Kulttuuri

Poliittisen karnevalismin kantaisä Dario Fo on kuollut

Siellä missä Dario Fo (1926–2016) ryhmineen oli, oli usein myös poliisi

Torstaina 13. lokakuuta valittiin kirjallisuuden uusi nobelisti. Samana päivänä yksi heistä, vuosikertaa 1997, jätti paikkansa tulokkaalle.

Italialainen kirjailija, ohjaaja, näyttelijä ja kansalaisaktivisti Dario Fo kuoli torstaina milanolaisessa sairaalassa 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt 24. maaliskuuta 1926 Sangianossa.

Dario Fo oli harvinainen nobelisti. Hänen taiteensa tarttui yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen niin kärjekkäästi, että siellä missä oli Fo ja hänen perustamansa La Comune -ryhmä, oli myös poliisi.

Esityksiä keskeytettiin ja niiden liepeillä rähinöitiin, kun poliittisesti eripariset katsojat kärhämöivät keskenään. Fon teatteri kuumensi kotimaassaan tunteita niin, ettei se saanut mistään tiloja, tukea tai kiitosta. Paitsi kansalta.

Fon teatteri on pesunkestävää kansanteatteria, jonka perustana on Italian katujen satoja vuosia vanha commedia dell’arte -teatteriperinne kuuluisine harlekiineineen ja monine klovnihahmoineen.

Mestari sovelsi katujen taidetta ja lapsuudessa muistiinsa tallentamia Lombardian vuorien talonpoikaisia tarinoita tunnistettavasti omaan aikaamme ja sen kaksinaismoralistisiin rakenteisiin.

Fon maine kiersi kotimaahan Euroopan suurten teatterikaupunkien, Latinalaisen Amerikan ja jopa USA:n kautta, ennen kuin Italia otti esitykset omikseen.

Suomeen Fo rantautui jo 1970-luvulla. Lilla Teaternin perustaja ja johtaja Vivica Bandler kutsui hänet tuolloin Yrjönkadun näyttämölle ohjaamaan ajankohtaisia ja tuliteriä tekstejään kuten Ei makseta, ei makseta, ja usein myös esiintymään.

Fon tekstit levisivät Lillanista kaikkialle suomalaisiin teattereihin, ja niistä tuli komediaosastojen klassikoita. Tiennäyttäjänä on ollut ja on edelleen esimerkiksi Kom-teatterissa Fon maailmankuululla Mysterio Buffolla debytoinut Erkki Saarela.

Bandler ja Fo tukivat toisiaan, heillä oli samanlainen yhteiskunnan perusrakenteita ravistava huumori ja käsitys teatterista, joka jalkautuu kansan pariin.

Kuuluisassa ”Vivican keittiössä”, osoitteessa Huvilakatu 1, suomalaiset ja italialaiset teatterintekijät istuivat pitkiä iltoja ja kehittelivät poliittisen satiirin uusia muotoja.

Kerrotaan, että Vivica Bandlerin tarvitsi vain heilauttaa kättään, kun Fo seurueineen oli jo valmis saapumaan Suomeen.

Uuden eurooppalaisen poliittisen satiirin ja farssin kantaisä oli 1970-luvun poliittisesti kiihkeissä opiskelijavallankumousten ja maailman uudelleen syntymisen pyörteissä taiteilija, joka vaimonsa Franca Ramen kanssa sai aikaan skandaalin toisensa jälkeen.

Fon teatteri La Comune esiintyi jopa 15 000 hengen yleisöille Italian toreilla, vallatuissa tehtaissa, yliopistokampuksilla tai sairaaloissa. He tekivät kansanteatteria kuunnellen ja ottaen ideoita vastaan katsojiltaan.

Kansa rakasti heitä, poliisi ei.

La Comunen esiintyjät saattoivat joutua pamputetuiksi, mutta niin myös yleisö. Ja oikeussalit tulivat tutuiksi Folle ja Ramelle. Teatteri oli vaarallista.

He irvivät riiviömäisesti italialaisen yhteiskunnan korruptiota, poliisin väkivaltaisuutta, poliitikkojen kaksinaamaisuutta tai katolisen kirkon aborttilakeja.

Sekä Franca Rame että Fo olivat feministejä, joiden esityksissä paljastettiin prostituution yleisyys, naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ja yleinen epätasa-arvo. Rame nimitti itseään usein raiskatuksi naiseksi, joka ei anna anteeksi.

Mitäpä jos kotikaupunkisi asukkaista 11 prosenttia käyttää prostituution palveluja, he kysyivät tilastoihin ja omiin tutkimuksiinsa vedoten.

Työparina Ramen kuolemaan saakka toiminut unohtumaton kaksikko siivitti toisiaan.

Fon suhde yleisöönsä oli suora ja kiemurtelematon. Hän saattoi valita jokaiselle esittämälleen anekdootille erityiskuulijan. Juuri sinä -metodi puri. Yleisö koki tarinat omikseen, tässä ja nyt syntyviksi ja yhteisiksi.

Fo näytteli onomatopoeettisesti kaikilla maailman kielillä, espanjaksi, ruotsiksi, ranskaksi, venäjäksi tai suomeksi, joka kuului sarjaan ”slaavilaiset” kielet.

Hän improvisoi esityksiinsä myös paikallisia kiistoja, tarinoita ja ihmisiä. Suomessa esiin­tyessään hän saattoi upottaa anekdootteihinsa esimerkiksi suomalaisen, ruotsalaisen ja norjalaisen toisiaan nokittamaan. Mikään hänen teatterissaan ei ollut varmaa tai ennakoitua. Teatteri oli yllätyksien taidetta.

Fo omasi erityislahjakkuuden, jossa huono ja hyvä maku yhdistyivät nauruksi. Ketään ei loukattu, ei edes paavi Bonifacius VIII:tta, joka yritti sovittaa käteensä liian suurta paavillista sormustaan.

Fon fyysinen notkeus, jousto­ilmaisu, hänen käsittämättömän kumimainen mimiikkansa, klovneriansa ja aina groteskiin asti venynyt huumorinsa villitsi yleisön huutonauruun.

Viimeksi Dario Fo vieraili Suomessa 2003 ohjaten Kansallisoopperassa unohtumattoman version Gioachino Rossinin koomisesta oopperasta Matka Reimsiin.

Fo opetti uusia sukupolvia ilmaisuun, jossa teatteri osuu tilannekomiikan ytimeen ja yhteiskunnallisten valtataistelujen kipu­pisteeseen. Hän myös opetti, miten patoutumia puretaan suureen ”gargantualaiseen” eli keskiaikaisen hirviömäiseen nauruun.

Eurooppalaisen teatterin kirjaimellisesti suuri vallan­kumouksellinen ei ole kuollut.

Hän elää lukuisissa näytelmissään, kirjoissaan ja teatteriteoreettisissa artikkeleissaan, mutta ennen muuta jokaisen hänen esityksensä nähneen katsojan lähtemättöminä muistikuvina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Kuolleet
 • Dario Fo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  2. 2

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

  5. 5

   Kaksi uutta kiinniottoa Turun puukotusjutussa – epäillyt kertoivat Suomessa olevansa algerialaisia, Ruotsissa marokkolaisia

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   Suomi joutuu todennäköisesti lähettämään lisävoimia Afganistaniin – Trumpin pyyntöä odotetaan aivan lähiaikoina

  8. 8

   Mies kaahasi satasta keskellä Töölöä ja vastaantulevien kaistalla Bulevardilla – autossa oli mukana huumeita ja ladattu käsiase

  9. 9

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  10. 10

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  9. 9

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  10. 10

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää