Kulttuuri

Tätä taideteosta himoitsivat natsit ja Napoleon – Gentin alttaritaulun restaurointi etenee

Maailman kuuluisimpiin kuuluvasta taideteoksesta on restauroitu noin kolmannes

Maailman kuuluisimpiin taideteoksiin kuuluva Gentin alttaritaulu paljastettiin keskiviikkona Belgiassa neljän vuoden restaurointityön jälkeen. Tuona aikana suuresta alttaritaulusta on restauroitu noin kolmannes.

Alttaritaulun maalasivat 1420- ja 1430-luvuilla taidemaalariveljekset Hubert ja Jan van Eyck: Hubert aloitti työn, ja hänen kuoltuaan vuonna 1426 nuorempi veli Jan viimeisteli sen. Restauroinnissa sitä palautetaan nyt niin lähelle alkuperäistä loistoaan kuin mahdollista. Työ jatkuu ainakin vuoteen 2019.

Alttaritaulu koostuu kahdestatoista paneelista, joista suurin ja kuuluisin on Karitsan palvonta. Siinä nähdään Kristusta kuvaava karitsa, jonka veri virtaa maljaan. Sivupaneelien takana on vielä kahdeksan muuta maalausta, jotka voi nähdä silloin kun alttaritaulun sivupaneelit on suljettu.

Kaikkia näitä voi tutkia internetissä valokuvina, infrapunakuvina ja röntgenkuvina, jotka on otettu ennen varsinaista restaurointia tehdyn arviointiprojektin yhteydessä. Kuvat ovat nähtävissä osoitteessa closertovaneyck.kikirpa.be.

Aivan täysin alkuperäiseen asuunsa Gentin alttaritaulua tuskin saadaan ainakaan kovin helposti, sillä yksi kahdestatoista paneelista varastettiin vuonna 1934 eikä sitä ole sen koommin nähty – vaikka Belgian poliisilla edelleenkin on jatkuvasti ainakin yksi etsivä osoitettuna varkauden tutkimiseen. Sen tilalla alttaritaulussa on vuonna 1945 valmistunut kopio.

Muutenkin Gentin alttaritaulu on ehkä taidehistorian himoituin ja eniten varastettu taideteos. Sen ovat varastaneet vuorollaan Napoleonin joukot Ranskan vallankumouksen jälkeen ja natsit toisen maailmansodan aikana. Ranskalaisten mukaan taideaarteiden paikka oli Pariisissa, vapauden, veljeyden ja tasa-arvon kotikaupungissa, Hitler puolestaan halusi laittaa sen esille Linziin muiden taideaarteiden joukkoon.

Molemmilla kerroilla teos palautettiin lopulta Gentiin. Se on varastettu vuosisatojen kuluessa yhteensä kuusi kertaa ja on usein ollut vaarassa tuhoutua.

Mikä juuri tässä taideteoksessa sitten kiehtoo ihmisiä? Taidehistorioitsija Noah Charneyn mukaan se edustaa samaan aikaan keskiajan ja renessanssin taidetta. Renessanssiin sen sitovat ihmisten realistinen kuvaaminen ja uuden keksinnön eli öljymaalien käyttö.

Restauroinnissa maalauksen öljyvärisävyt ovat palaamassa alkuperäiseen loistoonsa. Alttaritaulua on puhdistettu sekä liasta että aiempien restaurointien jäljistä. Yksi restaurointityön suurista yllätyksistä koettiinkin, kun huomattiin että sivupaneelien takana olevien maalausten pinta-alasta noin 70 prosenttia oli päällemaalattu 1500- tai 1600-luvulla – siis Van Eyckien alkuperäisten maalausten päälle. Nyt alkuperäiset kuvat on taas nähtävillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Belgia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää