Valikko
Kulttuuri

Emma-museo täyttää 10 vuotta: seuraavilta 10 vuodelta odotetaan kansainvälistä profiilinnostoa – ja metroa

Espoon modernin taiteen museo Emma täyttää torstaina 10 vuotta. Museo juhlistaa syntymäpäiväänsä komealla nykytaidenäyttelyllä, joka kertoo millaista aikaa me nyt elämme. Mutta vielä kun museoon löytäisi satunnainen matkailija!

Kun Espoon modernin taiteen museo Emmaa oltiin avaamassa Tapiolaan vuonna 2006, me­diassa seurattiin hanketta tarkasti: juttuja tehtiin niin Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman Weegee-talon remontista, nimen valinnasta, logon suunnittelusta kuin Pekka Kauhasen Taidepoliisi-patsaan pystyttämisestä museon tienhaaraan.

Yksi huoli toistui jutuissa: löytääkö sinne kukaan?

Torstaina Emma täyttää 10 vuotta. Se on pääkaupungin museoiden keskuudessa juniorisarjaa: Kiasma on 26-vuotias, Amos Anderson 51, ja Ateneumin 129 vuoden kanssa ei kannata edes lähteä kilpailemaan.

Mutta kyllä, taiteen ystävät ovat löytäneet Emmaan, vaikka se on bussimatkan päässä Helsingin keskustan museokeskittymästä. Kesällä Rut Bryk -näyttelyyn jopa jonotettiin. Weegee-talo palvelee myös lähialuetta: lounaskirkumisen ja -jokeltelun perusteella Emman kahvila ruokkii tienoon vauva­perheet.

Mutta ne taide-elämykset: Siinä missä Helsingin keskustan museoissa voi piipahtaa no­peasti museokortilla, Emmaan tullaan tarkoituksella ja siellä vietetään tunti jos toinenkin. Vahva näyttelyohjelma on tehnyt siitä helppoa. Emma avasi vuonna 2006 Kasimir Malevitšilla, ja kymmenen vuoden aikana väkeä ovat vetäneet myös esimerkiksi Salvador Dalin, Claude Monet’n ja Birger Kaipiaisen näyttelyt.

Syntymäpäiväänsä Emma juhlii näyttelyllä, joka poikkeaa museon totutusta linjasta.

Nykyaikaa etsimässä -näyttely ottaa nimensä Olavi Paavolaisen klassikkoteokselta ja konseptinsa Kiasman Ars-näyttelyn kaltaisilta kansainvälisiltä ryhmänäyttelyiltä. Modernismin klassikko­nimien sijaan näyttelyyn on kutsuttu nykytaiteen tähtinimiä Venetsian biennaalissa hopealeijonalla palkitusta Camille Henrot’sta (s. 1978) belgialaiseen Berlinde de Bruyckereen (s. 1964).

Yleisö on toivonut Emmalta enemmän nykytaidetta, kertoo museonjohtaja Pilvi Kalhama. Hänen mukaansa Nykyaikaa etsimässä on kuitenkin lähinnä täydennys Emman ohjelmistoon, ei suunnanmuutos. Ensi vuonna museossa nähdään taas modernisteja – joskaan nimiä museo ei vielä paljasta.

”Emman vahvuus on löytää uusia näkökulmia tuttuun ja tuoda sen rinnalle nykytaidetta”, Kalhama luonnehtii

Vaikka Nykyaikaa etsimässä -näyttelyn on määrä toistua kolmen–neljän vuoden välein, Kalhama ei halua kutsua sitä triennaaliksi.

”Se kuulostaa mahtipontiselta”, Kalhama sanoo.

Taustalla on myös käytännön syy: Emma panostaa kansain­välisiin näyttelyprojekteihin, ja mitä vähemmän omaa näyttelyohjelmaa on lukittu etukäteen, sitä joustavammin yhteistyö­projekteihin voi tarttua.

Millaiset ovat sitten Emman seuraavat 10 vuotta? Yksi tulevista tehtävistä on ainakin saada Emma voimakkaammin kansainväliselle tutkalle.

Emman ensimmäinen johtaja Markku Valkonen kertoo, että museo suunniteltiin alun al­kaenkin kansainväliseksi. Kansainvälisen tunnettuuden rakentaminen ottaa kuitenkin ­aikaa, varsinkin kun museo sijaitsee Euroopan laidalla.

”Emma ei ole museona saavuttanut ansaitsemaansa kansainvälistä näkyvyyttä”, arvioi kansainvälisesti työskentelevä nuoren polven kuraattori Aura Seikkula. ”Valitettavasti moni alan ammattilainenkaan ei vielä tunne Emmaa ulkomailla. En usko tämän johtuvan niinkään näyttelyohjelmistosta vaan enemmänkin profiloitumisesta, joka vaikuttaa vielä hieman hajanaiselta.”

Näyttely-yhteistyön suhteen Emma on kuitenkin jo kunnostautunut: esimerkiksi Carol Raman viimevuotisen näyttelyn Emma tuotti yhdessä Barcelonan Macba-museon ja Pariisin kaupungin modernin taiteen museon kanssa.

”Kun käyn neuvottelemassa tulevista ohjelmistoista, tuntuu kyllä että tietoisuus kansainvälisellä kentällä on paranemassa”, Pilvi Kalhama arvioi.

Sitten pitää vielä saada paikalle kansainvälinen yleisö.

”Otamme tällä hetkellä ensimmäisiä askelia kansainvälisen viestinnän kanssa”, Kalhama sanoo.

Jos Emma saisi toivoa syntymäpäivälahjaa, olisi se varmaankin toimiva länsimetro.

”Sitä odotettiin kuin kuuta nousevaa jo minun aikanani”, sanoo Markku Valkonen.

Myös Kalhama panee toivonsa metroon. Se toisi museoon paitsi ulkomaiset turistit, joille seutubussin kynnys on liian korkea, myös muun pääkaupunkiseudun.

”Ehkä sitten joku eksyy Emmaan vahingossakin”, Kalhama sanoo.

Suosittuja näyttelyitä Emmassa

 Salvador Dali ja Anette Messager, 2007, 85 800 kävijää.

 Claude Monet, 2008, 74 000 kävijää.

 Birger Kaipiainen, 2013–2014, 71 766 kävijää.

 Kasimir Malevitš ja Shirin Neshat 2006–2007, 64 000 kävijää.

 Joan Miró ja Tor Arne, 2011, 52 120 kävijää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Museot
 • Espoo
 • Kuvataide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  7. 7

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää