Valikko
Kulttuuri    |   Kuvataidearvostelu

Emman Nykyaikaa etsimässä -näyttely esittelee nykytaiteen tähtiä ja lupaavia suomalaisia

Emman juhlanäyttely etsii nykyajan olemusta. Hienojen teoksien monitulkintaisuutta latistavat kuitenkin seiniin liimatut tekstit.

Kuvataide Nykyaikaa etsimässä 8.1. saakka Emmassa (Ahertajantie 5, Tapiola). Ti, to 11–18, ke, pe 11–19, la, su 11–17.

Maailma on mutkikas paikka.

Ihmettelen kanadalaisen David Altmejdin (s. 1974) mittavaa teosta Kiertorata (2012). Espoon modernin taiteen museon Emman juhlanäyttelyn avaava teos voisi olla kolmiulotteinen esitys maailmanpolitiikasta tai elämästä mikroprosessorin sisällä. Valossa kimalteleva kokonaisuus on täynnä kiehtovia ja yllättäviä yksityiskohtia.

Museonjohtaja Pilvi Kalhaman johdolla toteutettu Nykyaikaa etsimässä kokoaa yhteen 22 taiteilijan teoksia. Kyseessä on ensimmäinen laaja kansainvälinen nykytaiteen näyttely Emman kymmenvuotisessa historiassa.

Nimensä näyttely on lainannut Olavi Paavolaisen vuonna 1929 ilmestyneeltä esseekokoelmalta, jossa kirjailija sukeltaa hurmioituneena maailmansotien väliseen Eurooppaan ja kuvaa modernin maailman syntyä.

Kalhama löytää Paavolaisen kirjoituksista yhtymäkohtia omaan aikaamme, jonka suuria murroksia ovat esimerkiksi ihmisen muuttunut suhde sekä itseensä että muihin lajeihin. Päällimmäisenä on kuitenkin digitaalinen maailma, tiedon loputon ja välitön saatavuus, mistä neonvaloista ja höyryvetureista häikäistynyt Paavolainen ei osannut nähdä edes unta.

Näyttely jakautuu kolmeen toisiinsa punoutuvaan teemaan, jotka käsittelevät minuuden määrittelyä, digitalisoituvaa maailmaa sekä ihmisen suhdetta luontoon. Käytännössä teokset asettuvat pitkälle ja polveilevalle janalle, jonka toisessa päässä on täydellinen virtuaalisuus, toisessa äärimmäinen ruumiillisuus.

Yksi virtuaalisuuden edustajista on tšekkiläissyntyisen Harun Farockin (1944–2014) vaikuttava videoteos Serious Games (2010). Moniosainen teos kertoo amerikkalaissotilaiden kouluttamisesta aavikkosotaan video­simulaattorien avulla.

Asteikon ruumiillisimmassa päässä ovat belgialaisen Berlinde de Bruyckeren (s. 1964) kaksi pinoa teurastettujen hevosten nahkoja. Pääasiassa huovasta ja vahasta valmistetut veistokset ovat kuoleman kuvia, samanaikaisesti kauniita ja kuvottavia. Ne pysäyttävät ajattelemaan kokonaista teollisuuden haaraa, joka perustuu toisten eläinlajien hyväksikäyttöön.

Ääripäiden väliin mahtuu paljon. Innostuin brittiläisen Jonathan Monkin (s. 1969) ”elämäkerrallisesta” teoksesta My Life Within the Lives of Others II (2014), jossa taiteilija antaa keräämilleen esineille mainion käsitteellisen kierteen. Teoksen materiaalina ovat hassut kalenteripyyhkeet.

Sen sijaan en innostunut lainkaan seiniin teipatuista kysymyksistä, joiden näkemistä ei voi välttää ja jotka johdattelevat ja jopa latistavat katsomiskokemusta. ”Mitkä ovat tämän päivän turhakkeita ja mikä niiden merkitys arjessamme on?” kysyy teksti Monkin teoksen vieressä. Haluaisin antaa katsojien lukea teoksen kulttuurisia kerrostumia omalla tavallaan.

Kansainvälisen taiteilijajoukon suomalaisista mieleeni tarttuivat Antti Laitisen (s. 1975) nikkaroimat puut, joille Emman betoniarkkitehtuuri tarjoaa oivallisen kontrastin. Artor Jesus Inkerön (s. 1989) videoinstallaatio Flexer (2016) käsittelee nykyään yleistä kehon muokkaamista joko oman tai omaksutun ihannekuvan mukaiseksi.

Runsaan ja monipuolisen, vaikkakin myös tasoltaan vaihtelevan näyttelyn mieleenpainuvin teos on ranskalaisen Camille Henrot’n (s. 1978) videoteos Grosse Fatigue (2013). Venetsian biennaalissa ansaitusti palkittu teos on vangitseva esitys maailman ja elämän synnystä kerrottuna tämän päivän kuvakielellä ja uusimman tietotekniikan keinoilla.

Viimeistään Henrot’n teoksen kohdalla Emman nykyaikaa etsivä näyttely saa aiheestaan lujan otteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Näyttelyt
 • Näyttelyarvostelut
 • Nykytaide
 • Museot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää