Valikko
Kulttuuri

Ruotsin akatemia ei ole tavoittanut Bob Dylania – ”Hän saa palkintonsa, vaikka ei tulisikaan paikalle”

Vain kaksi henkilöä kautta historian on kieltäynyt kirjallisuuden Nobelista.

Ruotsin akatemia on päättänyt luopua yrityksistään tavoittaa muusikko Bob Dylania, joka voitti viime viikon torstaina kirjallisuuden Nobelin.

Akatemian mukaan muusikon tavoittaminen on osoittautunut mahdottomaksi tehtäväksi.

”Olemme lopettaneet yrittämisen -- kerroimme kaiken tarvittavan hänen managerilleen ja ystävälleen. Hän tietää, että odotamme innoissamme hänen vastaustaan, mutta emme ole kuulleet hänestä mitään”, Ruotsin akatemian hallintojohtaja Odd Zschiedrich kertoi uutiskanava CNN:lle tiistaina.

Akatemia toivoo, että Dylan hyväksyisi kutsun vuosittaiseen, Tukholmassa 10. joulukuuta pidettävään seremoniaan.

”Olisi ihastuttavaa, jos Dylan tulisi Tukholmaan joulukuussa. Mutta jos hän ei halua, hän ei halua”, sanoi akatemian sihteeri Sara Danius ABC Newsille.

Danius totesi, että kirjallisuuden palkinnon saajat ovat aiemminkin jättäytyneet seremoniasta. Itävaltaiskirjailija Elfriede Jelinek pysytteli kotonaan vuonna 2004 sosiaaliseen fobiaan vedoten. Vuonna 2005 englantilainen näytelmäkirjailija Harold Pinter ja vuonna 2013 kanadalainen novellisti Alice Munro jättäytyivät pois juhlallisuuksista terveydellisistä syistä.

Vain kaksi henkilöä kautta historian on kieltäytynyt kirjallisuuden Nobelista. Venäjänjuutalainen runoilija ja kirjailija Boris Pasternak kieltäytyi palkinnosta Neuvostoliiton viranomaisten painostuksen vuoksi vuonna 1958.

Kaikista kunnianosoituksista systemaattisesti kieltäytynyt ranskalaisfilosofi Jean-Paul Sartre kieltäytyi palkinnosta vuonna 1964.

Dylan on ottanut vastaan useita palkintoja vuosien aikana. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama luovutti muusikolle vuonna 2012 maan korkeimman siviiliansiomerkin Vapauden mitalin, jonka Dylan otti vastaan Valkoisessa talossa pidetyssä seremoniassa.

Zschiedrichin mukaan kirjallisuuden Nobelin palkintoseremonia järjestetään normaaliin tapaan, vaikka Dylan ei paikalla olisikaan.

”Pidämme seremonian normaaliin tapaan, ja hän saa palkintonsa, vaikka ei tulisikaan paikalle”, Zschiedrich sanoi.

Dylan esiintyi palkintopäivänä Las Vegasin Cosmopolitan-hotellissa. Dylan ei ole kommentoinut saamaansa Nobel-palkintoa toistaiseksi mitenkään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nobel-palkinto
 • Bob Dylan
 • Kirjallisuus
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Valkoisen talon vaikutusvaltaisena neuvonantajana toimiva Trumpin vävy joutui FBI:n Venäjä-tutkinnan kohteeksi

  4. 4

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  5. 5

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  10. 10

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää