Valikko
Kulttuuri

”Soitan niin kauan kuin jalat kantavat” – Joke Linnamaa on Suomen vanhimpia tiskijukkia

1970-luvulla Linnamaa vei diskoa syrjäseuduillekin. Keikkabussina toimi vanha myymäläauto. Nykyään hän kantaa musiikkikappaleet keikkapaikoille muistitikulla.

Tänä vuonna vietetään suomalaisen diskon 50-vuotisjuhlia. Ensimmäiset diskot avattiin Suomeen vuonna 1966, ja ­pian sen jälkeen aloittivat tiskijukkauransa ensimmäiset dj:t, jotka keikkailevat vieläkin.

Helsingin seudun pisimmän dj-uran on tehnyt Stadin säkkinä tunnettu Jouko JokeLinnamaa, 70. Hän aloitti ammattilaisena 14. marraskuuta 1968 ja soittaa edelleen. ”Ryhdyin nuorena tekemään tätä tosissani, mutta ajattelin silloin, ettei tällaisia juttuja voi tehdä enää yli 30-vuo­tiaana”, Linnamaa naurahtaa.

”Sen jälkeen tätä ei muka voinut tehdä yli 40-, 50- tai 60-vuotiaana. Nyt toivon, että voin tehdä keikkaa vielä yli seitsemänkymppisenäkin. Askel on vähän hidastunut, mutta soitan niin kauan kuin jalat kantavat.”

Linnamaa on nähnyt läheltä diskoalan vakiintumisen. Kun 22-vuotias ekonomiopiskelija aloitti dj:nä, ammatti oli nuori, eikä opettajia ollut.

”Ensimmäinen vuosi oli yhtä taistelua tekniikan kanssa. Levysoitinten neulat hajosivat, sulakkeet paloivat ja vahvistimet ylikuumenivat. Vasta 1970-luvulla alkoi tulla kunnon laitteita.”

Harvoille tiskijukille oli kuitenkin kysyntää. Hittejä kuuli ra­diosta rajoitetusti, joten niitä tultiin kuuntelemaan diskoihin.

Nuortenlehdet kirjoittivat suosituimmista tiskijukista kuin poptähdistä. Musiikkitietämyksestään ja sujuvasta supliikistaan tunnettu Linnamaa kuului kärkinimiin.

1970-luvun alussa hän ja kollegat lähtivät viemään diskoa Suomen syrjäseuduillekin, kun osuusliike Elanto lähti sponsoriksi.

”Saimme keikkabussiksi vanhan myymäläauton. Mestat olivat aivan turvoksissa, ja raivoisinta jengiä oli Lapissa, koska siellä ei vielä ollut diskoja.”

Linnamaa keskeytti kauppakorkeakoulun ja antautui täysin dj-työlle. Hänen isänsä ei tästä erityisesti ilahtunut, mutta mieli muuttui, kun hän näki vahingossa poikansa veroilmoituksen.

”Faija sanoi, että poika perhana, sinullahan on enemmän vero­äyrejä kuin minulla! Hän oli ekonomi ja rakennusmestari, jolla oli todella hyvät tulot. Raapaisin kuitenkin ohi, koska tein keikkaa niin paljon.”

Kiertueiden lisäksi Linnamaa soitti Torpan Poikien koripallo-otteluissa ja helsinkiläisdiskojen erikoisilloissa. Hän kiersi myös Hurriganesin mukana tiskijukkana ja kiertuemanagerina.

”Alussa rockmuusikot sylkivät tiskijukkien päälle, koska veimme heidän mielestään muusikoilta leivän. 1970-luvun jälkipuoliskolla teimme kuitenkin jo bändien kanssa kimpassa juttuja. Myöhemmin tehtiin vaikka kuinka paljon festivaaleja, joissa hyvät bändit ja hyvät tiskijukat vuorottelivat.”

1970-luvun lopussa Linnamaa siirtyi radioon ja televisioon. Moni muistaa vielä hänen ja Klaus Thomassonin yhteiset viihdeohjelmat.

Kun ensimmäiset paikallis­radiot tulivat Suomeen 1985, Linnamaa aloitti Radio Ykkösessä eli Ettanissa. Keikoilla spiikannut tiskijukka pystyi vaivattomasti tekemään samanlaista lähetys­virtaa kaupallisessa radiossa.

Linnamaa oli vuosikaudet Ettanin iltapäivien suosittu vetäjä, mutta kokeilu aamujuontajana jäi pariin kuukauteen, koska iltatöihin tottuneen tiskijukan fysiikka ei taipunut kello viiden herätyksiin.

Eläkkeelle Linnamaa jäi virallisesti kuusi vuotta sitten, mutta levyjen soittoa hän ei lopettanut. Kappaleet hän soittaa tosin nykyään muistitikuilta. Levyjä on tullut kannettua jo tarpeeksi.

”Keikat ovat hyviä piristeitä. Kun näkee, että yleisöä tulee ja sen saa vielä aktivoitua hyvään meininkiin, siitä saa itsekin energiaa.”

Dj-veteraani keikkailee tällä hetkellä Helsingissä Night Fever -teemailloissa Bottalla sekä Kaarle XII:ssä pidettävissä Natsa Classic Rock -illoissa. Linnamaa profiloitui aikoinaan 1960- ja 70-lukujen popmusiikin asiantuntijaksi, ja tämän musiikin ystävät haluavat edelleen kuulla häntä.

”Olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Olen saanut kyntää neitseellistä peltoa, ja koska olen ollut ensimmäisenä paikalla, olen saanut toteuttaa omia visioitani. Yleisöni kasvoi siinä mukana”, Linnamaa ­miettii.

”Täytyy kiittää sitä, että on syntynyt suuriin ikäluokkiin. Kaikki lähtee kuitenkin 1960-luvusta, jonka musiikkiin kasvoimme sisään niin totaalisesti.”

Jouko Linnamaa täyttää 70 vuotta maanantaina 31. 10.

Parhaat tanssibiisit

1 James Brown: Sex Machine

”James Brown esiintyi marraskuussa 1978 Hesperian yökerhossa Helsingissä. Istuin lavan edessä katsomassa keikkaa, ja Brown nappasi minut lavalle joraamaan. Vedin ’godfather of soulin’ kanssa lavalla kaksi biisiä ihan solmussa. Sex Machine valittiin pari vuotta sitten nettiäänestyksessä maailman parhaaksi tanssibiisiksi, ja se on erittäin hyvä.”

 

2 The Beatles: Roll Over Beethoven

”Isäni lähetti minut kesällä 1963 kielikurssille Cambridgeen Englantiin, ja siellä tutustuin The Beatlesiin. Roll Over Beethoven on suosikkini heidän tuotannostaan, vaikka se ei ole bändin oma biisi.”

 

3 Hurriganes: It Ain't What You Do

”Kolusin 1970-luvun lopussa kiertuemanagerina ja dj:nä Hurriganesin kanssa Suomea, Ruotsia ja Tanskaa. Hurriganes oli Ruotsissa vielä suositumpi kuin Suomessa. Kiertueilla oli välillä todella hauskaa ja välillä draamaa, eli se oli rock’n’rollia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Syntymäpäivät
 • DJ
 • discomusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi viisi lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  2. 2

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Obaman varovaisuus salli Venäjän sekaantua Yhdysvaltain vaaleihin – mutta tiesikö Trump salajuonesta?

  5. 5

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  7. 7

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Puhuvatko kaikki kohta samaa murretta? Suomen kieli hämäläistyy, ja yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen”

  10. 10

   Serena Williams vastasi tenniksen pahalle pojalle: ”Kunnioita minua ja yksityisyyttäni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  10. 10

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää