Valikko
Kulttuuri

Time-lehti julisti kymmenen tulevaisuuden toivoa, ja suomalainen skeittipuistojen suunnittelija on yksi heistä

Ympäri Eurooppaa työskentelevä Janne Saario toivoo, että nuorille löytyisi tekemistä vaikeinakin aikoina

Ranskalainen pop-tähti, thaimaalainen muotisuunnittelija, kiinalainen biolääketieteen tutkija, espanjalainen Youtube-tähti... ja suomalainen maisema-arkkitehti.

Helsinkiläinen Janne Saario, 33, on yksi niistä kymmenestä nuoresta, jotka yhdysvaltalainen Time-viikkolehti nostaa esiin listatessaan uusimmassa numerossaan ”seuraavan sukupolven johtajia”, next generation leaders.

”Heidän työnsä vaikuttaa uusiin sukupolviin. Heidän elämänsä heijastavat tulevaisuuden lupauksia”, artikkelin ingressissä sanotaan.

Janne Saario itse yllättyi artikkelista.

”Vähän absurdia, että suomalainen skeittari ja maisema-arkkitehti nostetaan esiin maailmalla. Onhan tämä yllätys”, Saario vähättelee.

Saarion mainitsemaan yhdistelmään hänen saamansa huomio liittyykin.

Hän on entinen ammattirullalautailija ja nykyinen maisema-arkkitehti, joka on suunnitellut varsinkin skeittipuistoja.

Hän tuli alalle suunnittelemalla ensimmäisenä työnään Helsingin Eläintarhassa sijaitsevan Micropolis-skeittipuiston vuonna 2006. Sittemmin hän on suunnitellut lukuisia puistoja etupäässä Suomeen, mutta myös muualle Eurooppaan.

Time on merkittävä viikkolehti, ja sen levikki on noin kolme miljoonaa. Onko Saarion puhelimeen alkanut tulvia työtarjouksia Timen artikkelin jälkeen?

”Ei nyt vielä suoranaisesti. Somessa on tullut positiivista palautetta. En ole itsekään nähnyt vielä juttua painettuna, nettiversion kyllä”, Saario sanoo.

Kansainvälinen medianäkyvyys voi hyvinkin poikia lisätöitä. Suomessakin töitä on riittänyt Micropoliksen valmistumisen jälkeen, vaikka julkinen talous on vuosien aikana yskinyt.

”Sitä suuremmalla syyllä pitää tarjota nuorille mielekästä tekemistä, jos talous on taantumassa. Sen näkee Pohjois-Norjan Altassa, jonne olen tekemässä seuraavaksi skeittipuistoa. Siellä on vuodessa vain kolme kuukautta ulkona vietettävää aikaa, mutta skeittipuistolle on silti tilausta.”

Saarion tuorein työ on Hollannin Rotterdamiin tänä vuonna valmistunut Westblaak, ja Altan skeittipuiston lisäksi tekeillä on tällä hetkellä uusi skeittipuisto Espooseen.

Oltuaan alalla kymmenen vuotta Saario on huomannut muutoksen yleisissä asenteissa.

”Oikeastaan se yleinen suhtautuminen skeittipuistoja kohtaan on muuttunut paljon. Kun vuonna 2005 aloin suunnitella Micropolista, kaikki skeittasivat kaduilla ja pitivät skeittipuistoja lälläripaikkoina, jonne kunnan virkamiehet halusivat siivota nuoret, pois kaduilta”, Saario sanoo.

Nykyään ei enää ole niin, mistä kertoo myös Saarion menestys puistojen suunnittelijana.

Myös rakennustekniikka on kehittynyt. Saarion mukaan Suomessa on nyt kolme skeittipuistoihin erikoistunutta rakennusyritystä, kun niitä ei ennen ollut yhtään.

”Aika vähän niitä rakennustekniikoita vielä käytetään hyväksi muissa kohteissa. Näen kyllä potentiaalia. Esimerkiksi Amerikassa niitä on käytetty uima-altaiden rakentamisessa.”

Saario seuraa vanhojen puistojensa käyttöä mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi Instagram on osoittautunut hyväksi välineeksi Rotterdamin puiston tapahtumien seuraamiseen.

Välillä nuorten skeittaajien temput yllättävät puiston suunnittelijan.

”Skeittaus on mennyt teknisemmäksi ja hurjemmaksi. Joskus alkaa naurattaa kyllä, kun näkee, että tuoltakin voi hypätä tuonne”, Saario, vanha skeittiammattilainen sanoo.

Skeittausta hän ei itsekään ole jättänyt. ”Ainakin kerran viikossa yritän käydä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulevaisuus
 • Skeittaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  8. 8

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  9. 9

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  10. 10

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää