Valikko
Kulttuuri

Ensimmäistä kertaa Suomessa johtava kapellimestarilegenda opetteli huolella muusikoiden nimet – ”Suomalainen musiikki on suurenmoisinta”

Sir Mark Elder johtaa odotetussa Suomen-debyytissään Brittenin ja Šostakovitšin sota-ajan mestariteoksia. Kotona Britanniassa hän levyttää kaikki Sibeliuksen sinfoniat.

”Tämän pitää kuulostaa siltä kuin koko kaupunki itkisi”, Sir Mark Elder selittää Radion sinfoniaorkesterille.

Hän harjoittaa Benjamin Brittenin ja Dmitri Šostakovitšin sota-ajan teoksia, joissa sodan tuhovoimaa kuvaavia hirmuisia orkesteriräjähdyksiä seuraa usein raunioilta nouseva hiljainen surumusiikki.

”Tämä musiikki oli liian sokeeraavaa, jotta aikalaiset olisivat voineet ymmärtää kaiken. Meidän tilanteemme on helpompi ja voimme löytää tuhon keskeltä yhä enemmän myös empatiaa ja hellyyttä.”

Konsertti on loppuunmyyty, mutta se radioidaan ja kuvataan verkkoon suorana.

Britteniltä kuullaan Sinfonia da Requiem, jonka Japani tilasi keisarillisen perheen kunniaksi, mutta kieltäytyi esittämästä teosta sen kristillisen sisällön johdosta vuonna 1940.

”Britten oli kuuluisa pasifisti, ja tämä teos oli hänen ensimmäisiä suuria voimannäytteitään sinfoniaorkesterille”, Sir Mark selittää.

”Ensimmäinen osa kuvaa suurta surua ja toinen osa sodan kauhua ja taistelukenttien melua. Kolmas osa pyrkii rauhaan ja hiljaisuuteen kaiken kauhun jälkeen. Britten tuskin tunsi vielä erityisemmin Šostakovitšin musiikkia, mutta tyylissä on jo selviä yhteyksiä, ja myöhemmin he olivat hyviä ystäviä.”

Britten saattoi puhua sota-aikanakin kohtalaisen suoraan ajatuksistaan, mutta Šostakovitš joutui Josif Stalinin terrorin vuoksi käyttämään musiikillisia salaviestejä. Virallisesti sinfonia nro 7 (Leningrad) kertoi Saksan hyökkäyksestä ja Leningradin kaupungin urhoollisesta puolustautumisesta.

Leningrad on ilmeisesti myös sinfonia Stalinin ennen toista maailmansotaa tekemästä tuhosta. Se käsittelee kaikkea vallan väärinkäyttöä, kaikkia diktaattoreita, kaikkea fasismia.”

Sir Mark muistuttaa venäläissäveltäjän ainutlaatuisista teatterivaistoista, jotka heijastuvat myös sinfonioiden dramaturgiaan.

”Šostakovitšista olisi tullut 1900-luvun suurin oopperasäveltäjä, ellei Stalin olisi pysäyttänyt hänen oopperatuotantoaan Nenän ja Mtsenskin piirikunnan Lady Macbethin jälkeen. Hänen täytyi piilottaa fantastista huumorintajuaan ja suodataa koko lahjakkuutensa jousikvartettoihin ja sinfonioihin.”

Sir Mark Elder on kova sibeliaani ja käynyt Ainolassa, mutta uskomattomasti hän johtaa Suomessa vasta nyt.

”Se on uskomatonta, sillä suomalainen musiikki on Sibeliuksen myötä ollut jo lapsuudesta lähtien suurenmoisinta musiikkia, mitä tiedän. Ensimmäinen konserttini, johon äiti minut vei, sisälsi Sibeliuksen toisen sinfonian.”

Hän aloitti fagotinsoittajana ja opiskeli sitten kapellimestariksi. Ura alkoi Australiassa ja jatkui Englannin kansallisoopperassa, jonka hän nosti 1980-luvulta lähtien ajoittain Covent Gardenin Royal Opera Housea kiinnostavammaksi oopperataloksi.

”Mehän olimme silloin muuttaneet Coliseumiin eli vanhaan varietee-teatteriin, jossa on jopa Royal Opera Housea suurempi katsomo. Brittiläinen oopperaelämä oli museoitunut ja tehtävämme oli tuoda jännittävät ohjaajat modernisoimaan ohjausperinnettä.”

Nykyisin Sir Mark johtaa Manchesterin Hallé-orkesteria kaupungissa, jossa Sibelius itsekin johti ja jossa John Barbirolli sekä viimeksi John Storgårds ovat levyttäneet kaikki Sibeliuksen sinfoniat.

”Ja nyt minäkin levytän kaikki Sibeliuksen sinfoniat Hallé-orkesterin kanssa! Levytän myös kaikki Ralph Vaughan Williamsin sinfoniat, joista yhden hän omisti Sibeliukselle.”

Sir Markin levytysprofiili on siis nousemassa kovaa vauhtia. Se on jopa poikkeuksellista Britanniassa, jossa EU-lähtöpäätöksen aiheuttama Brexit-krapula on sysännyt maan talous- ja kulttuurielämän epävarmuuteen.

”Ehkä Brexit vielä perutaan. Meidän tulee pitää huolta vapaasta liikkuvuudesta ja muistaa, että kansainvälisistä lahjakkuuksista kootaan nykyisin niin parhaat jalkapallojoukkueet kuin orkesteritkin. Viimeksi saimme erinomaisen klarinetistin Espanjasta.”

Sir Mark on tiedonhaluinen persoona. Hän pyysi jo viikkoa aikaisemmin Radion sinfoniaorkesterin soittajien nimilistan sekä ääntämisohjeita ja puhuttelee toden totta harjoituksissa monia muusikoita etunimeltä.

Haastattelussa hän ottaa lopuksi haastattelijan roolin ja kyselee suomalaissäveltäjien partituureista.

Einojuhani Rautavaaralta olen johtanut vasta yhden teoksen. Millä teoksella hänet kannattaisi esitellä Manchesterissa? Siis Angels and Visitations? Siihen tutustun seuraavaksi!” alati utelias kapellimestari lupaa.

Radion sinfoniaorkesteri ja Sir Mark Elder Musiikkitalossa perjantaina klo 19. Konsertti on loppuunmyyty. Radiointi Yle Radio 1. Suora verkkolähetys: yle.fi/rso.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Perussuomalaiset toivottaa taas yhden paluumuuttajan takaisin – Arja Juvonen palaa puolueen eduskuntaryhmään

  2. 2

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  3. 3

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  7. 7

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  8. 8

   Helsingin ”uusi ilme” haukuttiin tuoreeltaan Elloksen vuoden 1987 postimyyntiluetteloksi – mitä parjatun logon suunnittelijat ajattelevat nyt?

  9. 9

   Murhatutkimuksen yllättävä käänne: keskeltä hämäläistä metsää löytyi sisällissodan aikaiseksi epäilty hauta – keitä nuorukaiset olivat?

  10. 10

   Obama tiesi Venäjän operaatiosta USA:n vaaleissa, mutta salli sen tapahtua – oliko Trump salajuonen peluri vai pelinappula?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  10. 10

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää