Valikko
Kulttuuri

HS Kirjaston viikon kirja: Liiskattu lukutoukka elää hyvän elämän – voit nyt ladata klassikoksi nousseen John Williamsin Stoner-teoksen ilmaiseksi

John Williamsin romaani on messu niille vilpittömille sieluille, joiden avulla moni muu jaksaa arkensa ja kohtalonsa.

AmerikkalaisenJohn Williamsin alkujaan vuonna 1965 ilmestynyt romaani Stoner sai hyvän vastaanoton, mutta unohdettiin nopeasti.

Usein toistetun tarinan mukaan vuosikymmenten hiljaisuuden jälkeen Williamsin ”löysi” kirjailija Anna Gavalda, joka luki Stonerin, ihastui ja käänsi ranskaksi.

Vuonna 2006 Stonerista otettiin uusi painos niin Yhdysvalloissa kuin Britanniassakin. Viimeksi mainitussa muiden muassa kirjailijat Ian McEwan ja Julian Barnes ylistivät Williamsin teosta. Waterstones-kirjakauppaketjun vuoden kirjaksi se valittiin 2013.

Bazar julkaisi Ilkka Rekiaron suomennoksen helmikuussa 2015. Ihastuin siihen heti. Niin on sittemmin käynyt monelle muullekin kirjallisuuden ystävälle.

Nyt lukemista, oppimista ja himoa ylistävä Stoner on nyt HS Kirjaston viikon kirja ja luettavissa ilmaiseksi sähköisessä HS Kirjastossa.

John Williams (1922–1994) oli pien ja syrjäisen maatalon poika, joka kiinnostui jo koululaisena englannin kielestä ja kirjallisuudesta.

Toisessa maailmansodassa Intiassa ja Burmassa palvellut Williams toimi tutkijana ja opettajana Denverin yliopistossa – koko ikänsä. Harvakseltaan hän julkaisi myös proosaa ja lyriikkaa.

Kun kirjallisuudentutkija ja -opettaja (Williams) kirjoittaa romaanin (Stoner) kirjallisuudentutkijasta ja -opettajasta, se ei suinkaan käsittele kirjallisuutta vaan rakkautta. Ja on herkullinen!

Saul Bellowin, Philip Rothin, Malcolm Bradburyn, David Lodgen sun muiden kirjallisuusihmisten pisteliäistä kuvauksista poiketen Williamsin päähenkilö William Stoner on syntyjään maamies ja vielä akateemisessa piirissäkin kaikkea muuta kuin juonittelija.

Saati kärsijä. Siitä huolimatta, että Stonerin urakehitys jämähtää alkuunsa, avioliiton arpapelissä kohdalle osuu kammottava vaimo ja vanhempiensa keskinäistä katastrofia pakeneva tytär alkaa juopotella varhain.

Stoner on tyyni ja tyytyväinen. Koska hän rakastaa.

Repikääpä tästä, kaikki te lihallisten nautintojen metsästäjät:

”Rakkaus kirjallisuutta kohtaan, kieltä kohtaan, mielen ja sydämen arvoituksia kohtaan, rakkaus joka ilmeni kirjainten ja sanojen pienissä, erikoisissa ja yllättävissä yhdistelmissä, niissä jotka painettiin tummimmalla ja kylmimmällä musteella mitä löytyi - tuon rakkauden hän oli kätkenyt kuin se olisi ollut luvatonta ja vaarallista, mutta nyt hän uskaltautui paljastamaan sen aluksi varovasti ja sitten rohkeasti ja lopulta ylpeästi.”

Kirjallisuuden historia on täynnä hillittömän lukemisen tähden yksinäisiksi höyrypäiksi rikkiviisastuvia hurmahenkiä, jotka pahimmillaan hautatuvat kirjojensa alle tai palavat paperipinojensa mukana savuksi taivaalle, kuten nobelisti Elias Canettin päähenkilö romaanissa Sokeat (1935, suom. 1983).

Mutta Stonerin henkistynyt kuikelo ei katkeroidu saati kusipäisty. Tulkitsen Williamsin sanoman näin: lukutoukan osa ei ehkä ole kaksinen tässä maailmassa, mutta hänen elämänsä voi silti olla hyvä. Ja onkin, jos itse sen hyväksi ymmärtää.

Stoner ei havittele sosiaalista nousua, vaan häntä ajaa oppimisen intohimo.

Hän hyväksyy ylilahjakkaan toverinsa näkemyksen yliopistosta pakopaikkana, muskelittomien narrien suojana ja läävänä niille, jotka ovat osattomia maailmasta eivätkä pärjäisi sen armottomissa tuiverruksissa.

Siihen uskonveljeskuntaan Stoner vihkiytyy iäksi, vaikka jää myös akatemian suojissa koko lailla yksin, kummajaiseksi.

Erityiseen jalouteen hänen elämänvalintansa ei liity. Kyse on jääräpäisestä halusta olla juuri se, joksi hän itsensä otaksuu.

Pian tosin kuvioon liittyy myös halu auttaa nuoria opiskelijoita löytämään oma palava henkisen omistautumisen tiensä. Ketään mielistelemätön, jurohko Stoner panee pyyteettömästi hyvän kiertämään.

Jos oikein tarkkaan katsoo ja hieman juhlallisesti sanoo, John Williamsin romaani on messu niille vaimeille mutta vilpittömille sieluille, joiden avulla moni muu jaksaa arkensa ja kohtalonsa. Tietysti pikkumaisuus ja pahuus ottavat pikavoittoja. Mutta on mahdollista elää niin, että välittää niistä vähät.

Enpä muista aiemmin lukeneeni yhtä vivahteikasta toteutusta tästä teemasta.

Tietysti Stonerilla, pelkällä ihmisellä, on heikkoutensa. Puolimatkansa krouvissa hän pysähtyy miettimään, onko hänen elämänsä ollut elämisen arvoista:

”Stoner sai synkkää, ironista mielihyvää siitä mahdollisuudesta, että hänen omaksumansa vähäinen oppineisuus oli johdattanut hänet tähän oivallukseen: että pitkällä aikavälillä kaikki, jopa se sivistys jonka ansiosta hän tiedosti tämän seikan, oli turhaa ja sisällyksetöntä ja lopulta surkastui ja hävisi tyhjyyteen, jota mikään ei pystynyt muuttamaan.”

Ei ole kyse arvojen nollaamisesta vaan rauhasta. Ei hätää.

Kirjallisuutta kohtaan tunnetun rakkauden valtakunnassa Stoner kohtaa viimein vertaisensa ja saa pitää Katherinen kokonaisen vuoden. Kunnes muodolliset tavat ja pahat henget pakottavat heidät erilleen.

Tai oikeastaan he valitsevat eron itse, sillä yhteen jääminen merkitsisi sosiaalisia suorituksia, joiden jäljiltä he eivät enää olisi sitä, mitä he haluavat olla.

”Himo ja oppiminen”, kuten Katherine toteaa Stonerille. "Muuta ei loppujen lopuksi ole."

He poistuvat toistensa elämästä, mutta pysyvät uskollisina kyseiselle varmuudelleen.

Sen jälkeen mikään hammas ei pysty Stoneriin. Kampukselle jää hiukan hupsu hahmo. Mutta halutessaan siinä voi aistia aavistuksen jotakin sellaista, joka saattaa vivahtaa pyhyyteen.

HS Kirjasto on HS:n iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä sähkökirjakokoelma. Viikon kirja on luettavissa ilmaiseksi, jos tilaajalla on painetun lehden lisäksi verkkotilaus tai HS Verkko Plus -tilaus.

Stonerin sisältävää HS.fi:n verkkotilausta voi kokeilla maksutta kaksi viikkoa osoitteessa HS.fi/testaa

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • HS Kirjasto
 • Sähköiset kirjat
 • Sähkökirja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koirarotu – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  4. 4

   Varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineen poliisin toiminnasta alkoi tutkinta – poliisin epäillään suojelleen rikollista

  5. 5

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  6. 6

   Verovaroilla hankitut Helsingin opetusviraston laitteet eivät koskaan edes käyneet kouluissa – päätyivät poliisin mukaan suoraan vääriin käsiin

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  9. 9

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  10. 10

   Kahvi uhkaa loppua, jos ilmastonmuutos etenee – ”Tämä on dramaattisen vakavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  6. 6

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  10. 10

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Karhut maalaavat tauluja ja apinat valokuvaavat – Heikki Lehtosaaren intohimona on eläinten tekemä taide, kokoelmassa on jo noin kolmesataa teosta
  3. Ministerit kertoivat uusista keinoista vauhdittaa vientiä – Hallitus perustaa uuden yksikön yhdistämällä Tekesin ja Finpron
  4. Verovaroilla hankitut Helsingin opetusviraston laitteet eivät koskaan edes käyneet kouluissa – päätyivät poliisin mukaan suoraan vääriin käsiin
  5. Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”
  6. Markku Kanerva lupaa muutoksia Huuhkajien kokoonpanoon illan otteluun: ”Pohjalla on tietty ajatus, katson vähän pidemmälle”
  7. Apteekeilla on nyt poikkeuksellisia vaikeuksia saada mielialalääkkeitä ja ehkäisyrenkaita – voi katkaista jatkuvia lääkityksiä
  8. Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat
  9. Varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineen poliisin toiminnasta alkoi tutkinta – poliisin epäillään suojelleen rikollista
  10. Apu loppuu poliisin suruviestin jälkeen, syytetyn joutuu kohtaamaan taukohuoneessa – näin henkirikoksen uhrien omaiset kuvaavat kärsimystään
  11. Nuorten suoratoistokuuntelu kannattelee äänitemyyntiä – ala kasvoi jo toista vuotta peräkkäin
  12. Näytä lisää