Valikko
Kulttuuri

Suomalaiset lauluntekijät ylistävät, mutta myös kritisoivat Dylania – Dave Lindholm: ”Ennen Dylania pop-lauluissa oli pelkkää teinilempeä”

Mariska tarvitsi hankalien tekstien tulkintaan ”herra Googlea”, Jarkko Martikainen ylistää Dylanin uusiutumiskykyä

Uutinen laulaja ja lauluntekijä Bob Dylanin saamasta Nobelin kirjallisuuspalkinnosta sai suomalaiset lauluntekijät hyrisemään tyytyväisyyttään – ainakin useimmat heistä.

Dylan on ollut arvaamattoman suuri vaikuttaja monille lauluntekijöille, myös suomalaisille.

”Toihan on tosi hieno uutinen”, iloitsee Dave Lindholm kuullessaan palkinnosta.

”Dylan on viime vuosisadan suuri runoilija. Pidän hänen palkitsemistaan loogisenakin juttuna, mutta on se samalla äärettömän yllättävää.”

Lindholm arvostaa Bob Dylania varsinkin pop-lyriikan uudistajana, jonka musiikkia kuultuaan Lindholm itsekin päätti alkaa muusikoksi vuonna 1965.

”Dylanin ansiosta kolmen minuutin pop-lauluissakin alkoi olla järkeä, kun ennen häntä niissä oli pelkkää teinilempeä – vaikka toki poikkeuksiakin oli. Mutta Dylanin kautta lyriikkaan tuli tolkkua ja syvyyttä, joka vaikutti kaikkiin hänen jälkeensä tulleisiin maailmanlaajuisesti. Minulle tärkeä kappale oli Maggie’s Farm, josta kaikki lähti ja aloin itsekin tehdä musiikkia”, Dave Lindholm sanoo.

Muusikko Jarkko Martikainen arvostaa Dylania kokonaisvaltaisena esiintyjänä, jonka laulut ja niiden esitystapa sopivat toisiinsa täydellisesti.

”Katson, että Dylan on yksi parhaista jo ajattoman lyriikkansa, mutta myös ulosantinsa ansiosta. Hän tekee kaiken esimerkillisesti, varsinkin konserteissaan: hän murjoo vanhat juttunsa aina uuteen uskoon, mikä myös kiukuttaa niitä, joiden mielestä samat kappaleet pitäisi esittää aina niin kuin levyillä. Tätä vastaan Dylan on rikkonut ankarasti!”

Martikanen kertoo joutuneensa usein puolustamaan Dylanin omalaatuista laulutapaa.

”Mutta eihän sitä voi täysin järjellä selittää – kuten ei mitään hyvää taidetta, vaan täytyy olla sydäntä mukana. Kun Dylan laulaa, uskon täysin siihen mitä hän sanoo”, Martikainen sanoo.

”Hän viihdyttää, mutta ei ensisijaisesti pyri viihdyttämään, vaan tekee kaiken oman päänsä mukaan. Sanoituksissaan hän on tuonut tarinankerrontaan uuden tason, jossa laululyriikat lähestyvät novelli- tai romaanitaidetta.”

Kaikki eivät silti ole Dylanin ylimpiä faneja. Hänen tuotantonsa on aina jakanut mielipiteitä, ja niin on yhä edelleen.

Esimerkiksi laulaja ja lauluntekijä Mariska eli Maria Rahikainen myöntää heti ja auliisti, ettei hänellä ole kovin syvällistä suhdetta Dylanin tuotantoon. Ei siitäkään huolimatta, että hän vastikään suomensi tuoreelta Nobel-voittajalta kaksi kappaletta.

”Hän ei ole ollut koskaan mun soittolistallani, teinivuosia lukuun ottamatta. Like a Rolling Stonesia hoilasin paljon vielä teini-ikäisenä, mutta aikuisiässä hänen musiikkinsa ei ole enää puhutellut minua”, Mariska sanoo suoraan.

Mariskan ongelma Dylanin suhteen on nimenomaan hänen musiikkinsa ja sen folk-estetiikka, mies ja kitara -perinne.

”Varmasti lauluissa olisi sisältöä vaikka muille jakaa, mutta kun se on puettu noihin vaatteisiin, minun on hirveän vaikea päästä siihen sisälle.”

Viime keväänä Mariskalta julkaistiin Dylania suomeksi -levyllä Dylan-suomennokset Mun ainoo rakkautein sekä Samaan aikaan naapurissa. Eturivin suomalaiset lauluntekijät tekivät levylle omia versioitaan Dylanin tunnetuimmista kappaleista.

Mariskan mukaan suomennostehtävä oli vaikea.

”Lauluissa on niin paljon amerikkalaisia asioita, ettei minun kulttuuritietämykseni riittänyt. Siinä on paljon tulkittavaa”, Mariska myöntää.

”Ja kun se ei ole mitään helppoa englantia eivätkä merkitykset ole helppoja, niin kyllä herra Google lauloi aina välillä. Piti käydä tarkistamassa faneilta, mitä herra tarkoitti”, Mariska nauraa.

Kaikesta huolimatta Nobelin kirjallisuuspalkinto meni aivan oikeaan osoitteeseen, muusikko tuumii.

”Taitava jätkähän se on! Varmasti oli perusteet antaa palkinto hänelle.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  10. 10

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää