Valikko
Kulttuuri

Paidaton Putin inspiroi popin satiirikon Randy Newmanin tähän lauluun – maailmaa on kuitenkin yhä vaikeampi satirisoida

Laulujen tekoa vaikeuttaa se, ettei humoristin liioittelu enää erotu tosielämän möläytyksistä.

”Kun hän riisuu paitansa kaikki leidit hullaantuvat / kun hän riisuu paitansa tahdon leidiksi itsekin!”

Popin suuri satiirikko Randy Newman, 72, on julkaissut ensimmäisen uuden laulunsa vuosiin. Laulun kertojaminä käy kuumana Venäjän 64-vuotiaaseen presidenttiin Vladimir Putiniin.

Laulussa Putin ajaa jättitraktorilla Siperiassa ja ohjailee ydinreaktoria pelkällä vasemmalla aivopuoliskollaan. Presidentti käy entisen vaimonsa kanssa Mustanmeren rannalla ja pohtii konfliktia Kreikan tai Turkin kanssa, jotta voisi laajentaa alueitaan Välimerelle. Laulun Putin kokee myös epävarmuutta, kunnes ”Putin-tytöt” palauttavat uhon.

Laulussa on myös tavanomaisempia Putin / Put in (laittaa sisään) -sanaleikkejä. Vastaavilla tehoilla pelasi jo Stephane & 3G:n We don’t want to put in vuonna 2009, jolloin laulu ylsi Georgian euroviisuehdokkaaksi (voit kuunnella kilvasta vedetyn euroviisuehdokkaan tästä linkistä. Newmanin laulun löydät tämän kirjoituksen lopusta).

Newman itse ei ehkä tunne Georgian euroviisuehdokasta, koska hän mainitsee Washington Postin haastattelussa vaikuttajakseen Golden Gate Quartetin Stalin Wasn’t Stallin -laulun vuodelta 1943. Laulussa ylistetään sanaleikein Stalinia, joka oli tuolloin Yhdysvaltain liittolainen taistelussa Adolf Hitlerin Saksaa vastaan. (Voit kuunnella Stalin Wasn’t Stallinin tältä videolta).

Newman on urallaan satirisoinut esimerkiksi rasistisia ja sovinistisia ennakkoluuloja kohdistamalla vastaavat ennakkoluulot ”lyhyisiin ihmiseen” (Short People). Hän on satirisoinut punaniskoja ja toisaalta myös ylemmyydentuntoisia paremmintietäjiä, jotka leimaavat toiset punaniskoiksi (Rednecks). Viimeksi vuonna 2012 hän satirisoi ihmisiä, joiden mielestä presidentin pitäisi aina olla valkoinen (I’m Dreaming).

Samalla hän on tehnyt väärinymmärtäjiään naurunalaiseksi jo useilla vuosikymmenillä.

Nykyisin se on entistä vaikeampaa, koska satiirin ymmärtäminen on sosiaalisen median aikana vähentynyt ja tahallisetkin väärinymmärrykset lisääntyneet. Epäkorrekteiksi mielletyistä sanoista saatetaan rangaista massiivisesti, vaikka tarkoitus olisi itseironinen tai satiirinen. Samalla aidosti kuvottavaan vihapuheeseen sortuneet naamioivat joskus syntinsä ”satiiriksi”, mikä hämmentää käsitettä entisestään.

”1980-luvulla ihmiset olivat paljon avoimempia ymmärtämään tekstien kaksoismerkityksiä, intertekstuaalisuutta, ironiaa ja satiiria. Sellainen kuullun ymmärtäminen on nykyään tosi huonoissa kantimissa”, Ismo Alanko pohti viime vuonna. (Voit lukea Alangon haastattelun tästä linkistä).

Vastaavan huomion tekee myös Randy Newman. ”En soita enää Rednecksiä usein, koska sen esittäminen vaatii selityksen, ja se on kuin selittäisi vitsiä”, hän kertoo Washington Postille.

Vastaavasti voit kokeilla tästä linkistä kuunteletko itse Short People -hittiä totisemmin kuin sitä vuonna 1977 kuunneltiin. Se on mahdollista, koska Newmanin huumori ei ole ilmeisintä kuoliaaksinaurattamista ja ajat ovat muuttuneet.

Satiirin tekemistä hankaloittaa myös ironisen distanssin häviäminen, sillä ironisointi ei enää erotu yhä uskomattomammaksi käyvästä mielipidetehtailusta. Ennen vain harva erehtyi ajattelemaan, että lauluntekijä Randy Newman oikeasti vihaisi lyhyitä ihmisiä tai unelmoisi presidentin olevan aina ”valkoistakin valkoisempi”. Nyt yhtä suuria älyttömyyksiä lauotaan sosiaalisessa mediassa myös tosissaan hämmentävänkin arvovaltaisilta tahoilta. Viime viikolla Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump sanoi ilmeisesti ilman mitään itseironiaa: ”hyväksyn vaalituloksen, jos voitan”.

Tämä vähentää satiirikkojen erottautumiskeinoja. New Yorker -lehden Andy Borowitzin satiiripalstan vitsejä erehdytään jakamaan sosiaalisessa mediassa ja jopa tiedotusvälineissä entistä useammin uutisina, koska satiirinen vääntely ei enää erotu poliitikkojen oikeista möläytyksistä. Vastaavia kokemuksia on viime vuosina ollut muillakin satiirikoilla.

Newman jatkaa kuitenkin valitsemallaan tiellä. ”En ole sanomisissani entistä varovaisempi, vaikka molemmilta laidoilta tulee painetta siihen”, hän kiteyttää.

Putinille hän on aika kiltti, vaikka paidattomana poseeraava presidentti häntä hymyilyttääkin. ”Niin poikkeuksellisen paljon valtaa omaavalta ihmiseltä tuollainen poseeraus on häiritsevää, mutta tavallaan myös huvittavaa”, hän pohtii.

Donald Trumpia laulussa ei ole mukana, koska Newman ei sanoitusta tehdessään tiennyt Trumpin Putin-innosta. Kiinnostavasti Newman kuitenkin kritisoi Washington Postissa Trumpia, mutta ei niinkään Putinia, jonka hän yritti tehdä sanoituksessa ”kiinnostavan inhimilliseksi, mitä hän tietysti onkin”.

Laulu ei ole terävintä Newmania. Se naurattanee Yhdysvalloissa enemmän kuin Euroopassa, jossa paidattomana pullistelevaa suurvallan presidenttiä voi ja pitää satirisoida, mutta tämän uhoa ei voi ottaa leikin kannalta. EU:n Venäjä-pakotteethan jatkuvat yhä Putinin onnistuttua liittämään Krimin niemimaan hallintaansa ilman valtiollista sopimusta Ukrainan kanssa.

Mutta kyllä laulu kuunnella kannattaa. Myös merkkinä satiirin vaikeuksista 2010-luvun oudossa maailmassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Satiiri
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Helsinkiläispoliitikot haluavat nuorille ilmaisen ehkäisyn – Osa nuorista joutuu valitsemaan rahapulan takia ruoan ja e-pillereiden välillä

  7. 7

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  8. 8

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Republikaani­senaattorit julkistivat korvaajansa Obamacarelle – käytännössä lakiesitys siirtäisi rahaa köyhien terveydenhuollosta rikkaiden verohelpotuksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää