Valikko
Kulttuuri

Helsingissä lauantai-iltana esiintyvä Veronica Maggio: ”Kappaleeni tuntuvat vetoavan itseäni nuorempaan yleisöön”

Ruotsalaista Veronica Maggiota pidetään sukupolvensa äänenä.

Helsingin jäähallissa lauantaina esiintyvän Veronica Maggion vetovoima perustuu yhdistelmään hienoja popkappaleita ja harvinaista kykyä tulkita nuoruuden ristiriitaisia tunteita

Ruotsalainen Veronica Maggio, 35, aloitti uransa kymmenen vuotta sitten. Silloin häntä oli tapana kuvailla soullaulajaksi, ja hänen kaksi ensimmäistä levyään olivatkin soulhenkisesti tuotettuja poplevyjä, joihin oli ripoteltu klubimusiikin estetiikkaa juuri sopivasti.

Kumpikaan niistä ei olisi nostanut häntä siihen asemaan, jossa hän on nyt.

Tänään häntä pidetään sukupolvensa äänenä. Nuorten kaupunkilaisnaisten tulkkina. Eikä vain yhden ikäryhmän, vaan teineistä kolmekymppisiin, miksei vanhempiinkin. Hänen emotionaalinen henkilökohtainen tyyliinsä näyttää vetoavan. Siitä on näyttöäkin. Elokuussa hän esiintyi soolokeikalla Tukholman Stadionilla, joka vetää 14 000 katsojaa. Lauantaina hän esiintyy Helsingissäkin hallikeikalla.

Veronica Maggion suuri läpimurto oli viiden vuoden takainen Satan i gatan -levy. Se oli hänen kolmas albuminsa, mutta ensimmäinen, jossa hän avautui itse, kirjoitti todella siitä miltä tuntuu. Se ei tunnu vallankumoukselliselta, mutta levyn vetovoima oli niin suuri, että seuraavassa Grammis-gaalassa hänet palkittiin kolmella pystillä, muun muassa teksteistä ja sävellyksistä, yhdessä lauluntekijä-tuottaja Christian Walzin kanssa.

Nyt, kaksi levyä ja viisi vuotta myöhemmin, Maggio on monella tapaa kuin naispuolinen Håkan Hellström, Ruotsin suosituin sooloartisti, joka selkeästi yleisöään vanhempana onnistuu edelleen tavoittamaan jotain nuoruuden idealismista, toivosta ja pettymyksistä, mutta myös itsevarmuudesta. Kappaleet kuten Femton Maggion uudelta levyltä Den första är alltid gratis puhuttelevat sekä nuoruuden nostalgian tasolla että julistuksina: 15-vuotiaana Maggio ymmärsi selkeämmin mikä on oikein. Niinhän se usein on.

Hänen sanoituksiensa henkilökohtaisuus tuntuukin melko luontevalta, laskelmoimattomalta. Se saattaa olla myös syy siihen miksi hän on onnistunut pitämään niin laajan, ja laajalti itseään nuoremman fanipohjan.

”Se olisi luultavasti ollut mahdotonta, jos olisin pyrkinyt kappaleita tehdessäni pitämään jokaisen mahdollisen fanin tyytyväisenä. Mutta minun kappaleeni tuntuvat vetoavan itseäni nuorempaan yleisöön, ehkä osittain siksi, että ne antavat minusta kuvan ikuisena teininä. Kuuntelijat kuulevat kyllä, jos se mitä kirjoittaa vaikuttaa falskilta”, Maggio sanoo puhelimessa kiertueeltaan Karlskronasta.

Todellisuudessahan Maggiolla on hyvin vähän mahdollisuuksia olla ikuinen teini, muun muassa siksi, että hänellä on vuonna 2010 syntynyt poika. Eikä kyse olekaan siitä. Kyse on eläytymisestä, tekstinkirjoittajan empatiasta.

”Kirjoitan ristiriitaisista tunteista ja tavasta tarkastella maailmaa ilman kyynisyyttä, ja sehän ei varsinaisesti vaikuta mitenkään vanhemmuuteeni”, hän analysoi.

Satan i gatan -albumi (joka saa nimensä miedosta ruotsalaisesta sadattelusta) lanseerasi Maggion ruotsalaisen emotionaalisen popin tähtenä ja sitä seuranneet kaksi levyä ovat kuin täydentäneet kolmen suoran. Jokainen niistä käsittelee rakkautta urbaanissa miljöössä tavalla, joka on vetoava ja raikas myös niille kuulijoille, jotka eivät koe kuuluvansa selkeimpään kohdeyleisöön.

Satan i gatan oli selkeästi emotionaalisempi kuin kaksi ensimmäistä levyä, koska silloin pääsin kirjoittamaan ensimmäistä kertaa puhtaasti omasta perspektiivistäni”, Maggio sanoo.

”Mutta ehkä siinä miten siitä tuli niin suosittu levy, oli vähän onneakin. Ruotsinkielisen musiikin suosiohan kulkee sykleissä. Varmasti se oli yhdistelmä hyviä kappaleita, minun tekstejäni, Christian Walzin tuotantoa. Sen reseptin yksityiskohdat kun tietäisi”, hän lisää.

”Minulle kolme viimeistä levyäni tuntuvat kaikista tärkeimmiltä, ne tuntuvat liittyvän selkeimmin yhteen. Se johtuu siitä, että ensimmäiselle levylle en kirjoittanut mitään ja toinen levyni tuntui enemmän oppimisprosessilta, ja hiukan sattumanvaraiselta.”

Tuoreimmalla Den första är alltid gratis -levyllä nuoruudennostalgiakaan ei ole enää yhtä alleviivattua. Se tuntuu olevan enemmän ajassa kiinni kuin aikaisemmat levyt.

”Suurin ero tällä levyllä on minulle juuri se, että tämä levy tapahtuu nyt, eikä katso taaksepäin. Tekstit eivät tarkastele maailmaa elokuvakameran kautta, vaan juuri minä olen kirjoittanut ne”, Maggio sanoo mietteliäästi.

Veronica Maggio lauantaina 8.10. Helsingin Jäähallin Black Boxissa (Nordenskiöldinkatu 11-13) klo 19.00. Liput 45,50 €.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Konsertit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  3. 3

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä

  6. 6

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  7. 7

   Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

  8. 8

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  9. 9

   IS: Annikki Tähti on kuollut

  10. 10

   Donald Trumpin golf-klubien seinillä roikkuu Time-lehden kansi, johon on väärennetty Trumpin kuva – Nyt Time vaatii kuvien poistamista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Asiantuntija: Moni tekijä maailmanlaajuisessa verkkohyökkäyksessä viittaa venäläisrikollisiin – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää