Kulttuuri

Valikko
Kulttuuri

Tätä taideteosta himoitsivat natsit ja Napoleon – Gentin alttaritaulun restaurointi etenee

Maailman kuuluisimpiin kuuluvasta taideteoksesta on restauroitu noin kolmannes

Maailman kuuluisimpiin taideteoksiin kuuluva Gentin alttaritaulu paljastettiin keskiviikkona Belgiassa neljän vuoden restaurointityön jälkeen. Tuona aikana suuresta alttaritaulusta on restauroitu noin kolmannes.

Alttaritaulun maalasivat 1420- ja 1430-luvuilla taidemaalariveljekset Hubert ja Jan van Eyck: Hubert aloitti työn, ja hänen kuoltuaan vuonna 1426 nuorempi veli Jan viimeisteli sen. Restauroinnissa sitä palautetaan nyt niin lähelle alkuperäistä loistoaan kuin mahdollista. Työ jatkuu ainakin vuoteen 2019.

Alttaritaulu koostuu kahdestatoista paneelista, joista suurin ja kuuluisin on Karitsan palvonta. Siinä nähdään Kristusta kuvaava karitsa, jonka veri virtaa maljaan. Sivupaneelien takana on vielä kahdeksan muuta maalausta, jotka voi nähdä silloin kun alttaritaulun sivupaneelit on suljettu.

Kaikkia näitä voi tutkia internetissä valokuvina, infrapunakuvina ja röntgenkuvina, jotka on otettu ennen varsinaista restaurointia tehdyn arviointiprojektin yhteydessä. Kuvat ovat nähtävissä osoitteessa closertovaneyck.kikirpa.be.

Aivan täysin alkuperäiseen asuunsa Gentin alttaritaulua tuskin saadaan ainakaan kovin helposti, sillä yksi kahdestatoista paneelista varastettiin vuonna 1934 eikä sitä ole sen koommin nähty – vaikka Belgian poliisilla edelleenkin on jatkuvasti ainakin yksi etsivä osoitettuna varkauden tutkimiseen. Sen tilalla alttaritaulussa on vuonna 1945 valmistunut kopio.

Muutenkin Gentin alttaritaulu on ehkä taidehistorian himoituin ja eniten varastettu taideteos. Sen ovat varastaneet vuorollaan Napoleonin joukot Ranskan vallankumouksen jälkeen ja natsit toisen maailmansodan aikana. Ranskalaisten mukaan taideaarteiden paikka oli Pariisissa, vapauden, veljeyden ja tasa-arvon kotikaupungissa, Hitler puolestaan halusi laittaa sen esille Linziin muiden taideaarteiden joukkoon.

Molemmilla kerroilla teos palautettiin lopulta Gentiin. Se on varastettu vuosisatojen kuluessa yhteensä kuusi kertaa ja on usein ollut vaarassa tuhoutua.

Mikä juuri tässä taideteoksessa sitten kiehtoo ihmisiä? Taidehistorioitsija Noah Charneyn mukaan se edustaa samaan aikaan keskiajan ja renessanssin taidetta. Renessanssiin sen sitovat ihmisten realistinen kuvaaminen ja uuden keksinnön eli öljymaalien käyttö.

Restauroinnissa maalauksen öljyvärisävyt ovat palaamassa alkuperäiseen loistoonsa. Alttaritaulua on puhdistettu sekä liasta että aiempien restaurointien jäljistä. Yksi restaurointityön suurista yllätyksistä koettiinkin, kun huomattiin että sivupaneelien takana olevien maalausten pinta-alasta noin 70 prosenttia oli päällemaalattu 1500- tai 1600-luvulla – siis Van Eyckien alkuperäisten maalausten päälle. Nyt alkuperäiset kuvat on taas nähtävillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Belgia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  3. 3

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  4. 4

   Italia syöksyi poliittiseen kriisiin – pääministeri Renzi kärsi kirvelevän tappion kansanäänestyksessä ja ilmoitti eroavansa

  5. 5

   Opettajille helposti voisi opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Lapseni on taas oma iloinen itsensä – ja kiusaajakin pääsi irti roolistaan

  8. 8

   HS Imatralla: Pieni kaupunki on järkyttynyt ja ihmettelee julmuutta – ”Tämä on niin turhaa”

  9. 9

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  10. 10

   Lars Sonckin suunnittelema Honkalinna tuhoutui tulipalossa Sipoossa: ”Siellä ei ollut enää kuin kasa kekäleitä ja piippu pystyssä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  2. 2

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  3. 3

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  6. 6

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme naista surmattiin ravintolan edustalla

  7. 7

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  8. 8

   Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  9. 9

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  10. 10

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  8. 8

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  11. Näytä lisää