Kulttuuri

Illan tv-dokumentti rikkoo kuvaa Urho Kekkosesta: presidentti oli viimeisinä vuosinaan heikko, ei median esittämä myyttinen ihmemies

Suurin osa Urho-dokumentin materiaalista on ennen julkaisematonta

Yleisradion Dokumenttiprojektissa maanantaina nähtävä Ari Lehikoisen dokumentti Urho kuvaa Urho Kekkosen (1900–1986) viimeisiä vuosia tasavallan presidenttinä ja virastaan vetäytyneenä eläkeläisenä.

Myyttisiin mittoihin kasvanut kuva presidentti Kekkosesta saa harvinaisen arkistomateriaalin ja läheisten ihmisten haastattelujen kautta uusia sävyjä: kansakunnan isä oli myös heikko ja yksinäinen.

Kolmekymmentä vuotta Kekkosen kuoleman jälkeen tietty kuva presidentistä istuu silti lujassa.

”Kekkonen leijuu edelleen ylivertaisena hahmona Suomen historiassa. Siksi erilaiset sävyt ovat tervetulleita”, sanoo mediatutkija Johanna Sumiala Helsingin yliopistosta.

Sumiala on tutkinut yhdessä Lotta Lounasmeren kanssa Kekkosen kuoleman saamaa huomioita kotimaisessa valtamediassa. Hänen mukaansa UKK:n kuoleman ja hautajaisten käsittely vahvisti myyttiä suvereenista Kekkosesta.

Kun presidentti Kekkonen kuoli elokuun 31. päivänä vuonna 1986, välitettiin kuolinuutinen kansalaisille jo tunnin kuluessa. Kyse oli poikkeuksellisesta mediatapahtumasta.

”Surumusiikki alkoi soida, ja arkinen uutisagenda sai väistyä. Eri tiedotusvälineiden uutisointi oli myös hämmästyttävän samankaltaista.”

Televisio, sanomalehdet ja radio toistivat yhdenmukaista tarinaa kuolleesta Kekkosesta: valtaannoususta siirryttiin turvalliseen mutta autoritaariseen isähahmoon ja ulkomaisten merkkihenkilöiden rinnalla vakuuttavasti esiintyneeseen poliittiseen johtajaan.

”Samalla ohitettiin kaikki poliittinen kähinöinti.”

Vaikutelma kansan kollektiivisesta surusta levisi kuoleman ja hautajaisten välisen viikon aikana. ”Helsingin Stockmann teki suruikkunan, ja lehdet kirjoittivat, että kukkakaupoista loppuivat kukat.”

Uutisoinnista muisteluun edennyt mediatapahtuma huipentui hautajaisiin, jotka Yle televisioi.

Sumialan mukaan kyse oli rituaalisesta mediatapahtumasta, jossa luotiiin jatkuvuuden tunnetta ja toisaalta valmistauduttiin siirtymään. Hän vertaa sitä Leonid Brezhnevin hautajaisiin vuonna 1982.

”Tyylissä oli paljon samaa. Kekkosen hautajaiset olivat vain askeettisempi versio.”

Vaikka Kekkonen oli terveyssyistä joutunut eroamaan virastaan jo muutamaa vuotta aiemmin, pönkitettiin kuolemaa seuranneessa mediatapahtumassa kuvaa vahvasta johtajasta. Siihen ei sopinut ajatus heikosta ja sairaasta vanhuksesta.

”Media ei huomioinut Kekkosen heikkoutta millään tavalla.”

Urhossa haastateltavat puhuvat Kekkosen terveyshuolista, joita pyrittiin järjestelmällisesti salaamaan – sekä yksinäisyydestä.

”Heikkoudet tuovat myyttiseen Kekkoseen inhimillisyyttä.”

Dokumenttiprojekti: Urho TV1:ssä klo 21.30

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Dokumentti
 • Urho Kekkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  2. 2

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  3. 3

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Legendaarinen hippipaku tulee takaisin – VW julkaisee sähköversion Kleinbusista

  7. 7

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  8. 8

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  9. 9

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  10. 10

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää