Valikko
Kulttuuri

Hymyilevän miehen piti olla ”täydellinen katastrofi” — nyt suomalaiselokuva sai Lontoossa ihastuneen vastaanoton

Seuraavaksi elokuvaa viedään Amerikkaan. Elokuva on pannut ohjaaja Juho Kuosmasen kalenterin uusiksi.

Lontoo

20 minuuttia. Niin kauan siihen meni, että Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies oli voittanut englantilaisen elokuvien levitysyhtiön puolelleen.

Viitisen kuukautta tämän jälkeen, viime torstaina, elokuva sai lopulta ensi-iltansa Britanniassa osana Lontoon elokuvafestivaalien ohjelmaa. Varsinaiseen teatterilevitykseen se tulee saarivaltiossa vasta maaliskuussa 2017.

Elokuvaa levittävän Mubi-yh­tiön toimitusjohtaja Efe Çakarel näyttää silminnähden tyytyväiseltä kätellessään salista poistuvia katsojia Vue-teatterin aulassa, englantilaisen elokuvamaailman keskipisteessä Leicester Squarella.

”Huomasitko, miten yleisö reagoi elokuvaan?” hän intoilee. Lähes loppuunmyyty 400 hengen sali oli täyttynyt taputuksista, ja joukossa oli myös muutama riemunkiljahdus.

”Tämän elokuvan maine tulee leviämään suusta suuhun, kun katsojat tulevat suosittelemaan sitä eteenpäin”, hän uskoo. ”Niin käy vain harvoille elokuville.”

Mubi on levitysyhtiönä pieni ja vieraskielisen elokuvan mahdollisuudet ovat Britanniassa rajatut, mutta Çakarel lupaa yh­tiön tekevän kaikkensa suomalaiselokuvan eteen. Edessä on vielä suurempia haasteita, sillä Mubi vastaa elokuvan levityksestä myös Pohjois-Amerikassa.

”Me laitamme kaikki pelimerkit tähän”, hän uhoaa.

Çakarel näki Hymyilevän miehen jo toukokuussa Cannesin elokuvafestivaaleilla. Katsottuaan elokuvaa 20 minuuttia hän oli valmis tekemään levityssopimuksen.

”Myöhemmin minulta kysyttiin, miksemme tehneet sopimusta jo ensimmäisen minuutin jälkeen, kun pikkulapset pillahtavat itkuun säikähtäessään auton ääntä. Elokuva on täynnä näitä pieniä herkullisia kohtauksia, jotka kasautuvat päällekkäin.”

Çakarel oli myyty siinä vaiheessa, kun elokuvan päähenkilö, nyrkkeilijä Olli Mäki (Jarkko Lahti) kyyditsee tyttöystäväänsä Raijaa (Oona Airola) polkupyörällä läpi kesäisen metsämaiseman. Vain hetkeä aiemmin he olivat yrittäneet käynnistää autoa, ilmeisen huonolla menestyksellä.

Myös ensi-illan katsojat vaikuttivat näkemäänsä tyytyväisiltä.

”Tiesin elokuvan kertovan nyrkkeilystä, mutta en tiennyt edes tyylilajia”, lontoolainen James Stenton sanoo salista poistuessaan. ”Pidin siitä, että elokuva oli tunteellinen mutta ei lainkaan sokerinen. Kyse ei ollutkaan menestyksestä nyrkkeilijänä, vaan tunteista.”

Saksalainen mutta Lontoossa asuva Lauren Federlei piti elokuvaa kauniina ja liikuttavana.

”Se sai ajattelemaan, mikä on tärkeää omassa elämässäni”, hän puntaroi. ”Päähenkilö ei ollut tapahtumien keskipisteessä, vaan koko ajan hieman sivussa. Hän antoi pienen panoksensa isoon kokonaisuuteen, ja se riitti tekemään hänet onnelliseksi.”

Hetkeä aiemmin, elokuvan päätyttyä, ohjaaja Juho Kuosmanen oli viihdyttänyt lontoolaisyleisöä lakonisen toteavalla tyylillään.

”En voinut enää vaihtaa pää­osan esittäjää. Hän oli saanut jo kaksi kertaa turpaansa elokuvan takia”, hän kertoo roolijaosta ja saa kuulijat hirnumaan.

Pääosan esittäjä oli valikoitunut sillä hetkellä, kun Kuosmanen oli paljastanut kaverilleen suunnittelevansa nyrkkeilyelokuvaa. Jarkko Lahti otti tämän niin tosissaan, että alkoi välittömästi treenata nyrkkeilyä. Nyt takana on kaksi nyrkkeilyottelua, jotka hän on hävinnyt molemmat.

Kuosmasen oma elämä koki täyskäännöksen Cannesissa toukokuussa, kun Hymyilevä mies voitti festivaalin kakkossarjan pääpalkinnon. Esikoiselokuvalle on sen jälkeen riittänyt kysyntää ja elokuvafestivaaleilla kiertäminen on täyttänyt Kuosmasen kalenterin.

”Cannesin jälkeen kaikki suunnitelmat menivät uusiksi”, Kuosmanen kertoo, kun tapaamme seuraavana päivänä. Kyseessä on jo päivän kymmenes haastattelu, ja illalla on vielä edessä Hymyilevän miehen toinen esitys haastatteluineen.

”Tässä piti olla täydellisen katastrofin ainekset”, hän naurahtaa. ”Ohjaajan ensimmäinen elokuva, mustavalkoinen nyrkkeilyelokuva Suomesta. Tiesin, että se voisi herättää kiinnostusta arthouse-festivaaleilla, mutta suuria myyntimahdollisuuksia me ei nähty.”

Toisin kävi. Cannesin jälkeen palkintoja on tullut lisää Makedoniasta ja viimeksi Sveitsistä. Levityksestä on sovittu jo pariinkymmeneen maahan: Euroopan lisäksi elokuva nähdään ainakin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Kiinassa.

Syksyn aikana Kuosmanen joutuu matkustamaan kahdesti Yhdysvaltoihin, jossa Hymyilevä mies kilpailee Oscar-ehdokkuudesta Suomen edustajana. Lopullisista ehdokkaista päätetään tammikuussa ja palkinnot jaetaan helmikuun lopulla.

”Oscar-ehdokkuus ei ole minulle mikään pakkomielle, mutta olisihan se mahtavaa tällä elokuvalla”, hän hymyilee. ”Se olisi niin vastoin kaikkia todennäköisyyksiä.”

Esikoisohjaajalle tämä kaikki pyöritys on uutta. Kuinka olet sopeutunut elokuvan markkinointityöhön?

”Alkuun pelkäsin, että minun täytyy kohottaa itseäni ja esittää jotain muuta kuin olen. Onneksi olen saanut puhua lähinnä elokuvasta, ja muut ovat hoitaneet varsinaisen markkinoinnin.”

Aivan ongelmatonta uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen ei aina ole.

Syksyn aikana Kuosmasen oli tarkoitus tarttua kirjoitustyöhön ja viedä eteenpäin tulevia elokuvahankkeita. Nyt sille ei tahdo riittää aikaa.

”Tästä minua on varoiteltu. Festivaaleihin voi mennä helposti kaksi vuotta ja samalla minun täytyisi pitää huoli, että hommat etenevät”, hän huokaa. ”Minulla kestää kauan, että pääsen sopivaan luomisvireeseen. Siihen tarvitaan useampia päiviä. Nyt olen yrittänyt opetella työskentelemään matkoilla. Tänä aamuna heräsin kuudelta.”

Suunnitelmistaan hän puhuu yksityiskohtia vältellen.

”Muutamallekin elokuvalle minulla on ajatus olemassa. Vasta kirjoittaessa selviää, onko niissä tarpeeksi ainesta.”

Ohjaaja-käsikirjoittaja Juho Kuosmanen

 Syntynyt Kokkolassa 1979, asuu nykyään Helsingissä.

 Kuosmasen elokuva Taulukauppiaat voitti Cannesin elokuvafestivaaleilla ykköspalkinnon nuorten sarjassa vuonna 2010.

 Hymyilevä mies on Kuosmasen ensimäinen pitkä elokuva. Elokuva sai toukokuussa Cannesin elokuvafestivaaleilla ensimmäisen palkinnon Un Certain Regard -sarjassa.

 Elokuva perustuu kokkolalaisen nyrkkeilijän Olli Mäen tarinaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Lontoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  4. 4

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  5. 5

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  6. 6

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  9. 9

   Lontoon suurpaloa kiihdyttäneitä eristemateriaaleja saa käyttää myös suomalaisissa kerrostaloissa

  10. 10

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää