Valikko
Kulttuuri

Uutuuselokuva kertoo Miles Davisin vaikeista vuosista – esillä Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla, joka alkaa tänään

HS tapasi Don Cheadlen, joka on ohjannut jazzlegendasta kertovan elokuvan.

Austin, Texas. Miten toteuttaa oikeaoppisesti elämäkertaelokuva rajoja rikkoneesta jazzmusiikin jättiläisestä Miles Davisista?

Päästämällä edesmenneen Davisin musiikki etualalle, kuvittelemalla jazzikoni itse ohjaajan ja käsikirjoittajan rooliin sekä heittämällä Hollywood-elämäkerronnan säännöt roskakoppaan.

Näin uskoo Hollywoodin suosituimpiin afrikan-amerikkalaisiin miesnäyttelijöihin lukeutuva Don Cheadle. Hän juhlisti ohjaamansa Miles Ahead -elo­kuvan Texasin ensi-iltaa South By Southwest -festivaaleilla ­Austinissa keväällä.

Cheadle istuu Congress Avenuella sijaitsevan art deco -henkisen elokuvateatterin takahuoneessa ennen näytöksen alkua. 51-vuotiaan Oscar-palkitun näyttelijän päätyminen Miles Ahead -elokuvan päärooliin ja ohjaajaksi oli yhtä absurdia kuin moni asia Miles Davisin elämässä.

”Kun Miles esiteltiin postuumisti Rock And Roll Hall Of ­Fameen vuonna 2006, hänen veljenpoikansa Vince Wilburn oli tokaissut eräälle toimittajalle, että minä olisin ainoa, joka voisi esittää vakuuttavasti hänen setäänsä. Sitten Vince oli vielä vihjannut, että elokuva olisi jo tekeillä. Kukaan ei ollut kyllä lähestynyt minua siinä vaiheessa”, näyttelijä sanoo.

Muutama viikko myöhemmin Cheadle sai puhelinsoiton, joka johti tapaamiseen elokuvaa suunnitelleen Davisin perikunnan kanssa. Jo teini-ikäisestä Miles Davisia palvonut ja ­puhaltimia vuosikymmeniä soittanut Cheadle oli projektista oitis kiinnostunut. Kesti kuitenkin vuosia, ennen kuin elokuva saatiin tuotantoon.

Rahoitusta vaikeutti elokuvan epätavallinen toteutus.

”Minua ei inspiroinut ajatus perinteisestä kronologisesti etenevästä elämäkertaelokuvasta. Milesin 50 vuotta kestäneen uran mahduttaminen tyydyttävästi kahteen tuntiin olisi ollut sula mahdottomuus.”

Kun sopivaa ohjaajaa ei ­ilmaantunut, Cheadle suostui perikunnan pyynnöstä tehtävään. Kirjoittamiseen hän sai aisaparikseen käsikirjoittaja Steven Baigelmanin.

”Olisimme voineet tehdä elokuvan, joka kuvaa ulkokohtaisesti Milesin elämää ja uraa, mutta halusimme tehdä elo­kuvan, joka tuntuu, kuulostaa ja haisee Milesilta. Halusimme tehdä elokuvan niin kuin Miles teki levyjään”, Cheadle ­summaa.

Paradoksaalista on, että Miles Ahead fokusoi niihin viiteen vuoteen 1970-luvulla, jolloin muutoin työteliäs Miles Davis lopetti levyttämisen ja katosi parrasvaloista.

Ajanjaksoa 1975–80 on Davisin elämässä pidetty lähes myyttisenä. Sitä edelsi äärimmäisen luova kausi, jolloin jazzpioneeri vieraantui lopullisesti perinteisestä jazzyleisöstä ja lähti syleilemään afroamerikkalaisnuorison suosimaa funkia.

Davisin holtiton päihteidenkäyttö johti kuitenkin vatsa­haavaan. Hän kärsi myös vakavasta nivelrikosta, joka pakotti lopettamaan keikkailun. Sitten Davis hävisi maailmankartalta.

Lähipiirin mukaan hän erakoitui viideksi vuodeksi New ­Yorkin Upper West Sidella ­sijainneeseen kotiinsa.

”Hän eli eristyksissä kuin ­Howard Hughes konsanaan ja äänitti vain yhden julkaisemattoman kappaleen koko tänä aikana. Elokuvan avainkysymys onkin, mikä sai jazzin suurimman tähden hylkäämään vuosiksi koko uransa.”

Elokuvassa Ewan McGregorin esittämä kuvitteellinen musiikkitoimittaja ilmestyy esittämään kysymyksiä vainoharhaisen jazzlegendan ovelle. Musiikin ohella takautumissa päärooleihin nousevat Davisin elämän kaksi suurta rakkautta: ex-vaimo, tanssija Frances Taylor sekä kokaiini. Cheadlen esittämä Miles Davis muistuttaa ajoittain enemmän pulveria imuttelevaa blaxploitation-gangstaa kuin arvokasta jazzlegendaa.

Vaikka elokuva ottaa taiteellisia vapauksia, sekä perikunnan että ohjaajan haastattelemien aikalaisten, kuten Herbie ­Hancockin mukaan Davis eli 1970-luvulla kuin gangsta.

”Kova ulkokuori ja itsetuhoinen käytös johtuivat paljolti ympäröivästä rasismista ja siitä, että valkoiset markkinamiehet käyttivät häntä hyväkseen jatkuvasti”, Cheadle uskoo.

Davis teki paluun estradeille 1981 ilmestyneen The Man With Horn ­-albumin myötä. Tuolloin lukioikäinen Cheadle näki jazzlegendan ensi kertaa keikalla. Hänen mielessään Davis rinnastuu taiteilijana Stanley Kubrickin, Alan Parkerin ja Coenin veljesten kaltaisiin omaleimaisiin, genrejä kaihtaviin ja jatkuvassa muutoksessa eläviin elokuvantekijöihin.

Nykymusiikintekijöistä näyttelijä pitää räppäri Kendrick Lamaria varteenotettavimpana manttelinperijänä Davisille.

”Miles karttoi raja-aitoja koko uransa ajan, eikä halunnut it­seään kutsuttavan jazzmuusikoksi. On kuvaavaa, ettei hän arvostanut edes Kind Of Blue -albumiaan, joka äänestetään ­jatkuvasti kaikkien aikojen ­parhaaksi jazzalbumiksi.”

Miten trumpettia vapaa-ajallaan soittavan näyttelijän suhde Miles Davisiin ja tämän musiikkiin syventyi elokuvan myötä?

”Tutustuttuani perikuntaan pääsin käsiksi Davisin julkaisemattomiin musiikkiarkistoihin. Se oli uskomaton kokemus. Osallistuin myös score-musiikin tekemiseen Davisin entisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Se oli projektin ehkä kaikista palkitsevin osuus.”

Miles Aheadista on neljä näytöstä Rakkautta ja Anar­kiaa -elokuvafestivaalilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Rakkautta & Anarkiaa
 • Jazz
 • Miles Davis

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää