Valikko
Kulttuuri    |   Kuvataidarvostelu

Kuvanveistäjä Zoltán Popovits on materiaalitaikuri, jonka toivat Suomeen valokuvat luonnosta ja arkkitehtuurista

Suomessa vuosikymmeniä asuneen, unkarilaissyntyisen Zoltán Popovitsin retrospektiivi Amos Andersonilla esittelee taiteilijan, jonka käsissä mikä tahansa materiaali taipuu taidokkaiksi veistoksiksi.

Kuvataide Zoltán Popovits: teoksia vuosilta 1966–2016 9.1. saakka Amos Andersonin taidemuseossa (Yrjönkatu 27). Ma, to, pe 10–18, ke 10–20, la–su 11–17.

Kuvanveistäjä Zoltán Popovits (s. 1940) tunnetaan taiturimaisesti toteutetuista teoksista, joiden virheettömistä pinnoista jokainen taiteilijan läsnäoloon viittaava sormenjälki on pyyhitty pois.

Siksi on hauska nähdä, että hänen retrospektiivisen näyttelynsä avaa eräänlainen kätketty omakuva. Museon seinällä riippuu taiteilijan nahkatakki ja veistosjalustalla sen vieressä on hänen toinen sukkansa.

1960-luvun pop-taiteen hengessä toteutetut teokset ovat keramiikkaa, joka on yksi monipuolisen veistäjän materiaaleista. Ne ovat 1960-luvulla Yhdysvalloista Suomeen stipendiaattina saapuneen ja vuosikymmeniksi Suomeen jääneen taiteilijan varhaistöitä. Popovitsin teokset toivat kokonaan uusia piirteitä suomalaiseen kuvanveistoon, joka tuohon aikaan vielä oli kiinni perinteisissä muodoista ja materiaaleissa.

”Zoltán oli niin äärettömän vapaa”, kuvanveistäjä Kari Huhtamo muistelee eräässä näyttelyluettelossa nuorta taiteilijaa, josta tuli hänen naapurinsa. ”Hän otti minkä tahansa materiaalin ja teki siitä juuri sitä mitä halusi.”

Huikean materiaalitajun omaava monitaituri otettiin Suomessa lämpimästi vastaan. Hän oppi suomen kielen ja työskenteli pian myös muotoilijana ja taideopettajana.

Egerissä Unkarissa syntynyttä Popovitsia voi hyvin pitää maailmankansalaisena. Hän muutti vanhempiensa mukana ensin Saksaan 1945 ja sieltä Australian kautta Yhdysvaltoihin, jossa hän opiskeli arkkitehtuuria ja lentokonesuunnittelua 1960-luvun alussa.

Valokuvat pohjoisesta luonnosta ja modernistisesta arkkitehtuurista sen keskellä herättivät Popovitsin kiinnostuksen suomalaisten luontosuhteeseen. Fulbright-stipendi johti pitkään ja edelleen elävään Suomi-suhteeseen. Vaikka hän muutti vuosituhannen vaihteessa synnyinseudulleen Unkariin, hän on edelleen läsnä sekä näyttelyidensä että Lapponialle suunnittelemiensa korujen kautta.

Materiaalien määrä on ensimmäisiä asioita, jonka katsoja Popovitsin taiteessa kohtaa. Pelkästään puulajeja näyttelyn teoksissa on toistakymmentä, koivua, pajua, mantelia ja kirsikkaa. Perinteisten pronssin ja graniitin lisäksi taiteilija käyttää ainakin terästä, lastulevyä, posliinia, paperia ja asfalttia.

Myös teosten mitat ja mittakaavat vaihtelevat lautaselle mahtuvista miniatyyrimaisemista suuriin aasialaisvaikutteisiin porttiaiheisiin. Näyttelyn monumentaalisin teos on abstraktiolla leikittelevä maalaus Kaikkeen (1988), jonka kuva-aihe paljastuu yksityiskohdaksi takavuosien sinimustasta Surf-pesujauhepaketista. Juhlallisimpia ovat hopeoidut shakkinappulat, joiden muotokieli nostaa shakinpeluun aivan uudelle, Star Wars -henkiselle tasolle.

”Vastakkaisilta vaikuttavien ilmiöiden synteesit ovat aina viehättäneet minua”, Popovits sanoo Unkarissa pitämänsä näyttelyn luettelossa.

Taiteen ja arkipäivän törmäykset ovat yksi hänen taiteensa näkyviä juonteita. Moni teos perustuu nopeaan oivallukseen jonkin tuiki tavallisen edessä. Sampoo-pullosta syntyy kaktus tai nakkisämpylä ja keskeneräisestä moottoritien pätkästä mainio pöytä. Näyttelyn pääteoksiin kuuluu Tyhjä pesä (1999), Unkarissa yleisen kattohaikaran pesä suurennettuna ihmisen mittakaavaan. Sotkuisen risukasan muuttaminen visuaalisesti vangitsevaksi veistokseksi on eräänlainen uroteko.

Amerikkalaisen pop-taiteen ohella Popovitsin taide ammentaa eurooppalaisesta surrealismista. Yksi hänen esikuviaan lienee René Magritte, sanallisten ja kuvallisten arvoitusten mestari, jonka moniselitteisen taiteen vaikutus ulottuu kauas surrealismin ulkopuolelle. Popovitsin tuotantoon kuuluu monia selvästi Magritte-vaikutteisia teoksia, kuten Ilta (1972) ja Troijan muurit (2004), joissa yksi kuva kääntyy toiseksi aivan silmien edessä.

Popovits on taitava yhdistelemään keskenään eriparisia kuvia. Hyvästä esimerkistä käyvät monet kasvo- tai naamioaiheiset teokset, joissa pelkistetyt ihmiskasvot sulautuvat piilokuvien lailla esimerkiksi haukan, joutsenen tai teekannun hahmoon. Kasvot ovat muutenkin vahvasti läsnä Popovitsin taiteessa. Ne toistuvat aina samanlaisina, buddhamaisen levollisina. Silmät ovat kiinni ja suu ilmeetön. Taiteilija sanoo tavoittelevansa kasvokuvissaan jotain, johon jokainen katsoja voi peilata omia ajatuksiaan ja tunteitaan.

Lähes abstrakteiksi tiivistetyt kasvot ovat arkkityyppejä, alitajuntaan suoraan pureutuvia kuvia, jollaisiin Popovitsin taiteessa osuu vähän väliä. Vahvoja symboleita ovat myös hänen teoksissaan toistuvat talot, tornit, portit ja veneet.

Merkityksen kantajista vahvin ei kuitenkaan ole kuva, vaan materiaali. Popovitsin tavassa käyttää puuta on muistumia Constantin Brancusin talonpoikaisista juurista, Henry Mooren orgaanisista muodoista ja jostain vieläkin kauempaa, alkuhämäristä jonne sanat eivät yllä. Tämä lienee ollut myös Popovitsin mielessä, kun hän on liittänyt kolmeen puuveistokseensa kehotuksen kosketella niitä.

Käsi lukee puun lämmintä ja sileää pintaa aivan toisella tavoin kuin silmä.

Zoltán Popovits

 Kuvanveistäjä ja

muotoilija syntyi

Egerissä Unkarissa 1940.

 Opiskeli Coloradon yliopistossa ja Kansas City Art Institutessa 1959–65.

 Muutti Suomeen 1965. Opiskeli Suomen taideakatemian koulussa 1965–67.

 Työskenteli muun

muassa vierailevana taiteilijana Arabian tehtaalla, Lapponia Jewelryn korumuotoilijana sekä opettajana suomalaisissa ja unkarilaisissa taidekorkeakouluissa.

 Retrospektiivinen näyttely Helsingin taidemuseossa 1991.

 Teoksia mm. Kiasman, Helsingin taidemuseon ja Designmuseon kokoelmissa.

 Muutti Suomesta Egeriin Unkariin 1999.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Näyttelyarvostelut
 • Kuvataide
 • Kuvanveisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  2. 2

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  3. 3

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  4. 4

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  5. 5

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  6. 6

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  7. 7

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  10. 10

   Vielä ei tiedetä, ketä Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa lopulta hoidetaan – Helsinki odottaa tietoa soten kohtalosta kuin kuuta nousevaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  7. 7

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää