahdotonta seinää”, Jokela myöntää.

Itse idealistiksi tunnustautuva näytelmäkirjailija samastui Maidan-aukiolla helmikuussa 2014 vapaampaa ja korruptoimatonta yhteiskuntaa vaatineisiin mielenosoittajiin.

”Siinä, miten mielenosoittajien näkemys ja pyrkimys avoimeen yhteiskuntaan törmäsi kovaan ja kyyniseen geopolitiikan realismiin, on jotain samaa kuin siinä, miten minun näytelmieni idealistit joutuvat vaikeuksiin.”

Puolitoista vuotta kestänyt käsikirjoitusprosessi alkoi Ukrainan tapahtumista.

”Minulle Ukrainan tapahtumat osuivat johonkin isommin kuin muut kriisit. Niissä oli niin erikoisia säikeitä liittyen Venäjän trollikuvioihin ja venäläiseen tapaan uutisoida asioista.”

Jokela on Kansallisteatterin kotikirjailija. Se tarkoittaa sitä, että hänellä on optio kolmeen näytelmään. Sumu on Jokelan toinen näytelmä Kansallisteatteriin. Ensimmäinen oli Patriarkka. Kahden sukupolven, suurten ikäluokkien ja heidän lastensa, törmäämisestä kertova näytelmä veti 40 000 katsojaa. Viime viikon torstaina se sai ensi-iltansa Tampereen Teatterissa.

Patriarkka oli Jokelan ensimmäinen kosketus suuren näyttämön teatterikoneistoon. Mittasuhteet olivat monin tavoin erilaiset kuin esimerkiksi Espoon kaupunginteatteriin tehdyissä Esitystalous-esityksissä.

Nyt kokemus on Jokelan mukaan auttanut karsimaan ylimääräistä, kuten ”näyttämölelujen” turhaa käyttämistä.

Harjoituksissa on HS:n vieraillessa päästy vaiheeseen, jossa keskitytään magneettikuvain-laitteen ja videokuvaa heijastavien valtavien kaihdinseinämien yhteispelin hiomiseen.

Ohjaaja-Jokela istuu rauhallisesti katsomossa ja antaa ohjeita mikrofoniin. Tunnelma on suorastaan leppoisa.

Näin lähellä ensi-iltaa. Miten se on mahdollista?

Sitä pitää kysyä myös Patriarkassa Jokelan apulaisohjaajana toimineelta Martina Martilta.

”Juhan työskentelytapa on tarkka. Hänellä on vahva visio siitä, miltä esitys tulee näyttämään ja siitä, mikä näyttelijöiden ilmaisu on.”

Yksi tyypillinen piirre työskentelylle on tekstin tarkka läpikäyminen näyttelijöiden kanssa. Jokela on ohjannut itse kaikki edelliset näytelmänsä.

Jonkinlainen idea Kansallis­teatterin kolmannen option näytelmästäkin hänellä jo on.

”Jos suunnitelmat pitävät, se voisi käsitellä koulutusta ja sivistystä.”

Ajankohtaisia aiheita nekin, tällä hetkellä.

Sumun ensi-ilta Kansallis­teatterissa tänään 14.9.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää