Valikko
Kulttuuri

”Suomen kieli on menestystarina” – räppikin soljuu somasti, tutkija Lari Kotilainen sanoo

Uuden Kielen elämä -teoksen kirjoittaja, suomen kielen tutkija Lari Kotilainen tunnetaan myös muun muassa kolumnistina, opettajana ja muusikkona.

Suomen kielen tutkija ja filosofian tohtori Lari Kotilainen on kielen sekatyöläinen, jota ei voi moittia yksipuolisuudesta.

Paraikaa Kotilainen tutkii suomea toisena ja vieraana kielenä puhuvien aikuisten mahdollisuuksia oppia kieltä käytännön toimien ohessa.

Lisäksi hän kirjoittaa kolumneja, oppikirjoja ja toimii äidinkielen ylioppilaskokeen sensorina.

Suomea Kotilainen on opettanut kotiyliopisto Helsingin lisäksi Kölnin ja Uppsalan yliopistoissa ja eri puolilla Venäjää Sipe­riasta etelään.

Kotilainen on myös Jytäjyrsijät-yhtyeen kitaristi ja laulaja sekä bändin Ketsuppia leivän päälle -lastenlevyn sanoittaja.

Vajaat kymmenen vuotta sitten Kotilainen oli erityisen ahkera. Väiteltyään tohtoriksi hän julkaisi pamflettimaisen Suomensuojelija-teoksen.

”Myöhemmin sain kirjeen, jonka kirjoittaja kertoi löytäneensä kirjasta kolme alkaa tekemään -ilmausta!” Kotilainen kertoo.

”’Alkaa tehdä’ ja ’alkaa tekemään’ on yhä monelle ihmiselle ylitsepääsemätön ongelma, mutta ’ehtiä tehdä’ ja ’ehtiä tekemään’ ei herätä intohimoja.”

Muutaman Twitter-seuraajankin Kotilainen vitsailee menettäneensä puolustettuaan alkaa tekemään -ilmaisua.

Kotilaisen uusin teos Kielen elämä (Siltala) ilmestyy huomenna keskiviikkona. Ennen julkaisua suomen kielen elämäkerta kävi tiukassa syynissä.

”En halunnut tehdä kirjaa kielentutkijoille vaan tavallisille ihmisille, joten luetutin käsikirjoituksen vanhemmillani.”

Kielen elämä vie lukijan aikamatkalle kirjakielen synnyn ja levottoman 1800-luvun läpi nykyhetkeen ja tulevaisuuteen.

”Suomen kieli on menestystarina. Pienestä lähdettiin ja isoja ollaan.”

Alussa oltiin Volgan mutkassa, missä metsästäjä-keräilijä-heimon käyttämällä kummallisella kielellä haudattiin vainajat ja kiisteltiin tulisijan paikasta.

Metsäläisten kieli alkoi kiinnostaa vasta, kun uskonpuhdistus vaatii rahvaan ymmärtävän Lutherin ajatuksia.

”Luterilaisuuden mukana kirkon omaisuus siirtyi kuninkaalle. Se houkutti tietenkin Ruotsin kuningasta. Suomen kielen asema parani ikään kuin sivutuotteena, sillä Luther halusi jumalanpalvelukset kansankielisiksi”, Kotilainen kertoo.

Moninkertaistuvat puhujamäärät ja käyttötapojen laajeneminen vahvistivat suomen kieltä, ja Suomi-nimisen valtion virallisena kielenä se nousi länsimaisten sivistyskielien rinnalle.

Puhekieli alkoi vakiinnuttaa asemaansa 1960- ja 1970 -luvuilla.

”Tv-kriitikko Jukka Kajava jaksoi eläessään kimmastua, kun televisiossa käytettiin puhekieltä. Nyt sen käyttö on ihan peruskauraa”, Kotilainen sanoo.

2000-luvulla suomen kieltä opiskellaan yli sadassa yliopistossa noin 30 maassa.

Monen mielestä suomi on vaikea kieli. Kotilainen on eri mieltä.

”Vaikeus on suhteellista. Mannereurooppalainen joutuu koville, mutta virolaiset ja somalit pääsevät helpommalla.”

Eksoottisuus on Kotilaisen mielestä pelkästään hienoa. Hän kertoo ilahtuneensa löydettyään netistä pätkän, jossa Charlien enkelit käyttivät vuoden 2000 elokuvassa suomea salakielenä.

Suomea on käytetty myös Tähtien sodan muukalaiskielenä ja italialaisen farkkumerkki Dieselin kuoseissa.

Suomen kielen oletetulle pienuudelle Kotilainen tuhahtaa. ”7000 kielen joukossa olemme melkein sadanneksi suurin.”

Hänen kristallipallossaan suomen kielen tulevaisuus näyttää hyvältä.

”Esimerkiksi Karri Koiran räppi soljuu somasti suomen kielellä. Nuoret väittävät osaavansa englantia, mutta kun heitä pyytää kääntämään Aleksis Kiven Makeasti oravaisen, niin päähän alkaa koskea.”

Tutkijan oman kieli-innostuksen takaa löytyy isoäiti, jolla oli tapana ojentaa kymmenvuotiasta epämääräisistä ilmauksista.

”Ihmettelin, miksi ei voi sanoa ’ketä tuo on’ vaan pitää sanoa ’kuka tuo on’. Isoäidillä oli kuitenkin oikeakielisyyden suhteen tiukka agenda.”

Teini-iässä Kotilainen ei kuitenkaan istunut kirjastossa vaan soitti kellaribändeissä. Cotton Candies- ja Luumukissa-bändien basisti ja Malmin Veho -yhtyeen kitaristi haaveili muiden rämpyttäjien kanssa esiintyvänsä joskus Lontoon Wembleyllä. Nuoriso­talojen kautta vantaalaiset bändipojat ylsivät lopulta Tavastia-klubin Semifinaliin.

Opintojen pääaineeksi suomen kieli valikoitui lähinnä kirjastossa työskentelevän äidin vaikutuksesta.

”Voi valinnasta toki syyttää myös mielikuvituksettomuutta”, Kotilainen naurahtaa.

Ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen 42-vuotias neljän lapsen isä on palannut lapsuudenmaisemaansa Vantaalle.

”Helsinkiin muuttaneiden kavereiden mielestä vantaalaisuus kuuluu yhä puheessani. En kutsu Helsingin rautatieasemaa steis­siksi vaan assaksi.”

Suomen kielen kauneimmat sanat

1 Hääyöaie

”Tämä on klassikko. Saksankielisen ystäväni mielestä suomen kielen rumin sana. Osoittaa hienosti, että sanan äänteet ja merkitys puhuvat eri kieltä. Vähän kuin kielemme kauneimmaksi äänestetyn äiti-sanan tapauksessa.”

 

2 Ulappa

”Ulapan lainaan kollegalta. Hienot äänteet, hieno tunnelma. Kiitokset Sallalle.”

 

3 Tasa-arvo

”Tasa-arvo on 1800-luvun sana, joka tekee elämässään monella tavalla epäonnistuneesta D. E. D. Europaeuksesta onnistujan. Tämän opin Juha Hurmeen hienosta Europaeus-näytelmästä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • suomenkieli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  6. 6

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  3. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  4. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  5. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  6. Tunti sitten
  7. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  8. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  11. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  12. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  13. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  14. Näytä lisää