Valikko
Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Kentin jäähyväiskonsertti Helsingissä kasvoi hämmästyttäväksi tapaukseksi ja suvereenin hienoksi näytökseksi

Ruotsalaissuosikki onnistui viimein vanhojen kappaleidensa uudelleensovituksessa.

Kuten moneen otteeseen on tullut todettua, 2000-luku ei ole kohdellut Pohjolan suurimmaksi rockyhtyeeksi kutsuttua ruotsalaista Kentiä järin kauniisti etenkään yhtyeen viimeiseksi kitaralevyksi jääneen Du & jag döden -albumin (2005) jälkeen.

Erityisesti elävänä Kent on kuulostanut Helsinkiin yltäneillä viimeisillä kiertueillaan väkinäiseltä ja ristiriitaiselta: aivan kuin yhtye ei olisi enää itsekään tiennyt paikkaansa suursuosion luomien odotusten ja uudistumistarpeen välissä.

Joakim Bergin johtama yhtye on antanut ymmärtää, ettei sitä ole juuri huvittanut vanhojen hittien esittäminen. Toisaalta uudempien, konesointivetoisten albumien materiaali ei ole ainakaan konserttien valossa onnistunut houkuttelemaan juuri uutta, nuorempaa yleisöä.

Maaliskuussa saapunut lopettamisuutinen tuntuikin ymmärrettävältä, jopa hyvältä ratkaisulta.

Yhtye on vaikuttanut hukanneen sielunsa liki liukuhihnalta putoilleilla levyillään jonnekin studiotekniikan kätköihin. Bergin sanoituskynä sentään on pysynyt jopa mestarillisen terävänä, vihaisena, poliittisenakin.

Näitä odotuksia vasten syksyn jäähyväiskiertueen Helsingin-konsertti loppuunmyydyssä Areenassa kasvoi kerrassaan hämmästyttäväksi tapaukseksi ja suvereenin hienoksi näytökseksi. Loppua kohden tärkeä ilta tuntui suorastaan pyyhkineen tai ainakin hyvittäneen järkyttävimmät Kent-pettymykset mielestä.

Reilusti yli kahden tunnin antelias esitys soi erinomaisen linjakkaana ja hyväilevänä. Konsertti oli kuin visuaalinen ilmeensä: ammattimaisen mietitty ja huoliteltu, vaikka ei juuri lainkaan revittelevä. Täysipainoinen soitto puri loppua kohden kuitenkin vastustamattomasti.

Yhtye on flirttaillut kuolemaan liittyvällä kuvastolla riittämiin, joten näiden hautajaisten hillittyä kypsyyttä ja lavalta välittynyttä toiveikkuutta tervehti iloiten.

Mikä olennaisinta, Kent onnistui vihdoin vanhojen kitarakappaleiden uudelleensovituksissa. Hagnesta Hill -albumin huippuhetkiin lukeutuva Stoppa mig juni (lilla ego), Levottomat-elokuvasta tuttu Isola-suosikki Innan allting tar slut sekä Vapen och ammunition -helmi Socker soivat raikkaina ja koskettavina. Ilmeisistä hiteistä ainoastaan lopussa kuultu Dom andra hajosi jäykkään läpisoitteluun.

Uudemmista lauluista Egoist ja Vi är för alltid tömisivät suureellisen komeasti ja tempaisivat yleisön mukaansa hallin takapenkkejä myöten.

Erinomaisen tyylikkäästi käytetyt taustavideot loivat kappaleista väkevän rauhallisia kokonaistaideteoksia. Videoseinät heijastivat kuvia luurankomaisista metsistä, lumessa tallustelevista tiikereistä Musik non stop -kappaleessa kuin zombien muotinäytöksestä.

Konsertin vaikuttavin hetki koitti Bergin pitkän kiitospuheen jälkeen. Utan dina andetag on alkujaan Isola-albumin ylijäämälaulu, joka on fanien myötä kasvanut Kentin mahdollisesti rakastetuimmaksi kappaleeksi sekä ruotsalaisten lempihäälauluksi, joka kelpasi aina prinsessa Victorialle.

Silmät kostuttaneesti pauhanneen ja Suomessa harvoin elävänä kuullun kappaleen taustalla roihusi puhdistanut videotulimeri.

Perään kuultiin illan toinen helmi. Päällisin puolin hempeä Sverige on niin ikään lähtenyt elämään omaa elämäänsä ja kasvanut Vapen och ammunitionin päätöskappaleesta uudenlaiseen asemaan eräänlaiseksi äärinationalistien ja ruotsidemokraattien vastustuslauluksi.

Kent-lauluista ikonisimman eli 747:n aikana oli pakko pysähtyä kysymään: tässäkö tämä nyt oli? Voiko olla mahdollista, että konserttien tuttu päätöskappale kuultiin nyt elävänä viimeistä kertaa?

Mannen i den vita hatten -loppunostatuksen aikana saattoi jo todeta, että Kent on onnistunut vihdoin palaamaan huipulle – yhtä hyvältä yhtye ei ole kuulostanut Helsinkiin kantautuneilla kiertueillaan ainakaan vuosikymmeneen.

Konsertin päättäneen Den sista sångenin aikana näytti silti kuin koko kalsean hallin seisaaltaan kunnioitusta osoittanut yleisö olisi halunnut halailla toinen toistaan yhtä haikean onnellisena kuin kappalekin.

Lue myös Ilkka Mattilan juttu, jossa kerrotaan, miten Kentin ura lähi nousukiitoon vuoden 1997 Isola-levystä.

Kentin biisilista Helsingissä

Gigi

999

Stoppa mig juni (Lilla ego)

Romeo återvänder ensam

Var är vi nu?

Hjärta

Andromeda

Egoist

Vi är för alltid

Innan allting tar slut

Den vänstra stranden

La belle époque

Ingenting

Kärleken väntar

Jag ser dig

Musik non stop

Socker

Utan dina andetag

Sverige

747

Förlåtelsen

Dom andra

Mannen i den vita hatten (16 år senare)

Den sista sången

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keikat
 • Kent
 • Konsertit
 • Rockmusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  6. 6

   Useisiin Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä, Tanskassa, Hollannissa ja Espanjassa

  7. 7

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitus jatkuu rauhallisissa tunnelmissa Rautatientorilla – puretun leirin paikalla hautakynttilä

  9. 9

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  10. 10

   Posti aikoo vaihtaa 2 300 työntekijän sopimukset ehdoiltaan edullisempiin – Pau uhkaa työtaistelulla ja syyttää Postia sopimusshoppailusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  10. 10

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää