Valikko
Kulttuuri

Piiskaamista, juopottelua ja koulukiusaamista – Mannerheim-paljastukset saivat kirjamessukansan mietteliääksi: ”Kyllä tämä hänen mainettaan murentaa”

Kysyimme messuvierailta, mitä mieltä he ovat Mannerheimin rajusta nuoruudesta.

”Hän oli adhd-häiriöinen ongelmanuori!”¨

Joukko iäkkäämpiä vieraita höristää korviaan kun historioitsija-kirjailija Teemu Keskisarja latelee analyysiaan Suomen sotamarsalkasta Helsingin kirjamessuilla.

Keskisarjan Mannerheimin lapsuuteen ja nuoruuteen keskittyvän Hulttio-tietokirjan väitteet eivät selvästikään ole aivan sitä, mitä sotasankarista on totuttu kuulemaan.

Keskisarjan tulkinnan mukaan Mannerheim oli lapsena taisteluista kiinnostunut ”puistosotien kenraali”, joka komensi tylyllä otteella muita lapsia. Koulussa isokokoisesta pojasta tuli ensin kiusattu ja myöhemmin kiusaaja, huonotapainen lintsaaja, jota äiti yritti turhaan pyytää parantamaan tapansa.

”Toivon että käytät voimakkaita nyrkkejäsi ainoastaan heikompien tovereidesi puolustamiseen”, äiti opasti poikaan, mutta turhaan.

Keskisarjan mukaan rikkinäisen kodin kasvatilla oli adhd-tyyppisiä oireita eikä hän kyennyt solmimaan kunnon ystävyyssuhteitakaan.

Kiusaaminen oli yleistä myös kadettikoulussa Haminassa, jota Mannerheim nimitti ”myyränkoloksi”, ”piinapaikaksi” ja ”kidutuskammioksi”.

”En hitto soikoon käsitä, miten kestän tässä koulussa enempää kuin vuoden loppuun. Mieluummin, tuhat kertaa mieluummin olen kadunlakaisijana missä h-vetin loukossa hyvänsä kuin kadettina Haminassa”, hän kirjoitti opinahjostaan.

Mannerheim muistelikin toverikuntaa vaiteliaalla vihalla.

”Erityisesti hän kantoi kaunaa kadettikauden ’holhoojalleen’ Ernst Löfströmille, jolla oli kai ollut ilo piiskata pyllylle tulevaa marsalkkaa”, Keskisarja sanoo.

Myöhemmin hän kosti julmuudet heikommilleen korkojen kera. Opiskelu-uransa loppuun asti kadettia piinasivat loppuun juopottelevan irstailijan maine, humalassa hölmöily ja muut käytösrikkomukset. Taipumukset viittasivatkin pitkään enemmän vankilakundin kuin sotamarsalkan uraan.

Kysyimme messuvierailta, mitä mieltä he ovat Mannerheimin rajusta nuoruudesta.

Aulis Pöyhönen, 80

Olivat nämä tiedot minulle yllätyksiä. En tiennyt, että hän on ollut koulukiusaajakin. Mannerheimista on kuitenkin kerrottu sellaista sankaritarinaa. Kyllä tämä hänen mainettaan murentaa. En tosin ole ennenkään häneen liitettyä gloriaa oikein hyväksynyt. Olisikohan se sotasankarin ura sitten ollut jatkumoa sille kiusaajamenneisyydelle? Kiusasi vain vihollisia sitten.

Maija Makkonen, 80

Minulle Mannerheim on ollut ennenkin ihminen ihmisten joukossa. Jokaisessa on vikoja ja hyviä ominaisuuksia, niin myös hänessä. Uskon, että siihen koulukiusaajan rooli liittyi hänen aatelistaustaansa; hän on ajatellut olevansa parempi kuin muut. Se taas, että hän kohteli vaimoaan niin julmasti, oli varmasti sen ajan miesten tapa. Ehkä hän ei kotonaankaan ollut nähnyt, millainen hyvä suhde oikein on. Minulla on tästä huolimatta kunnioittava suhtautuminen Mannerheimiin. Hän toimi Suomen hyväksi sen aikaisissa olosuhteissa.

Aakko Jutila, 21

Onhan Mannerheimista annettu kuva ollut aika mystifioitu, vaikka on hänen muistakin puolistaan jotain koulussa kerrottu. Nämä uudet paljastukset tekee hänestä tietysti entistä inhimillisemmän. Kuva alasti ratsastavasta Mannerheimista kuulostaa kiinnostavalta.

Lyydia Paakki, 21

Mun muielestä on tärkeää, että näitä myyttejä romutetaan. Ettei luoda vaan kuvaa vanhoista hyvistä ajoista, jolloin oli Kekkonen ja Mannerheim. Heissäkin oli paljon vikoja, joten on turha tukea käsitystä virheettömyydestä. Tiesin ennestään, että Mannerheim oli rauhaton ihminen, mutta tuollaisesta simputtamisesta en ollut kuullut. Toisaalta nälkäisen ja vallanhaluisen johtajan luonteenpiirteisiin sellainen saattaa sopia hyvin. Eivät ne useinkaan mitään kaikkien kavereita ole.

Stefan Swanström, 68

Tiesin hänellä olleen hankaluuksia nuoruudessaan. Ehkä hän sisuuntui niistä, ja se auttoi nousemaan myöhempään asemaansa. Kyllä minä Mannerheimia kunnioitan. Hän otti vanhana miehenä ison pestin Suomen sodissa. Minusta hänellä oli ratkaiseva rooli siinä, että päästiin jatkosodassa eroon ja sen jälkeisissäkin vaiheissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  5. 5

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   Robbie Williams lähetti terroristeille uhmakkaan viestin Lontoon olympiastadionilta – elokuussa tämä keikka nähdään Tampereella

  9. 9

   Elimistö polttaa rasvaa solujen tarpeeseen – ravinnon ylimääräinen energia jää elimistöön ja muuttuu rasvaksi

  10. 10

   Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää