Kulttuuri

Valikko
Kulttuuri    |   Kuvataidearvostelu

Emman Nykyaikaa etsimässä -näyttely esittelee nykytaiteen tähtiä ja lupaavia suomalaisia

Emman juhlanäyttely etsii nykyajan olemusta. Hienojen teoksien monitulkintaisuutta latistavat kuitenkin seiniin liimatut tekstit.

Kuvataide Nykyaikaa etsimässä 8.1. saakka Emmassa (Ahertajantie 5, Tapiola). Ti, to 11–18, ke, pe 11–19, la, su 11–17.

Maailma on mutkikas paikka.

Ihmettelen kanadalaisen David Altmejdin (s. 1974) mittavaa teosta Kiertorata (2012). Espoon modernin taiteen museon Emman juhlanäyttelyn avaava teos voisi olla kolmiulotteinen esitys maailmanpolitiikasta tai elämästä mikroprosessorin sisällä. Valossa kimalteleva kokonaisuus on täynnä kiehtovia ja yllättäviä yksityiskohtia.

Museonjohtaja Pilvi Kalhaman johdolla toteutettu Nykyaikaa etsimässä kokoaa yhteen 22 taiteilijan teoksia. Kyseessä on ensimmäinen laaja kansainvälinen nykytaiteen näyttely Emman kymmenvuotisessa historiassa.

Nimensä näyttely on lainannut Olavi Paavolaisen vuonna 1929 ilmestyneeltä esseekokoelmalta, jossa kirjailija sukeltaa hurmioituneena maailmansotien väliseen Eurooppaan ja kuvaa modernin maailman syntyä.

Kalhama löytää Paavolaisen kirjoituksista yhtymäkohtia omaan aikaamme, jonka suuria murroksia ovat esimerkiksi ihmisen muuttunut suhde sekä itseensä että muihin lajeihin. Päällimmäisenä on kuitenkin digitaalinen maailma, tiedon loputon ja välitön saatavuus, mistä neonvaloista ja höyryvetureista häikäistynyt Paavolainen ei osannut nähdä edes unta.

Näyttely jakautuu kolmeen toisiinsa punoutuvaan teemaan, jotka käsittelevät minuuden määrittelyä, digitalisoituvaa maailmaa sekä ihmisen suhdetta luontoon. Käytännössä teokset asettuvat pitkälle ja polveilevalle janalle, jonka toisessa päässä on täydellinen virtuaalisuus, toisessa äärimmäinen ruumiillisuus.

Yksi virtuaalisuuden edustajista on tšekkiläissyntyisen Harun Farockin (1944–2014) vaikuttava videoteos Serious Games (2010). Moniosainen teos kertoo amerikkalaissotilaiden kouluttamisesta aavikkosotaan video­simulaattorien avulla.

Asteikon ruumiillisimmassa päässä ovat belgialaisen Berlinde de Bruyckeren (s. 1964) kaksi pinoa teurastettujen hevosten nahkoja. Pääasiassa huovasta ja vahasta valmistetut veistokset ovat kuoleman kuvia, samanaikaisesti kauniita ja kuvottavia. Ne pysäyttävät ajattelemaan kokonaista teollisuuden haaraa, joka perustuu toisten eläinlajien hyväksikäyttöön.

Ääripäiden väliin mahtuu paljon. Innostuin brittiläisen Jonathan Monkin (s. 1969) ”elämäkerrallisesta” teoksesta My Life Within the Lives of Others II (2014), jossa taiteilija antaa keräämilleen esineille mainion käsitteellisen kierteen. Teoksen materiaalina ovat hassut kalenteripyyhkeet.

Sen sijaan en innostunut lainkaan seiniin teipatuista kysymyksistä, joiden näkemistä ei voi välttää ja jotka johdattelevat ja jopa latistavat katsomiskokemusta. ”Mitkä ovat tämän päivän turhakkeita ja mikä niiden merkitys arjessamme on?” kysyy teksti Monkin teoksen vieressä. Haluaisin antaa katsojien lukea teoksen kulttuurisia kerrostumia omalla tavallaan.

Kansainvälisen taiteilijajoukon suomalaisista mieleeni tarttuivat Antti Laitisen (s. 1975) nikkaroimat puut, joille Emman betoniarkkitehtuuri tarjoaa oivallisen kontrastin. Artor Jesus Inkerön (s. 1989) videoinstallaatio Flexer (2016) käsittelee nykyään yleistä kehon muokkaamista joko oman tai omaksutun ihannekuvan mukaiseksi.

Runsaan ja monipuolisen, vaikkakin myös tasoltaan vaihtelevan näyttelyn mieleenpainuvin teos on ranskalaisen Camille Henrot’n (s. 1978) videoteos Grosse Fatigue (2013). Venetsian biennaalissa ansaitusti palkittu teos on vangitseva esitys maailman ja elämän synnystä kerrottuna tämän päivän kuvakielellä ja uusimman tietotekniikan keinoilla.

Viimeistään Henrot’n teoksen kohdalla Emman nykyaikaa etsivä näyttely saa aiheestaan lujan otteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Näyttelyt
 • Näyttelyarvostelut
 • Nykytaide
 • Museot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Väsyttääkö, vaikka nukut riittävästi? Kyse voi olla fyysisistä ongelmista, jotka voi hoitaa

  5. 5

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  6. 6

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   17-vuotiaan pojan epäillään salakuljettaneen kilokaupalla kovia huumeita Suomeen – Maastokätköjä löytynyt Käpylästä ja Tapiolasta

  9. 9

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  10. 10

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Itsenäisyyspäivän mielen­osoituksissa yhteensä seitsemän kiinniottoa – HSTV koosti illan tärkeimmät hetket

  4. 4

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  5. 5

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  6. 6

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  7. 7

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  8. 8

   Kuka oli tänä vuonna Linnan edustavin? Äänestä upeinta asukokonaisuutta

  9. 9

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  11. Näytä lisää