Kulttuuri

Italialaistoimittaja selvitti salaperäisen hittikirjailijan henkilöllisyyden, mutta suututti samalla kirjamaailman

Luksusasuntojen ostot saattoivat paljastaa saksankielen kääntäjän maailmankuuluksi Elena Ferranteksi

Yksi nykykirjallisuuden suurimmista mysteereistä on saattanut ratketa.

Jo yli kaksi vuosikymmentä on pohdittu, kuka voisi olla oikea ihminen Elena Ferrante -nimimerkin takana. Esimerkiksi HS selvitti asiaa Torinon kirjamessuilla viime vuonna.

Ferrante on tällä hetkellä yksi maailman suosituimmista kirjailijoista, ja häntä on povattu joissain spekulaatioissa jopa Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Nyt italialainen tutkiva toimittaja Claudio Gatti on saattanut lopultakin onnistua selvittämään Ferranten tarkoin varjellun salaisuuden.

Gattilta julkaistiin sunnuntaina kuukausien tutkimusten tuloksena artikkeli yhteensä neljässä sanomalehdessä ympäri maailmaa.

Artikkelissaan hän todisteli, että nimen Ferranten takaa löytyy todennäköisesti Roomassa asuva italialainen kääntäjä Anita Raja (s. 1953).

Ferrante on noussut kansainväliseen suurmenestykseen muutaman viime vuoden aikana ”napolilaisromaanien” sarjallaan.

Napoli-kvartetti (2011–2014) kertoo kahden työläistaustaisen tytön elämänmittaisesta ystävyydestä. Ajallisesti sarja kulkee toisen maailmansodan jälkeisestä Napolista aina tähän päivään.

Kaksikon kautta Ferrante kuvaa paitsi italialaisen yhteiskunnan muutosta myös ihmispsyyken ristiriitaisuutta. Sarjaa on verrattu yksityiskohtaisuudessaan Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjaan.

Neliosaisen romaanisarjan viimeinen osa julkaistiin viime vuonna englanniksi. Suomessa WSOY julkaisi sarjan ensimmäisen romaanin Helinä Kankaan suomennoksena Loistava ystäväni viime keväänä.

Anita Rajaa on epäilty Ferranteksi aiemminkin. Hän on työskennellyt vuosia Edizioni e/o -nimisessä pienessä roomalaiskustantamossa saksankielen kääntäjänä. Edizioni e/o on Elena Ferranten kustantaja.

Rajan puoliso on napolilainen kirjailija Domenico Starnone. Häntäkin on – ironista kyllä – povailtu Ferranteksi.

Samanlaisia epäilyjä on saanut niskaansa tosin moni muukin, esimerkiksi Ferranten kääntäjä Ann Goldstein.

Miten Gatti sitten perustelee väitteensä?

Ratkaisun avaimet löytynevät kirjanpidosta ja julkisista kiinteistötiedoista.

Gatti on muun muassa tutkinut Rajan saamia palkkioita, joita hän on saanut käsiinsä nimettömältä lähteeltä.

Kustantamon mukaan Raja on freelancer, joka ”ei ehdottomasti” ole kustantamon vakituinen työntekijä.

Rajan kustantamolta saamat palkkiot ovat kuitenkin kohonneet viime vuosina dramaattisesti. Vuoden 2015 palkkiot olivat jo seitsenkertaiset siihen verrattuna, mitä hänelle oli maksettu vuonna 2010. Kustantamossa kenenkään muun tulot eivät olleet kasvaneet samalla tavalla.

Gatti päättelee, että Rajan on täytynyt hyötyä Ferranten menestyksestä. Ensin menestystä alkoi tulla Italiassa, sitten kansainvälisillä markkinoilla.

Ferrante totisesti on saavuttanut menestystä. Gattin tutkimusten mukaan kirjoja on myyty jo 40 maassa, niistä miljoona Italiassa ja 2,6 miljoonaa englanninkielisissä maissa.

Palkkioiden kasvun myötä Raja on alkanut hankkia luksusasuntoja, jollaisia freelancerkääntäjän palkkioilla ei tavallisesti osteta.

Sen jälkeen kun Ferranten ensimmäisen romaanin pohjalta tehtiin Italiassa menestyselokuva vuonna 2000, Raja osti seitsemän huoneen asunnon kalliilta alueelta Roomasta. Seuraavana vuonna hän hankki maaseutuasunnon Toscanasta.

Viime kesäkuussa Rajan puoliso osti asunnon Roomasta aivan vaimonsa nimissä olevan toisen asunnon vierestä.

230-neliöinen yhdentoista huoneen kattohuoneisto sijaitsee Rooman ehkä kauneimmalla kadulla ja on noin puolentoista miljoonan euron arvoinen. Gattin mukaan pariskunta on saanut merkittäviä verohelpotuksia laittamalla asunnon puolison nimiin.

Elena Ferrante on kertonut pitävänsä henkilöllisyytensä salassa, koska hän haluaa säilyttää yksityisyytensä. Kirjailija on antanut viime aikoina kustantajansa välityksellä useita sähköpostihaastatteluita ja uhannut lopettavansa kirjoittamisen, mikäli hänen nimensä paljastetaan.

Viime joulukuussa Financial Timesin haastattelussa Ferrante sanoi, että anonymiteetillä hän pyrkii suojelemaan teoksiaan ja nostamaan ne huomion keskipisteeksi.

Ferranten oikean nimen paljastuminen herätti viikonloppuna yllättävän voimakkaita vastareaktioita.

Uutistoimisto AP:n mukaan monet kirjailijat ja kirjallisuuden ystävät puolustivat esimerkiksi Twitterissä kirjailijan vapautta valita, kirjoittaako hän omalla nimellään vai salanimellä.

”Ehkä Elena Ferrantella on monta hyvää syytä kirjoittaa salanimellä. Meillä ei ole mitään oikeutta tietää, kuka hän on”, twiittasi muun muassa brittikirjailija Jojo Moyes.

Kirjallisuuden historia tuntee monia muitakin salanimellä kirjoittaneita kirjailijoita. Usein kirjailijat ovat perustelleet ratkaisuaan sillä, että anonymiteetti antaa enemmän vapauksia.

Esimerkiksi brittikirjailija J. K. Rowling loi salanimen Robert Galbraith voidakseen kirjoittaa rikosromaaneja.

Marraskuussa maailmalla julkaistaan Ferranten teos Frantumaglia: A Writer’s Journey, jonka ensi versio julkaistiin Italiassa jo 2003. Sen ideana on ollut tarjota joitakin vastauksia niitä kipeästi kaipaavalle lukevalle yleisölle.

Siihen, kuka Ferrante oikeasti on, kirja ei kuitenkaan vastaa.

Teos kertoo ennen kaikkea kirjailijan työstä kustantajan kanssa käydyn kirjeenvaihdon ja haastattelujen kautta. Kirja selventää myös Ferranten perhetaustaa. Frantumaglian mukaan hän olisi napolilaisen ompelijattaren tytär.

Gattin mukaan näin ei ole. Rajan äiti oli puolanjuutalaisen perheen tytär Saksan Wormsista. Tämä pakeni holokaustia Roomaan ja meni siellä maistraatissa naimisiin.

Italialaistoimittaja Claudio Gattin mukaan kustantamo Edizioni e/o on kieltäytynyt kommentoimasta hänen epäilyksiään. Yksi sen omistajista nimitti Gattin tutkimuksia hyökkäykseksi sekä Ferranten yksityisyyttä että julkaisijaa kohtaan.

Myöskään Elena Ferrante – tai Anita Raja – ei ole vastannut Gattin yhteydenottoihin.

Korjaus 3.10. klo 14.57: Rooman-asunnon oikea pinta-ala on 230 neliömetriä, ei 2 500.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Käännöskirjallisuus
 • Italia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  2. 2

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  3. 3

   Mannerheimintien ja Kaivokadun kulmassa ajolanka pudonnut raiteille, koko raitioliikenne sekaisin

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Presidentti Niinistö: ”Jos Viro ja Venäjä joutuvat sotaan, syttyy maailmansota – mutta ei sellaista voi tapahtua”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Trump moittii etelävaltioiden sotilaiden patsaiden poistamista: ”Upean maamme historia ja kulttuuri hajotetaan”

  9. 9

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  10. 10

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää