Valikko
Kulttuuri

Ylen uusi poliisisarja alkaa televisiossa tänään – Sorjonen ei koukuta parhaan nordic noirin tavoin

Itärajan lähelle sijoittuva rikosdraama on Ylen syksyn suursatsaus

Suomalaisten vastausta pohjoismaisen tv-viihteen nordic noir -buumiin on odoteltu jo tovi, jos ei muualla niin ainakin Suomessa.

Yle on ennakkomainonnassaan rummuttanut tänään sunnuntaina alkavasta Sorjosesta ensimmäistä genren kotimaista edustajaa ja pohjoismaisia menestyssarjoja haastavaa, vakavasti otettavaa rikosdraamaa. Panostakin on pelissä, sillä Sorjosen tuotantokulut pyyhkivät noin kolmessa miljoonassa eurossa.

Miikko Oikkosen luomassa ja ohjaamassa sarjassa liikutaankin päällisin puolin nordic noirin ytimessä, alkutunnaria myöten. Lähes koko ajan on hämärää, mitä nyt välillä jostain kajastaa kelmeä valo.

Ote on realistinen ja synkkä: hyvinvointiyhteiskunnan tyynen pinnan alla tapahtuu pahoja asioita.

Sarjan alussa pääkaupunkiseudun ahdistavista rikoksista tarpeekseen saanut rikostutkija Kari Sorjonen (Ville Virtanen) päättää vaihtaa maisemaa. Hän muuttaa perheineen Lappeenrantaan, josta syövästä toipuva vaimokin (Matleena Kuusniemi) on kotoisin.

Työt rikostutkijana jatkuvat vakavien rikosten erikoisyksikössä, mutta tällä kertaa KRP:n mies ei aio tuoda töitä kotiin.

Pian Sorjonen saa uusine kollegoineen eteensä nuoren naisen alastoman ruumiin, ja jatkoa seuraa.

Samanaikaisesti Anu Sinisalon esittämä äiti lähtee Venäjältä Suomeen etsimään kadonnutta tytärtään. Kun mukaan heitetään vielä viitteitä prostituutioringistä ja kaupungin isokenkäisten bisneskuvioista, on käsissä ihan mukavasti levällään oleva juoni.

Genren huippuihin, Siltaan ja Rikokseen verrattuna Sorjonen pelaa silti hieman liian avoimin kortein.

Edellä mainituissa sarjoissa suuri osa koukutuksesta perustuu juuri siihen, että katsoja pidetään mahdollisimman pitkään pimennossa mielikuvituksen tehdessä likaisen työn. Sorjosessa tuloksena on laadukasta rikosdraamaa, muttei mitään poikkeuksellista saati järin jännittävää.

Sarjan yksitoistaosainen ykköskausi on kuitenkin jaettu viiteen erilliseen rikostapaukseen, mikä saattaa tehdä koko kauden jännitteelle hyvää.

Sorjosen hahmo on kirjoitettu tutuksi yhdistelmäksi Sherlock Holmesin jälkeläistä ja 2000-luvun ahdistunutta rikostutkijaa, joka ratkaisee murhan kuin murhan mutta jolle perheen ja työn yhdistäminen on ikuinen mysteeri.

Hän on kiistaton poikkeusyksilö, mutta eksentrisyys pysyy tyylilajille ominaisesti vielä arkisen rajoissa. Sorjonen erottuu muista lähinnä ilmiömäisellä muistillaan ja päättelykyvyllään, toisin sanoen klassisilla yksityisetsivän ominaisuuksilla.

Omalla miellyttävällä rytmillään näyttelevä Virtanen tekee melko kliseisestä tyypistä elävän ihmisen.

Sarjan muissa rooleissa nähdään muiden muassa Kristiina Halttu, Niina Nurminen, Ilkka Villi, Janne Virtanen ja Mikko Leppilampi.

Sorjosesta on suunnitteilla myös toinen kausi. Projektin yllä on tummia pilviä, sillä Verohallinto on hakenut sarjan tuotantoyhtiötä Fisher King Productionsia konkurssiin maksamattomien verojen vuoksi.

Sorjonen TV1:ssä klo 21.05

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tv-sarjat
 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää