Valikko
Kulttuuri    |   Essee

Haluatko olla ruotsalainen? Kirjamessuille saapuva Lena Andersson kertoo, miten se onnistuu

Kirjailija listaa esseessään viisi kohtaa. Jos täytät ne, olet tunnepohjainen ruotsalainen.

Qaisar Mahmood tuli lapsena Pakistanista Tukholman Tenstan kaupunginosaan. Me kävimme samoja kouluja, mutta hän on minua kolme vuotta nuorempi, joten en koskaan nähnyt häntä. Nykyään näen hänet silloin tällöin julkisessa keskustelussa. Kun Qaisar Mahmood puhuu monimutkaisista inhimillisistä ilmiöistä, joista käytetään sanoja integraatio, moniarvoisuus ja syrjintä, huomaan olevani samoilla linjoilla. En tarkoita että olemme yksimielisiä vaan että meillä on samanlainen tapa tarkastella ilmiöitä. Olemme tehneet yhtäläisiä huomioita asioista, vaikka tarkastelemme niitä eri lähtökohdista.

Kirjassaan Jakten på svenskheten (”Ruotsalaisuutta etsimässä”, Natur & Kultur, 2012), Mahmood ajaa moottoripyörällä Ruotsin halki selvittääkseen, miksi hän ei saa vahvistusta tunteelleen että on ruotsalainen. Hän korostaa, että ruotsalaisuus on nimenomaan tunne. Tunteille täytyy saada vahvistusta muilta, jotta ne olisivat päteviä. Mahmood itse tuntee olevansa ruotsalainen, mutta hän ei saa tunteelleen vastakaikua, koska ihmiset kysyvät, miten hän viihtyy Ruotsissa.

Mahmood toivoo, että ruotsalaisuudesta tulisi ”yhtä avoin kuin motoristi-identiteetistä”. Kaikki varmasti ymmärtävät, ettei hän tarkoita moottoripyöräjengejä, vaan valittua ja hankittua yhteisöä, jossa ihmisen ominaisuuksilla, taustalla ja ihonvärillä ei ole merkitystä.

Luultavasti Mahmoodin ja minun samantapaiset käsitykset johtuvat siitä, että meillä kummallakin on ihmisestä näkemys, jota kutsun evoluutiorakenteelliseksi. Aivot ovat osa luontoa eivätkä alisteiset ajan ja paikan satunnaisille oikuille ja kulttuurisille eroille. Luonnossa, ja näin ollen myös tietoisuudessa, on tietty määrä perusmuotoja. Mahdollisia asemia ja ajatuskuvioita ei ole loputtomasti, vaan ne ovat selkeitä ja erottuvia. Maailman kaikkia tunneyhteisöjä ja kokemusta niistä ohjaavat osapuilleen samat psykologiset mekanismit, siksi ihmiset ymmärtävät toisiaan. Useimmat ovat sekä käyttäneet valtaa että tunteneet olevansa avuttomia ja kuuluneet useampaan kuin yhteen kuviteltuun yhteisöön. Siksi kokemuksia on mahdollista jakaa hyvän tahdon ja myötätunnon avulla. Olemme kokeneet saman henkisen tilan kuin toinen ihminen useammin kuin uskommekaan, sillä sosiaaliset ilmiöt noudattavat luonnonlakeja ja toistuvat koskemattomina ja symmetrisinä.

Mitä kiivaammin Qaisar Mahmood etsii ruotsalaisuutta moottoripyörämatkallaan läpi Ruotsin, sitä kiivaammin se näyttää välttelevän häntä. Se on aina jossakin muualla, mutta kaikille on selvää että se on olemassa. Miksi ihmeessä Mahmood ei saa olla täysin ruotsalainen? Se ei ole kiinni juhannuksenvietosta, koulutuksesta tai osallisuudesta (Mahmood on työskennellyt monta vuotta virkamiehenä valtion virastoissa), ei passista, puhtaasta ääntämyksestä, tahdon puutteesta tai asuinpaikkakunnasta. Mistä se sitten johtuu?

Mahmoodin tapauksessa se johtuu todennäköisesti ihon ja hiusten väristä yhdistettynä ajatukseen, että ihmisellä on ydin, aito ja muuttumaton minä. Ytimen määräävät pelkästään sellaiset seikat kuin ulkonäkö, ympäristö ja synnyinpaikka, ja ydin ratkaisee, kuka ihmisestä voi tulla. Tämä on kaikkialla tavallinen käsitys, sosiaalinen muunnelma rotubiologiasta: rotubiologiaa ilman rotuja ja geenejä. Qaisar Mahmood kuitenkin ajattelee, että ihminen koostuu lukuisista kerrostuneista identiteeteistä.

Sisäisellä ja ulkoisella matkallaan Mahmood kohtaa usein minun kaltaisiani ihmisiä, joille ruotsalaisuus on itsestäänselvää ja joiden mielestä hänen on turha uhrata sille kovin paljon ajatusta. Ei siitä kannata välittää, ja kuka sitä paitsi tuntee olevansa ruotsalainen? Tilanne on sama kuin rahan kohdalla. Jos ei ole koskaan joutunut miettimään, miten rahat saisi riittämään, raha ei ole tärkeä eikä puhumisen arvoinen asia. Mahmood vakuuttaa lukijalle, että tällainen järkeily ei kelpaa. Nimittäin juuri tällaisen järkeilyn vuoksi ruotsalaisuus on kuin veljeskunta. Sääntöjä ja ohjeita ei ole kirjoitettu muistiin, ja siksi niitä ei voi käyttää jäseniä vastaan. Sääntöjä ei voi pyytää nähtäväkseen, jotta voisi niitä noudattamalla yrittää saada jäsenyyden. Tieto siitä, kuka kuuluu joukkoon ja kuka ei, on sanaton, äänetön ja epämiellyttävä.

Minusta tämä veljeskunta täytyy kiireesti lakkauttaa, aivan kuten aikaisemmin on romutettu muita veljeskuntia nykyaikaisuuden nimissä. Ruotsi tarvitsee uuden kuvitellun yhteisön, uuden sopimuksen, meidän neuronimme täytyy kytkeä uudelleen. Vaikka ei olekaan mikään ansio, että tuntee olevansa ruotsalainen, asia ei ole merkityksetön ihmisille, joiden odotetaan osallistuvan Ruotsin demokratiaan ja noudattavan lakeja.

Mahmoodin kirjan innoittamana ehdotan tunnepohjaiselle ruotsalaisuudelle viittä kriteeriä. Kaikki pätisivät Mahmoodin avoimeen motoristiyhteisöön (tai muihin samankaltaisiin yhtei­söihin). Jos kriteerit täyttyvät, ei ole enää lupa mutista aidoista ruotsalaisista, etnisistä ruotsalaisista tai periruotsalaisista. He jäävät vähitellen historian hämärään. Muunnelmat yhteisön sisällä ovat nimenomaan muunnelmia, eivät ruotsalaisuuden korkeampia tai matalampia asteita. Jos haluaa, voi vallan hyvin tyytyä kansalaisuuteen. Silloin on sopimuksen mukaan teknisesti mutta ei tunneperäisesti ruotsalainen.

1. Henkilö omaksuu viittauksia asioihin, joita on liikkeellä ruotsalaisessa julkisessa keskustelussa ja arkielämässä, myös menneisyydessä. Ei riitä että tarkastelee viittauksia etäältä, niiden täytyy koskettaa tarpeeksi. (Motoristiyhteisöön ei pääse osalliseksi, jos halveksii ja vierastaa kaikkea moottoripyöriin liittyvää.)

2. Ruotsi tuntuu kodilta vähintään yhtä paljon kuin jokin muu paikka. (Prätkän lainaaminen viikonlopuksi ei riitä, jos haluaa kuulua motoristien tunneyhteisöön.)

3. Henkilö puhuu tai ymmärtää ruotsia. (Motoristitermit täytyy osata ja kuristusläppä hallita.)

4. Henkilö haluaa olla ruotsalainen. (Henkilö ajaa itse, ei istu takaistuimella.)

5. Henkilö viestittää yllä mainitut asiat ympäröivälle maailmalle. (Moottoripyörä ei seiso tallissa puhdistettuna kenenkään tietämättä sen olemassaolosta.)

Toisin sanoen: Ruotsalaiseksi ei synnytä. Ruotsalaiseksi tullaan. Jos halutaan.

Suomennos: Sanna Manninen. Essee kirjasta Enpä usko – Ajatuksia ja kannanottoja (Siltala 2016). Kirjoitus julkaistu alun perin Dagens Nyheterissä. Lena Andersson la 29.10. klo 13 Katri Vala -lavalla ja klo 14 Edith Södergran -lavalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin kirjamessut 2016
 • Kirjallisuus
 • Esseet
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  7. 7

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  8. 8

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää