Valikko
Kulttuuri

Tennarifaneja, huopahattuja ja klassista ranskalaismuotia – televisio tarjoaa tällä viikolla runsaasti miesten muotia

Yle Teeman Muotiviikko avautuu Diorin muotitaloa esittelevällä dokumentilla.

Parin vuoden takainen Dior ja minä -dokumentti kertoo, kuinka belgialainen Raf Simons otti taiteellisen johtajan roolin Diorin muotitalossa. Huominen dokumentti Borsalino – hatun tarina kuvaa ikonisen huopahatun tarinan, ja torstain Sneakerheadz – koukussa kenkiin esittelee intohimoisia tennarifaneja. Lauantaina esitetään Casablanca, jota edeltää henkilökuva elokuvan puvustajasta Orry-Kellystä.

Näiden Teeman Muotiviikon alla esitettävien dokumenttien keskiössä on mies tai perinteisesti miesten käyttämät pukineet.

”Se on ollut henkilökohtainen missiokin, että teemaan kuuluisi myös miehiä ja miestenmuotia. Yhden ainoan vanhoista napolilaista räätälimestareista kertovan dokkarin löysin pari vuotta sitten, ja silloin se esitettiinkin”, kertoo yksi Ylen kansainvälisten ohjelmien hankkijoista Katja Karasvaara. Hän on osa tiimiä, joka kokoaa Muotiviikon ohjelmistoa.

”Yritämme tuoda kokonaisuuteen muutenkin sellaista ’muoti kuuluu kaikille’ -asennetta. Että muoti ei ole vain länsimainen ilmiö tai nuorten juttu.”

Eikä siis vain naisten juttu.

Television muotiohjelmat ovat suurimmaksi osaksi tosi-tv-kisailuja. Muotiviikko yrittää löytää tyyliin toisenlaisia näkökulmia. Historiallinen ja kotimainen horisontti ovat mukana Elävän Arkiston tiistaisen, vuosien 1951, 1967 ja 1971 herkkupaloja esittelevän kokonaisuuden myötä.

”Ja esimerkiksi katumuoti on tärkeä osa muotia. Ne muutamat ranskalaiset muotitalojen designerit eivät omista muodin ja tyylin käsitteitä”, Karasvaara alleviivaa.

Hänen mukaansa juuri ranskalaisesta huippumuodin näkökulmasta dokumentteja on kuitenkin tarjolla erityisen paljon. Tosin joka tapauksessa vain noin 5–10 prosenttia Karasvaaran katsomista ohjelmista päätyy ruutuun.

”Kun on katsonut sata tuntia muotidokkareita, niin niissä alkaa kyllä nähdä eroja. Jos ohjelma vangitsee oman mielenkiinnon, se on yleensä hyvä merkki.”

Tällä kertaa mielenkiinnon vangitsi myös yksi klassisen ranskalaisen muodin edustaja. Dior ja minä luotaa muotitalon perinteiden ja uuden taiteellisen johtajan näkemysten kohtaamista. Se ei ole myötäsukainen mainosfilmi.

”Totta kai muotimaailmassa kaupallisuus on koko ajan läsnä, mutta en näe siinä mitään ongelmaa tällä ohjelmistolla”, Karasvaara toteaa.

Seuraava Muotiviikko-kokonaisuus nähdään jo ensi keväänä. Toukokuussa esitetään ainakin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistoon kuulunut dokumentti First Monday of May.

Se kuvaa Metropolitan New Yorkin Museum of Art -museon hillitöntä pukugaalaa ja muotinäyttelyä.

Dior ja minä Teemalla maanantaina klo 21.00

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Muoti
 • Dokumentti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  7. 7

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  8. 8

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  9. 9

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää