Valikko
Kulttuuri    |   Kolumni

Näitä elokuvien ja tv-sarjojen tyranneja Donald Trump muistuttaa

Tieteistarinoitsijoiden ennustukset osuivat oikeaan: maailman huipulle nousi vihaa puhkuva, kovan linjan bisnespamppu

Miksi Donald Trump tuntuu niin ikävän tutulta?

No, hänethän on nähty tieteistarinoissa. Siis kertomuksissa, jotka maalaavat synkeää kuvaa tulevaisuudesta tai vaihtoehtoisesta todellisuudesta. Yksi tieteistarinaniskijöiden päämääristä tuntuukin olevan ihmiskunnan varoittaminen. Älkäämme tuhotko luontoa, suitsitaan markkinavoimia, turvataan tasa-arvo. Ja ennen kaikkea: estetään hulluja pääsemästä valtaan.

Mitäs minä sanoin, lausuvat nämä tulevaisuuspessimistit nyt. Yhdysvaltojen presidenttivaalien republikaaniehdokas muistuttaa monin tavoin tieteistarinoiden tyrannia. Trumpin kaltaisia hahmoja on nähty valkokankaalla, tv:ssä, kirjallisuudessa, sarjakuvissa ja videopeleissä läjäpäin.

Esittelen vain muutaman.

Presidentti Coriolanus Snow (Nälkäpeli, romaani- ja elokuvasarja, 2012–2015). Presidentti Snow (näyttelijä Donald Sutherland) johtaa maailmanlopun jälkeistä Pohjois-Amerikkaa yksinvaltiaana. Massoja hän viettelee tositeeveen avulla, aivan kuin Trump. Nälkäpeli-show’ssa presidentti kurittaa yhteiskunnan vähäosaisia määräämällä syrjäseutujen lapsia taistelemaan toisiaan vastaan kuolemaan saakka. Henkilökohtaisesta vaikutelmastaan Snow on Trumpin tavoin tarkka. Snow’ta ei tiettävästi epäillä peruukin pitämisestä, mutta pahanhajuisen hengityksensä hän peittää tuoksulla, joka tulee rintapieleen pistetystä ruususta.

Kuvernööri (The Walking Dead, sarjakuva ja tv-sarja 2010–). Tv-sarjan zombiet ovat vallanneet USA:n, ja harvat ihmiset sinnittelevät pienissä yhteisöissä. Erästä näistä johtaa karismaattinen ja häikäilemätön Kuvernööri (David Morrissey), joka manipuloi eksyneitä yksilöitä riveihinsä. Kilpailevaan leiriin Kuvernööri jyrää panssarivaunulla, ja omiensa turvaksi hän on pystyttänyt Trumpinkin unelmoiman muurin. Valli pitää maahanmuuttajat – tässä tapauksessa elävät kuolleet – valtakunnan ulkopuolella.

Adam Sutler (V niin kuin verikosto, sarjakuva ja elokuva, 2006). Lähitulevaisuuden Lontooseen sijoittuvassa dystopiassa nähdään tiukkaotteinen diktaattori. Hän nousi valtaan suuren terroristi-iskun jälkimainingeissa. Aivan kuin Trump, joka hyödyntää niin 9/11:n kuin viimeaikaistenkin terroritekojen siittämää vihaa. Sutlerin mielestä ihmiskunnan ylin edustaja on valkoinen, kristinuskoinen heteromies. Kuten Diili-Trump, myös Adam Sutler (John Hurt) uskoo tv:n voimaan. Elokuvan loppua lukuunottamatta diktaattori esiintyy vain televisiokuvan välityksellä.

Vilos Cohaagen (Total Recall, elokuva, vuoden 1990 versio). Total Recallissa ihmiset ovat perustaneet Marsiin siirtokunnan. Koloniaa hallitsee ahne yrityspamppu Vilos Cohaagen (Ronny Cox), joka repii rahat kansalaisilta säännöstelemällä häikäilemättömästi hengityskelpoista ilmaa. Trump puolestaan teki rahaa asuntomarkkinoiden romahduksella. Cohaagenin vihollisia ovat Marsin varhaiset uudisasukkaat, jotka poikkeavat enemmistöväestä fyysisesti. Trumpilta kuulostavaan tyyliin Cohaagen solvaa vähemmistöä ”v-tun mutanteiksi”.

Charles Lindbergh (Salajuoni Amerikkaa vastaan, romaani, 2004). Philip Rothin kirja edustaa tieteisfantasian alalajia, vaihtoehtoista historiankirjoitusta. 1940-luvulle sijoittuvassa tarinassa USA:n presidentiksi nousee Franklin D. Rooseveltin sijasta lentäjä ja kovan linjan oikeistolainen Charles Lindbergh. Hän käynnistää rajuja toimia juutalaisten ”amerikkalaistamiseksi” ja sopii Hitlerin kanssa, ettei USA sekaannu Saksan laajentumispyrkimyksiin. Yhdysvaltojen tulisi eristäytyä. (Tosielämässäkin Lindbergh ihannoi natseja ja sai heiltä kunniamerkin.) Ilmetty ennekuva – Trump mielistelee Putinia ja sanoo, että USA:n pitäisi puolustaa vain itseään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Elokuvat
 • Kirjallisuus
 • Fantasiakirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  8. 8

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  9. 9

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  10. 10

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää