Valikko
Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Ihmisestä on tullut toimistoeläin, ja nyt tarvitaan ulkoilmavallankumous

Jo hipit väittivät, että luonto tekee ihmiselle hyvää. Nyt näin sanoo tiedekin, kirjoittaa Mikko-Pekka Heikkinen kolumnissaan.

Enpä ollut moista ennen nähnyt. Maalattian ja lautakaton välistä paistoi pelkkää ilmaa. Halkoliiteri oli tyhjä.

Seinähirteen oviaukon kupeeseen oli niitattu lappu, jossa nuotiopaikan ylläpitäjä Metsähallitus ilmoitti, että Lapinniemen tulipaikkaa ei enää huolleta. Syyksi tekstissä mainittiin resurssipula.

Nuotio jäi tekemättä.

Olin melontaretkellä Koloveden kansallispuistossa Itä-Savossa. Tuijottaessani liiterin tyhjyyteen yritin muistella, kuinka monta puuvajaa ja nuotiorinkiä olen vaellusreissuillani Suomen kansallispuistoissa nähnyt. Niitä täytyy olla kolminumeroisen luvun verran.

Ja aina on Suomen valtio nuotiopuut tarjonnut. Ilmaiset autiotuvat ja nuotiot retkeilijöille ovat asia, mistä suomalaisten kannattaa olla ylpeä.

Kylmä tunne hiipi, eikä se johtunut tulettomasta tulipaikasta. Asia oli paljon vakavampi. Tyhjä polttopuuliiteri, viileänä päivänä, on omiaan karkottamaan ihmisen luonnosta.

Ja luonnosta me olemme jo tarpeeksi kaukana.

Kirjoitan tätä tekstiä suuressa toimistorakennuksessa, joka sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa. Sanomatalon seinät ovat lasia, mutta ulos ei näe, koska seinien peitteeksi on laskettu sälekaihtimet. Muutenhan auringonvalo häiritsisi näyttöpäätetyöskentelyä.

Tällainen on nykyihmisen arkitodellisuus. On ollut jo tovin, eikä muutosta näy. Ihminen – savannieläin – tuijottaa päivät seinään tai näyttöpäätteeseen eikä horisonttiin. Väki muuttaa maaseudulta kaupunkeihin, ja maailmamme on kirjaimellisesti rakennettu esteistä ihmisen ja luonnon välillä. Luonto on jossain seinän, korttelin, kaupungin ja tieverkon tuolla puolen. Alla asvaltin, jota astelemme työpaikan ulko-ovelta autolle. Joillekin se on pisin vaellus, joka omin jaloin tehdään.

Napanuoramme luontoon on venynyt hiuksenhienoksi, ellei jo katkennut. Olemme vaipuneet niin syvälle sisäilmanarkoosiin, että totuus unohtuu. Siis se totuus, että luonnossa oleminen tekee ihmiselle hyvää.

Tämän tietää jokainen eräretkeilyn harrastaja, mutta enpä suinkaan pyydä lukijaa luottamaan mututuntumaan. Seuraa katsaus tieteellisiin tutkimuksiin. Esimerkiksi tällaisia terveysvaikutuksia luontoon menemisellä on: verenpaine ja pulssi laskevat, mieliala nousee, keskittymis- ja vastustus­kyky paranevat.

Luonnossa liikkuu reippaammin kuin sisätiloissa, toisin sanoen luonto houkuttelee liikkumaan. Luonnossa ihminen myös suhtautuu myönteisemmin toisiin ihmisiin. Ja sokerina kuksan pohjalla: elinvoima lisääntyy.

Kyllä, luit oikein. Mahtaisiko elinvoima olla tarpeistamme päällimmäisiä?

Tiedot ovat peräisin tutkimuksista, joita Suomen Latu ja Metsähallitus siteeraavat nettisivuillaan.

Siis sama Metsähallitus, joka on purkamassa Lapinniemen tulipaikkaa Koloveden kansallispuistossa. Lapinniemen kohtalo odottaa suurin piirtein joka viidettä valtion mailla sijaitsevasta kahdesta tuhannesta nuotiopaikasta.

Miksi? Syynä on puute rahasta, kertoo luonnon virkistyskäytön päällikkö Anneli Leivo Metsähallituksesta.

Leivon mukaan laitos joutuu karsimaan tulipaikkoja Koloveden kaltaisista pienten kävijämäärien retkeilykohteista, jotta voisi palvella ulkoilmaväkeä suosituilla tantereilla. Kuten Helsingin Vallisaaressa tai Saaristomeren Örössä.

Omituista on, että vaikka Suomeen on viime vuosina perustettu yhdeksän uutta kansallispuistoa, retkipaikkojen ylläpitoon osoitettu raha ei ole lisääntynyt samassa suhteessa. Eikä siinä kaikki: vuosina 2001–2015 kansallispuistojen vuosittainen kävijämäärä kasvoi 850 000:sta 2,6 miljoonaan.

Se on paljon. Moinen massa synnyttäisi luontoa halaavan muutoksen, jos vain haluaisi. Enkä nyt puhu Sanomatalon sälekaihtimien poistamisesta.

Tarkoitan järisyttävää, yhteiskunnallista muutosta. Sen kaltaista, jota sukupolvi sitten ajoi muuan kukkiin mieltynyt porukka. Nimittäin hipit.

Hippiliike ravisteli läntistä maailmaa 1960- ja 70-luvuilla. Hipit halusivat muuttaa keskiluokkaisen, materialistisen maailmanjärjestyksen heittäytymällä kertakaikkisesti vastahankaan.

He esiintyivät alasti, palvoivat kannabista ja muuttivat kommuuneihin. Kuuluisimpia hippi­yhteisöistä oli Tennesseen The Farm, jonne syntyi tuhansittain lapsia. Hippielkeitten rinnalla nykyisten trendinuorten tavat ovat kesyjä. Hipsterit käyttävät jarrutonta polkupyörää, hipit käyttivät lsd:tä.

Näin jälkikäteen viisasteltuna ihan kaikki hippi-ideat, kuten siekailematon huumeiden kuluttaminen, eivät olleet kestävimmästä päästä.

Mutta yhdessä asiassa ne olivat aikaansa edellä – luonnon arvostamisessa. Näin kirjoittaa Timothy Miller kirjassaan The Hippies and American Values (The University of Tennessee Press, 2011). Enää ei naureskella niille, jotka pitävät maaemon puolta. Ilmastonmuutos on tunnustettu totuus, ja jopa suomalaisissa kouluissa tarjotaan kasvisruokaa.

Hippien perusväite oli se, että ihminen on osa luontoa, ei sen herra. Siksi velvollisuutemme on mukautua luontoon eikä yrittää valloittaa sitä. Luonto tukee sinua, sanoi The Beatlesin kitaristi George Harrison. Hipit usuttivat ihmisiä metsään tai merelle, kunhan vain pois ihmiskeskittymistä.

Kommuunitkin sijaitsivat maaseudulla. Hipit ymmärsivät, että luonnosta saa eniten irti, kun siellä viettää pitkiä aikoja. Kun palaa viikon erävaellukselta keskuslämmityksen syliin, kokee suuren ahaa-elämyksen. Sen tunteen soisin jokaiselle.

Ja hipithän tulivat nimenomaan kaupungista. Sieltä vallankumous voisi siis lähteä tänäänkin.

Mikä se voisi olla se muutos, joka kytkisi Homo urbanuksen luontoon? Vaikkapa työarjessa, joka ahmii elämämme?

Valmista vastausta minulla ei ole, mutta kannustan pohtimaan. Kotvanen takaperin olivat suosiossa niin sanonut kävelypalaverit. Suunta oli oikea: ihminen patistettiin porukassa konttorista patikoimaan ja kokoustamaan, vaikkapa puistoon. En tiedä muista, mutta itse olen saanut parhaat ideani luonnossa liikkuessani.

Uskon, ettei pohjoinen sijaintimme muodostuisi esteeksi. Helsingissä kesä kestää nykyään viisi kuukautta, ja säänkestävät vaatteet parantuvat ja halventuvat koko ajan.

No, juuresta puuhun, kuten sanotaan.

Ennen lopullista ulkoilmavallankumousta täytyy pysäyttää Suomen valtion maiden tulipaikkaverkoston karsiminen. Metsähallituksen resursseista päättää eduskunta.

Hyvät kansanedustajat, parantakaa omaanne ja kansalaisten hyvinvointia näin:

Pakatkaa kokouspaperit reppuun ja patikoikaa täysistuntoon Nuuksion kansallispuistoon, Iso-Holman nuotiopaikalle. Sieltä löydätte liiterillisen rapeita polttopuita. Vuolkaa sytöt, raapaiskaa tulet, istukaa penkeille ja kalliolle. Imaiskaa keuhkot täyteen metsän ilmaa, ja tehkää sitten viisas päätös.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonto
 • Retkeily
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  9. 9

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  10. 10

   Ajokeli on erittäin huono – räntäsade jatkuu vielä torstaiaamuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää