Valikko
Kulttuuri

Robbie Williams kertoo HS-haastattelussa, kuinka supertähden huumehuuruiset vuodet vaihtuivat perheenisän kiireisiin

Vain yksi asia vihjaa, että Robbie Williams joutuu painiskelemaan samanlaisten arjen haasteiden kanssa kuin kuka tahansa keski-ikäinen perheenisä. Se on hänen pölyinen autonsa.

Lontoo

Listasijoituksen on täytynyt olla musertava pettymys.

Robbie Williams kuuluu Britannian kaikkien aikojen menestyneimpiin poplaulajiin, mutta pari viikkoa sitten julkaistu Party Like a Russian -single pysähtyi brittilistan sijalle 68.

Lukuisten ykkössijojen jälkeen sijoitus on suorastaan tyrmistyttävän huono.

Ennen kaikkea kyse on siitä, että edes suurimmat tähdet eivät ole enää suojassa popmusiikin myllerrykseltä. Williams voi koska tahansa täyttää stadionin uskollisilla kuulijoillaan, mutta hittejä hänen on yhä vaikeampi saada. Ne arvotaan suoratoistopalveluissa, joita käyttävät eniten alle parikymppiset.

Williamsin yleisö taas on ikääntynyt suunnilleen samaa tahtia hänen itsensä kanssaan.

”Hyvä luoja, minä olen mennyttä”, Williams kommentoi sijoitustaan. ”Säännöt ovat muuttuneet, ja nyt on kyse vain striimauksesta – eivätkä minun kuulijani striimaa.”

Vanheneminen on poptähdelle vaikeaa. Robbie Williams on joutunut taistelemaan sitä vastaan koko aikuisikänsä. On suorastaan ihme, että hän on yhä ajankohtainen, neljännesvuosisata uransa alun jälkeen. Alkuperäinen ennuste oli viisi vuotta.

Williams ei kiertele ikääntymistään, kun tapaamme luksushotellin sviitissä Lontoon Sohossa, päin vastoin.

”Suurin haasteeni on nykyään se, että pystyn jatkamaan työtäni”, hän pohjustaa. ”Olen nyt 42, ja olen hyvin tietoinen siitä, että poptähdellä on rajattu elinkaari. Kun aloitin urani Take Thatin riveissä, managerimme sanoi, että pojat, tämä kestää viisi vuotta ja siinä se. Olen siis odottanut tämän kaiken päättymistä jo 25 vuotta.”

Ilman taistelua Williams ei ole valmis asemastaan luopumaan.

”Poptähti on kuin jalkapalloilija. Olet onnekas, jos pääset kentälle vielä 37-vuotiaana. Minä olen 42”, hän toistaa, ”ja pelaan edelleen. Olen yhä täynnä kunnianhimoa. Haluan myydä levyjä ja esiintyä stadioneilla. Haluan menestyä.”

Williamsin tukena on nyt myös uusi levy-yhtiö, joka tuntuu panostavan kaikkensa uuteen kiinnitykseensä. Haastattelupäivän aikana hänen ympärillään pyörii noin kymmenen hengen työryhmä: tiedottajia, videokuvaajia, stylistejä ja apukäsiä.

Williams itse istuu tuolilleen kuin suoraan parturista tulleena ja huolitellusti pukeutuneena. Hän näyttää ja kuulostaa juuri siltä kuin voi odottaa. Tähdeltä. Vastaukset ovat jäsenneltyjä ja harkittuja, mutta pysyvät yleisellä tasolla. Kertaakaan hän ei erehdy puhumaan ohi suunsa.

Tämän pelin Williams osaa vuosikymmenien tuomalla kokemuksella. Kuin vakuudeksi hän muistaa myös heittää kohteliaisuuden haastattelijalle. ”Siistit kengät”, hän sanoo heti käteltyämme — ja vielä uudestaan, kun teen lähtöä huoneesta.

En viitsi mainita, että kengät ovat alehyllystä ja maksoivat todennäköisesti alle kymmenesosan hänen omien — kerrassaan upeiden — kenkiensä hinnasta. Hän varmasti tietää sen.

Lopulta yksi asia paljastaa, että Williams joutuu kamppailemaan samankaltaisten asioiden kanssa kuin kuka tahansa.

Hotellin pihalla seisoo uutuudenkarhea Bentley, jonka omistajasta ei ole epäselvyyttä. Auton rekisterikilpi ”E 15 BAD”— e on pahasta — on viittaus Williamsin vauhtivuosiin, jolloin hänen päihdecocktailiinsa kuului muun muassa ekstaasi.

Auto on yltä päältä pölyn peitossa. Perheenisä ei ole ehtinyt koukata autopesulan kautta haastatteluun. Sattuuhan sitä.

Päihdevieroitukseen Williams joutui jo 1990-luvulla Take Thatin jälkeen, kun juhliminen lähti käsistä. Muut Take Thatin jäsenet katosivat marginaaliin, aivan kuten manageri oli ennustanut, mutta Robbie Williams kohosi yhä korkeammalle.

”On vain yksi asia, jota kadun: se, että bileet eivät voineet jatkua kohdallani pitempään”, hän virnistää. ”Paloin loppuun paljon nopeammin kuin monet muut. Menin pidemmän kaavan kautta kuin muut — tai ainakin kaikki kyydissäni pysyneet olivat todella sekaisin. Se vaivaa minua yhä. Siitä lähtien kun olin 21, olen yrittänyt pysyä kuivilla. Ja onnistunut siinä.”

Toinen elämänmuutos on tuoreempi. Robbie Williamsista tuli isä, kun hänen tyttärensä syntyi vuonna 2012. Kaksi vuotta sitten perheeseen syntyi poika.

Perhe on yksi aiheista, joista etukäteen annetun ukaasin mukaan haastattelussa ei saisi kysyä — kaksi muuta ovat Take That ja yllättävämmin brexit. Mutta Williams puhuu perheestään itse.

Marraskuussa ilmestyvän Heavy Entertainment Show -levyn puhuttelevimpia kappaleita on varmasti Motherfucker, jossa Williams paljastaa pojalleen totuuksia: ”Sinun on aika tietää, miksi saatat tuntea itsesi poikkeavaksi / Jonain päivänä sinulle kerrotaan, kuinka isäsi päästi paholaiset irti.”

”Siitä tuli laulu, jossa kerron pojalleni hänen perheestään”, Williams sanoo. ”Minä ja äiskä ei olla mitään tavallisia vanhempia, ja lasteni on parasta kuulla totuus hyvinkin pian. En halua salailla mitään. Eikä nettiaikana salailu edes onnistuisi. Lapset saisivat kaivettua totuuden.”

”Perhe on saanut työni tuntumaan entistä tärkeämmältä”, Williams näkee. ”Olen nyt isä, joka käy töissä pitääkseen huolen vaimostaan ja lapsistaan. Minun ensisijainen tehtäväni on pitää huoli siitä, että heidän elämänsä on turvattua. Se on valtava vastuu, ihan samoin kuin kenen tahansa elämässä.”

Bilettäminen on vaihtunut perhe-elämään, ja nuoresta poptähdestä on tullut keski-ikäinen isä. Millaista arkesi nykyään on?

”Tavallinen päivä käynnistyy aamiaisella lasteni kanssa, heitän lapseni kouluun ja haen hänet. Liehittelen vaimoani. Murehdin ylettömästi sitä, mikä on paikkani tässä maailmassa. Hengailen puutarhassa, katselen telkkaria. Kai se kuulostaa tylsältä, mutta se ei ole tylsää minulle. Elämäni on tyyntä.”

”Mutta onko elämässäni vielä rock’n’rollia? Paljonkin. Elämäni ei ole tavallista, asun hienoissa taloissa ja ajan hienoilla autoilla. Lennän yksityiskoneella. Tapaan erikoislaatuisia ihmisiä. Tämäkin, kaikki tämä pyöritys ympärillämme, on aika rock’n’rollia, eikö?” Williams viittaa huoneen kameraryhmän suuntaan.

Arjen tyyneys rikkoutuu parin viikon päästä, kun uusi levy ilmestyy kauppoihin. Maailmankiertue alkaa ensi vuonna.

Myös Suomi on suunnitelmissa mukana, Williams lupaa: ”Ehdottomasti. Kun esiinnyin Helsingissä pari vuotta sitten, yleisö otti minut lämpimästi vastaan. Ja keikan jälkeen tapasin Sami Hyypiän, mikä oli erityistä.”

Todennäköisti myös Britannian singlelistalla koettu katkera kolaus vaihtuu uuteen voittoon. Yleisön edessä Robbie Williams on aina ollut vahvimmillaan, ja siihen viittaa myös levyn nimi: ”Raskaan sarjan viihdeshow”.

Oletko ensisijaisesti entertainer: viihdyttäjä ja esiintyjä?

”Tähän ajatukseen olen kasvanut vuosien varrella. Kun haen passia, kirjoitan työnkuvakseni esiintyjä ennemmin kuin laulaja tai lauluntekijä. Olen ollut vuosikymmeniä viihdebisneksessä ja oppinut, että esiintyessäni olen parhaimmillani.”

Tunnetko olevasi eniten kotona yleisön edessä?

Williams toistaa kysymyksen ja naurahtaa: ”En, en tosiaan. Joinain iltoina tunnen olevani ihmisten kanssa yhtä, mutta heti seuraavana iltana saatan täristä hermostuksesta. Kyllä, kaiken kokemani jälkeen jännitän edelleen esiintymisiä.”

Robbie Williams

 Englantilainen laulaja ja lauluntekijä Robbie Williams on syntynyt Stoke-On-Trentissä vuonna 1974. Nykyään hän asuu pääasiassa Los Angelesissa perheensä kanssa.

 Williams nousi esille poikabändi Take Thatin jäsenenä vuosina 1990–1995. Soolouransa hän käynnisti vuonna 1996 versioimalla George Michaelin Freedom-kappaleen.

 Williamsin levyjä on myyty yli 75 miljoonaa kappaletta, ja hänen suurimpia hittejään ovat muun muassa Let Me Entertain You, Millennium ja Rock Dj. Marraskuussa ilmestyvä Heavy Entertainment Show on hänen yhdestoista sooloalbuminsa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Pop

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  5. 5

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää