Valikko
Kulttuuri

Kaurismäen elokuva ”ankallistettiin” – Aku Ankka seikkailee nyt Mies vailla menneisyyttä -elokuvan sarjakuvaversiossa

Tarinan aiheeksi suunniteltiin ensin Calamari Unionia, ”mutta olisi ollut hankalaa, jos 20 Akua olisi lähtenyt etsimään itseään”

Moni suomalainen on oppinut lukemaan Aku Ankasta. Niin myös elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.

”Nelivuotiaana, vuonna 1961, kyllästyin odottamaan, että joku sisaruksistani lukisi Akun minulle ja opettelin lukemaan itse”, Kaurismäki muistelee.

Ankan muistelemiseen antoi syyn uusi kirja Ankka vailla menneisyyttä. Sen nimitarina perustuu Kaurismäen elokuvaan Mies vailla menneisyyttä (2002), joka sai Cannesin festivaalin Grand Prix’n ja Oscar-ehdokkuuden.

Kaurismäki kertoo lukeneensa muitakin sarjakuvia, kuten lehtiä Viidakko, Tex ja Pecos Bill. Ankkataiteilijoista hänen suurin suosikkinsa on Carl Barks, etenkin tarina Nelikulmaiset munat. Sen sijaan nykyaikojen suurin suosikki Don Rosa herättää hänessä inhoa.

”En siedä Rosan viivaa, se on kauheaa tuherrusta. Kiva, että tämä tehtiin perinteiseen tyyliin”, ohjaaja sanoo painokkaasti.

Perinteistä tyyliä edustaa tässä italialainen Giorgio Cavazzano, jonka ihailijaksi Kaurismäki ilmoittautuu.

Cavazzano yhtyy Don Rosan vastustamiseen. ”Nyt minäkin uskallan sanoa, etten tykkää Rosasta.”

Kaurismäen elokuvista Cavazzano sen sijaan pitää paljon. Hän kehuu niiden tapaa kuvata elämänmakuisia henkilöhahmoja.

”Kaurismäki ja Federico Fellini kuvaavat samanlaisia aitoja ihmisiä, joita on nautinto piirtää. Italiassa Kaurismäki tunnetaan laajasti. Moni pyysi minua tuomaan hänestä muiston, hiuksen tai napin hänen paidastaan.”

Cavazzano (s. 1947) alkoi piirtää ankkoja jo 14-vuotiaana, aluksi Romano Scarpan apuna. Hänen ensimmäinen oma ankkatarinansa ilmestyi vuonna 1967. Cavazzano on suomalaisille tuttu tekijä, vieraillut täällä monta kertaa.

Hän on piirtänyt kerran aiemminkin Helsinkiin sijoittuvan ankkatarinan. Se sai alkunsa illallisella Kari Korhosen ja Aku Ankan edellisen päätoimittajan Jukka Heiskasen kanssa. Korhonen kirjoitti senkin.

Toisella Helsingin-käynnillä sai alkunsa Kaurismäki-tulkinta.

Cavazzano valitteli, että Aku Ankan käsikirjoitukset ovat kehnoja, ja muisteli lämpimästi aiempia elokuviin perustuvia tarinoitaan. Hän on ankallistanut Michael Curtizin Casablancan ja Fellinin La Stradan.

Myös Aku Ankan toimituksessa on tiedostettu, että hyvät käsikirjoitukset ovat käyneet harvinaisiksi.

Se lienee yksi syy, että Aku Ankka -lehden levikki on pudonnut suunnilleen 200 000:een. Enimmillään se oli reilusti yli 300 000.

Päätoimittaja Aki Hyyppä innostui heti ajatuksesta versioida suomalaista elokuvaa. ”Ohjaajaa ei tarvinnut kauan miettiä. Ensin palloteltiin Calamari Unionia, mutta olisi ollut hankalaa, jos 20 Akua olisi lähtenyt etsimään itseään”, Hyyppä sanoo.

”Se olisi ollut huono valinta. Tarina on niin outo”, Kaurismäki säestää.

Ainoa suomalainen ankkataiteilija Kari Korhonen (s. 1973) teki käsikirjoituksen.

”Se oli helppoa, kun ei tarvinnut keksiä ideaa. Piti vain huolehtia, että juttu sopii koko perheelle, kun pohjana oli aikuisten elokuva”, Korhonen sanoo.

”Olen siinä mielessä säälittävä ohjaaja, että korkein elokuvieni saama ikäraja on kahdeksan vuotta, vaikka olen yrittänyt tehdä rankkoja leffoja”, Kaurismäki huomauttaa vierestä.

Korhonen sekä kirjoittaa että piirtää ankkatarinoita. Cavazzanollekin hän teki käsikirjoituksesta tarkat luonnokset.

”Ne olisi voinut julkaista melkein sellaisenaan. Kiva, että minäkin pääsin vähän piirtämään”, Cavazzano sanoo.

Korhonen tasapainoili sen kanssa, kuinka paljon Helsingin piirteitä toi Ankkalinnaan. ”Sekin tuntui luontevalta, sillä lapsena luulin, että Ankkalinna on Helsinki. Minusta ne näyttivät samalta”, Korhonen toteaa.

”Kun piirsin, katsoin rinnakkain Karin käsikirjoitusta ja Akin elokuvaa. Suurin haaste oli, etten pilaisi elokuvan herkkyyttä”, Cavazzano kertoo.

Kaikki hankkeeseen osallistuneet näyttävän uhkuvan tyytyväisyyttä.

”Uskon, että tämä on suomalainen merkkiteos, joka jää pysyvään kaanoniin. Kirja lienee jokaisen suomalaisen ensimmäinen hankinta joulua silmällä pitäen”, Kaurismäki puhkuu ja katsoo päätoimittaja Hyyppää pilke silmäkulmassa.

”Menikö tämä nyt oikein?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuva
 • Aku Ankka
 • Elokuva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  5. 5

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää