Valikko
Kulttuuri

Tiesitkö tämän Bob Dylanista? Suomalaisnainen uskoo innoittaneensa Dylania 60-luvulla ja nuorisopapit innoistuvat hänestä 1980-luvulla

Bob Dylan tunnetaan uskomattoman pitkästä urastaan ja hengästyttävästä määrästä hittejä kuten Blowin’ in the Wind, Mr.

Bob Dylan tunnetaan uskomattoman pitkästä urastaan ja hengästyttävästä määrästä hittejä kuten Blowin’ in the Wind, Mr. Tambourine Man, Like a Rolling Stone, Knockin’ on Heaven’s Door ja niin edelleen.

75-vuotias legenda on kiertänyt esiintymislavoja vuosikymmenet ja esiintynyt Suomessakin kahdeksan kertaa. Mutta musiikkinsa lisäksi hänet muistetaan monesta muustakin asiasta.

Dylan pidätettiin ”outona hiipparina”

Vuonna 2009 Long Branchin asukkaat New Jerseyssä tekivät ilmoituksen oudosta hiipparista, joka käveli yksinään rankkasateessa. Kyse oli Bob Dylanista, joka oli poliisin mukaan tähyillyt myytävänä olevan talon ikkunoista sisään.

Poliisit ottivat Dylanin kiinni, eivätkä aluksi uskoneet hänen vastaustaan kysyttyään hänen nimeään. Dylan oli tuolloin kiertueella Willie Nelsonin ja John Mellencampin kanssa, ja sanoi poliiseille olleensa vain kävelyllä.

Tuliko Dylan uskoon?

Bob Dylan (alkuperäiseltä nimeltään Robert Allen Zimmerman) syntyi juutalaiseen perheeseen ja sai perinteisen juutalaisen kasvatuksen bar mizvoineen.

1980-luvun alussa Dylan hämmensi vanhaa kuulijakuntaansa tekemässä tunnustuksellista hengellistä musiikkia. Uskoa kesti peräti kolmen albumin ajan, ja gospel-piireissä iloittiin Dylanin löydettyä Kristuksen. Suomessakin nuorisopastorit pääsivät kerrankin soittamaan rippileireillä nuorille rocklevyjä.

Vaikka todistaminen katosi Dylanin lauluista, niin kristillinen media on arvioinut myös Dylanin myöhempiä levyjä ja peilannut tekstejä 1980-luvun gospel-kauden tuotantoon.

Dylanin levynkansi innoittaa monia

The Freewheelin’ Bob Dylan -albumin kansi on rockhistorian tunnetuimpia.

Kuvassa Dylan ja hänen silloinen tyttöystävänsä Suze Rotolo kävelevät kadulla New Yorkin Greenwich Villagessa.

Kuva on otettu West 4th Streetin ja Jones Streetin risteyksessä lähellä Washington Squaren puistoa. Kansikuvaa on jäljitelty useasti. Suomessa tunnetuin ja tuorein tulkinta on Samuli Putron Taitekohdassa-levyn kansikuva, jossa Putro tallaa alas Pengerkatua Helsingin Kalliossa.

Inspiroituiko Dylan suomalaisnaisen hatusta?

Suomalaisgalleristi Eeva Pinomaa kertoi taannoin HS:n toimittajalle käyneensä nuoren Dylanin keikalla 1960-luvulla Minneapolisin Dinkytownissa. Tuolloin hänellä oli päässään 1960-luvun alussa ostamansa hattu, joka oli aitoa leopardinnahkaa.

”Uskon, että minä olen tuo nainen, jonka hatusta hän laulaa kappaleessaan Leopard-Skin Pill-Box Hat”, Pinomaa kertoi HS:lle pari vuotta sitten. Kappale on 1966 julkaistulla Blonde on Blonde -levyllä.

Dylan on uraauurtava myös musiikkivideoissa

Dylania voi pitää uranuurtajana myös musiikkivideoiden saralla. Hänen Subterranean Homesick Blues -nimisestä kappaleestaan tehtiin filmiklippi D. A. Pennebakerin vuonna 1965 valmistuneeseen Dont Look Back -nimiseen dokumenttiin, joka kertoi Dylanin Englannin-kiertueesta vuonna 1965.

Filmillä on yksinkertainen idea: Dylan pudottelee lakonisesti maahan papereita, joihin on tussilla kirjoitettu kappaleen sanoitusta.

Filmillä voi bongata myös runoilija Allen Ginsbergin, jonka kanssa Dylan oli ystävystynyt.

Dylanin nimikirjoitusta ei saanut helposti

Edesmennyt suomalainen nimikirjoitusten kerääjä Erkki ”Eki-setä” Rapo onnistui uransa aikana saamaan henkilökohtaisesti nimikirjoitukset muun muassa The Beatlesin jäseniltä, Jimi Hendrixiltä, Bob Marleylta ja Jim Morrisonilta, mutta ei Bob Dylanilta.

Rapo yritti kahdesti: ensimmäisellä kerralla vuonna 1978 Dylanin turvamiehet tulivat väliin, mutta vuonna 1987 Helsingissä Rapo pääsi puheisiin Dylanin kanssa ja onnistui antamaan tälle muistoksi Helsinki-viirin, mutta jäi ilman nimikirjoitusta. Rapon mukaan Dylan sanoi antavansa nimikirjoituksia vain lapsille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää