Valikko
Kulttuuri

Uutuuselokuva kertoo Miles Davisin vaikeista vuosista – esillä Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla, joka alkaa tänään

HS tapasi Don Cheadlen, joka on ohjannut jazzlegendasta kertovan elokuvan.

Austin, Texas. Miten toteuttaa oikeaoppisesti elämäkertaelokuva rajoja rikkoneesta jazzmusiikin jättiläisestä Miles Davisista?

Päästämällä edesmenneen Davisin musiikki etualalle, kuvittelemalla jazzikoni itse ohjaajan ja käsikirjoittajan rooliin sekä heittämällä Hollywood-elämäkerronnan säännöt roskakoppaan.

Näin uskoo Hollywoodin suosituimpiin afrikan-amerikkalaisiin miesnäyttelijöihin lukeutuva Don Cheadle. Hän juhlisti ohjaamansa Miles Ahead -elo­kuvan Texasin ensi-iltaa South By Southwest -festivaaleilla ­Austinissa keväällä.

Cheadle istuu Congress Avenuella sijaitsevan art deco -henkisen elokuvateatterin takahuoneessa ennen näytöksen alkua. 51-vuotiaan Oscar-palkitun näyttelijän päätyminen Miles Ahead -elokuvan päärooliin ja ohjaajaksi oli yhtä absurdia kuin moni asia Miles Davisin elämässä.

”Kun Miles esiteltiin postuumisti Rock And Roll Hall Of ­Fameen vuonna 2006, hänen veljenpoikansa Vince Wilburn oli tokaissut eräälle toimittajalle, että minä olisin ainoa, joka voisi esittää vakuuttavasti hänen setäänsä. Sitten Vince oli vielä vihjannut, että elokuva olisi jo tekeillä. Kukaan ei ollut kyllä lähestynyt minua siinä vaiheessa”, näyttelijä sanoo.

Muutama viikko myöhemmin Cheadle sai puhelinsoiton, joka johti tapaamiseen elokuvaa suunnitelleen Davisin perikunnan kanssa. Jo teini-ikäisestä Miles Davisia palvonut ja ­puhaltimia vuosikymmeniä soittanut Cheadle oli projektista oitis kiinnostunut. Kesti kuitenkin vuosia, ennen kuin elokuva saatiin tuotantoon.

Rahoitusta vaikeutti elokuvan epätavallinen toteutus.

”Minua ei inspiroinut ajatus perinteisestä kronologisesti etenevästä elämäkertaelokuvasta. Milesin 50 vuotta kestäneen uran mahduttaminen tyydyttävästi kahteen tuntiin olisi ollut sula mahdottomuus.”

Kun sopivaa ohjaajaa ei ­ilmaantunut, Cheadle suostui perikunnan pyynnöstä tehtävään. Kirjoittamiseen hän sai aisaparikseen käsikirjoittaja Steven Baigelmanin.

”Olisimme voineet tehdä elokuvan, joka kuvaa ulkokohtaisesti Milesin elämää ja uraa, mutta halusimme tehdä elo­kuvan, joka tuntuu, kuulostaa ja haisee Milesilta. Halusimme tehdä elokuvan niin kuin Miles teki levyjään”, Cheadle ­summaa.

Paradoksaalista on, että Miles Ahead fokusoi niihin viiteen vuoteen 1970-luvulla, jolloin muutoin työteliäs Miles Davis lopetti levyttämisen ja katosi parrasvaloista.

Ajanjaksoa 1975–80 on Davisin elämässä pidetty lähes myyttisenä. Sitä edelsi äärimmäisen luova kausi, jolloin jazzpioneeri vieraantui lopullisesti perinteisestä jazzyleisöstä ja lähti syleilemään afroamerikkalaisnuorison suosimaa funkia.

Davisin holtiton päihteidenkäyttö johti kuitenkin vatsa­haavaan. Hän kärsi myös vakavasta nivelrikosta, joka pakotti lopettamaan keikkailun. Sitten Davis hävisi maailmankartalta.

Lähipiirin mukaan hän erakoitui viideksi vuodeksi New ­Yorkin Upper West Sidella ­sijainneeseen kotiinsa.

”Hän eli eristyksissä kuin ­Howard Hughes konsanaan ja äänitti vain yhden julkaisemattoman kappaleen koko tänä aikana. Elokuvan avainkysymys onkin, mikä sai jazzin suurimman tähden hylkäämään vuosiksi koko uransa.”

Elokuvassa Ewan McGregorin esittämä kuvitteellinen musiikkitoimittaja ilmestyy esittämään kysymyksiä vainoharhaisen jazzlegendan ovelle. Musiikin ohella takautumissa päärooleihin nousevat Davisin elämän kaksi suurta rakkautta: ex-vaimo, tanssija Frances Taylor sekä kokaiini. Cheadlen esittämä Miles Davis muistuttaa ajoittain enemmän pulveria imuttelevaa blaxploitation-gangstaa kuin arvokasta jazzlegendaa.

Vaikka elokuva ottaa taiteellisia vapauksia, sekä perikunnan että ohjaajan haastattelemien aikalaisten, kuten Herbie ­Hancockin mukaan Davis eli 1970-luvulla kuin gangsta.

”Kova ulkokuori ja itsetuhoinen käytös johtuivat paljolti ympäröivästä rasismista ja siitä, että valkoiset markkinamiehet käyttivät häntä hyväkseen jatkuvasti”, Cheadle uskoo.

Davis teki paluun estradeille 1981 ilmestyneen The Man With Horn ­-albumin myötä. Tuolloin lukioikäinen Cheadle näki jazzlegendan ensi kertaa keikalla. Hänen mielessään Davis rinnastuu taiteilijana Stanley Kubrickin, Alan Parkerin ja Coenin veljesten kaltaisiin omaleimaisiin, genrejä kaihtaviin ja jatkuvassa muutoksessa eläviin elokuvantekijöihin.

Nykymusiikintekijöistä näyttelijä pitää räppäri Kendrick Lamaria varteenotettavimpana manttelinperijänä Davisille.

”Miles karttoi raja-aitoja koko uransa ajan, eikä halunnut it­seään kutsuttavan jazzmuusikoksi. On kuvaavaa, ettei hän arvostanut edes Kind Of Blue -albumiaan, joka äänestetään ­jatkuvasti kaikkien aikojen ­parhaaksi jazzalbumiksi.”

Miten trumpettia vapaa-ajallaan soittavan näyttelijän suhde Miles Davisiin ja tämän musiikkiin syventyi elokuvan myötä?

”Tutustuttuani perikuntaan pääsin käsiksi Davisin julkaisemattomiin musiikkiarkistoihin. Se oli uskomaton kokemus. Osallistuin myös score-musiikin tekemiseen Davisin entisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Se oli projektin ehkä kaikista palkitsevin osuus.”

Miles Aheadista on neljä näytöstä Rakkautta ja Anar­kiaa -elokuvafestivaalilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Rakkautta & Anarkiaa
 • Jazz
 • Miles Davis

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  7. 7

   Trumpin vävy joutuu senaatin tiedusteluvaliokunnan kuulusteluun Venäjä-yhteyksistä

  8. 8

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  9. 9

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  10. 10

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  9. 9

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää