Valikko
Kulttuuri

Poliittisen karnevalismin kantaisä Dario Fo on kuollut

Siellä missä Dario Fo (1926–2016) ryhmineen oli, oli usein myös poliisi

Torstaina 13. lokakuuta valittiin kirjallisuuden uusi nobelisti. Samana päivänä yksi heistä, vuosikertaa 1997, jätti paikkansa tulokkaalle.

Italialainen kirjailija, ohjaaja, näyttelijä ja kansalaisaktivisti Dario Fo kuoli torstaina milanolaisessa sairaalassa 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt 24. maaliskuuta 1926 Sangianossa.

Dario Fo oli harvinainen nobelisti. Hänen taiteensa tarttui yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen niin kärjekkäästi, että siellä missä oli Fo ja hänen perustamansa La Comune -ryhmä, oli myös poliisi.

Esityksiä keskeytettiin ja niiden liepeillä rähinöitiin, kun poliittisesti eripariset katsojat kärhämöivät keskenään. Fon teatteri kuumensi kotimaassaan tunteita niin, ettei se saanut mistään tiloja, tukea tai kiitosta. Paitsi kansalta.

Fon teatteri on pesunkestävää kansanteatteria, jonka perustana on Italian katujen satoja vuosia vanha commedia dell’arte -teatteriperinne kuuluisine harlekiineineen ja monine klovnihahmoineen.

Mestari sovelsi katujen taidetta ja lapsuudessa muistiinsa tallentamia Lombardian vuorien talonpoikaisia tarinoita tunnistettavasti omaan aikaamme ja sen kaksinaismoralistisiin rakenteisiin.

Fon maine kiersi kotimaahan Euroopan suurten teatterikaupunkien, Latinalaisen Amerikan ja jopa USA:n kautta, ennen kuin Italia otti esitykset omikseen.

Suomeen Fo rantautui jo 1970-luvulla. Lilla Teaternin perustaja ja johtaja Vivica Bandler kutsui hänet tuolloin Yrjönkadun näyttämölle ohjaamaan ajankohtaisia ja tuliteriä tekstejään kuten Ei makseta, ei makseta, ja usein myös esiintymään.

Fon tekstit levisivät Lillanista kaikkialle suomalaisiin teattereihin, ja niistä tuli komediaosastojen klassikoita. Tiennäyttäjänä on ollut ja on edelleen esimerkiksi Kom-teatterissa Fon maailmankuululla Mysterio Buffolla debytoinut Erkki Saarela.

Bandler ja Fo tukivat toisiaan, heillä oli samanlainen yhteiskunnan perusrakenteita ravistava huumori ja käsitys teatterista, joka jalkautuu kansan pariin.

Kuuluisassa ”Vivican keittiössä”, osoitteessa Huvilakatu 1, suomalaiset ja italialaiset teatterintekijät istuivat pitkiä iltoja ja kehittelivät poliittisen satiirin uusia muotoja.

Kerrotaan, että Vivica Bandlerin tarvitsi vain heilauttaa kättään, kun Fo seurueineen oli jo valmis saapumaan Suomeen.

Uuden eurooppalaisen poliittisen satiirin ja farssin kantaisä oli 1970-luvun poliittisesti kiihkeissä opiskelijavallankumousten ja maailman uudelleen syntymisen pyörteissä taiteilija, joka vaimonsa Franca Ramen kanssa sai aikaan skandaalin toisensa jälkeen.

Fon teatteri La Comune esiintyi jopa 15 000 hengen yleisöille Italian toreilla, vallatuissa tehtaissa, yliopistokampuksilla tai sairaaloissa. He tekivät kansanteatteria kuunnellen ja ottaen ideoita vastaan katsojiltaan.

Kansa rakasti heitä, poliisi ei.

La Comunen esiintyjät saattoivat joutua pamputetuiksi, mutta niin myös yleisö. Ja oikeussalit tulivat tutuiksi Folle ja Ramelle. Teatteri oli vaarallista.

He irvivät riiviömäisesti italialaisen yhteiskunnan korruptiota, poliisin väkivaltaisuutta, poliitikkojen kaksinaamaisuutta tai katolisen kirkon aborttilakeja.

Sekä Franca Rame että Fo olivat feministejä, joiden esityksissä paljastettiin prostituution yleisyys, naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ja yleinen epätasa-arvo. Rame nimitti itseään usein raiskatuksi naiseksi, joka ei anna anteeksi.

Mitäpä jos kotikaupunkisi asukkaista 11 prosenttia käyttää prostituution palveluja, he kysyivät tilastoihin ja omiin tutkimuksiinsa vedoten.

Työparina Ramen kuolemaan saakka toiminut unohtumaton kaksikko siivitti toisiaan.

Fon suhde yleisöönsä oli suora ja kiemurtelematon. Hän saattoi valita jokaiselle esittämälleen anekdootille erityiskuulijan. Juuri sinä -metodi puri. Yleisö koki tarinat omikseen, tässä ja nyt syntyviksi ja yhteisiksi.

Fo näytteli onomatopoeettisesti kaikilla maailman kielillä, espanjaksi, ruotsiksi, ranskaksi, venäjäksi tai suomeksi, joka kuului sarjaan ”slaavilaiset” kielet.

Hän improvisoi esityksiinsä myös paikallisia kiistoja, tarinoita ja ihmisiä. Suomessa esiin­tyessään hän saattoi upottaa anekdootteihinsa esimerkiksi suomalaisen, ruotsalaisen ja norjalaisen toisiaan nokittamaan. Mikään hänen teatterissaan ei ollut varmaa tai ennakoitua. Teatteri oli yllätyksien taidetta.

Fo omasi erityislahjakkuuden, jossa huono ja hyvä maku yhdistyivät nauruksi. Ketään ei loukattu, ei edes paavi Bonifacius VIII:tta, joka yritti sovittaa käteensä liian suurta paavillista sormustaan.

Fon fyysinen notkeus, jousto­ilmaisu, hänen käsittämättömän kumimainen mimiikkansa, klovneriansa ja aina groteskiin asti venynyt huumorinsa villitsi yleisön huutonauruun.

Viimeksi Dario Fo vieraili Suomessa 2003 ohjaten Kansallisoopperassa unohtumattoman version Gioachino Rossinin koomisesta oopperasta Matka Reimsiin.

Fo opetti uusia sukupolvia ilmaisuun, jossa teatteri osuu tilannekomiikan ytimeen ja yhteiskunnallisten valtataistelujen kipu­pisteeseen. Hän myös opetti, miten patoutumia puretaan suureen ”gargantualaiseen” eli keskiaikaisen hirviömäiseen nauruun.

Eurooppalaisen teatterin kirjaimellisesti suuri vallan­kumouksellinen ei ole kuollut.

Hän elää lukuisissa näytelmissään, kirjoissaan ja teatteriteoreettisissa artikkeleissaan, mutta ennen muuta jokaisen hänen esityksensä nähneen katsojan lähtemättöminä muistikuvina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Kuolleet
 • Dario Fo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  9. 9

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  10. 10

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  3. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  4. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  5. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  6. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  7. Tunti sitten
  8. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  9. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  10. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  11. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  12. Turvatyynyjätti Takata hakeutui yrityssaneeraukseen – taustalla kuolemiin yhdistettyjä turvatyynyjä
  13. Näytä lisää