Valikko
Kulttuuri

Brasiliassa vallitsee vahva erottelu – mustat asuvat faveloissa, valkoiset eurooppalaiset vaurailla alueilla, sanoo Kirjamessuilla vieraileva Paulo Lins

Favelasta kertova kulttiromaani Jumalan kaupunki julkaistiin suomeksi.

Lapsena kirjailija Paulo Lins pelkäsi kuolemaa.

Hän kasvoi Cidade de Deusin favelassa, köyhällä asuinalueella Rio de Janeiron länsilaidalla, jossa arkea leimasi väkivalta. Hänen taustansa on brasilialaiskirjailijalle poikkeuksellinen.

“Kuka tahansa saatettiin tappaa minkä tahansa asian vuoksi. Niin poliisi kuin rosvot ampuivat mitättömästä syystä. Elämällä ei ollut paljon arvoa”, Lins sanoo sateisena aamupäivänä Helsingissä. Hän vierailee tällä viikolla Helsingin Kirjamessuilla.

Favelaan sijoittuva Linsin esikoisromaani Jumalan kaupunki kuvaa luonnonkauniin Rio de Janeiron nurjaa puolta. Kirja toimi pohjana vuonna 2002 ilmestyneelle samannimiselle elokuvalle, josta tuli maailmanlaajuinen menestys. Useille kielille käännetty romaani julkaistiin nyt suomeksi.

Cidade de Deusin alue rakennettiin 1960-luvulla tulvassa kotinsa menettäneitä ihmisiä varten. Lins muutti sinne perheensä kanssa 8-vuotiaana. Alun perin se oli syrjäinen, suorastaan idyllinen paikka. Sotilasdiktatuurin ajan hallinto antoi sille nimen Jumalan kaupunki.

“Sen piti olla pelastus köyhille”, Lins sanoo hymähtäen.

Sitten 1970-luvun mittaan kuvioihin tulivat huumekauppa, järjestäytynyt rikollisuus ja raskaat aseet. Entiset 0.38 kaliiperin pistoolit vaihtuivat rynnäkkökivääreihin, ja elämä faveloissa muuttui.

Paulo Lins ei ollut osannut odottaa favelan elämää kuvaavalle kirjalleen menestystä.

Sitä kuitenkin seurasi, ja kirjailija itse muutti pois Cidade de Deusista kaupungin varakkaammille alueille. Samalla hän törmäsi rasismiin. Brasilia lakkautti orjuuden viimeisenä maana läntisellä pallonpuoliskolla, ja yhä edelleen mustia luullaan herkästi palvelusväeksi.

“Brasiliassa vallitsee vahva erottelu. Riossa mustat asuvat faveloissa, valkoiset eurooppalaiset vaurailla ranta-alueilla”, Lins sanoo.

Rasismi ja yhteiskunnallinen erottelu ruokkii hänen mukaansa myös väkivaltaa. Faveloiden nuorten pitää ponnistella paljon päästäkseen vaikkapa yliopistoon. Brasilian julkinen koululaitos on heikkotasoinen.

Lins kertoo itse kirjoittaneensa aina. Aluksi hän kirjoitti runoja ja sanoituksia sambakappaleisiin. Jumalan kaupunkia tehdessään Lins työskenteli avustajana Cidade de Deusin rikollisuutta koskevassa antropologisessa tutkimushankkeessa. Kirjan tekeminen muiden töiden ohella vei yhteensä 10 vuotta.

Maailmalla faveloista tunnetaan huumeet ja väkivalta, vaikka valtaosa niiden asukkaista on tavallisia ihmisiä, jotka tekevät pienipalkkaisia töitä. Ajatteleeko Lins, että hänen kirjansa pohjalta elokuva vahvisti stereotypioita faveloista väkivallan pesänä?

“Ei, se ainoastaan paljasti asioita. Diktatuurin aikana faveloiden asioista ei puhuttu."

Hän kokee kirjan myös hyödyttäneen Cidade de Deusia. Alue sai lisää huomiota ja sosiaalihankkeita. Jopa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama halusi käydä siellä Brasiliassa vieraillessaan.

Jumalan kaupungin jälkeen kirjailijalta kului 15 vuotta ennen seuraavaa romaania. Hän ei pystynyt kirjoittamaan, koska koki kaikkien odottavan häneltä uutta kirjaa.

Toinen romaani Desde Que o Samba É Samba (2012) kertoo samban historiasta. Se on Linsin mukaan esikoisteosta “iloisempi ja kepeämpi”. Myös samban historia kiertyy rasismiin. Kuten monia afrobrasilialaisen kulttuurin piirteitä, aluksi myös sambaa halveksuttiin.

“Mustan kulttuurin on ollut hyvin vaikea päästä osaksi brasilialaista kulttuuria. Se on onnistunut vain pitkän kamppailun kautta.”

Lins asuu nykyään São Paulossa. Hän kirjoittaa yhä joka päivä myös matkoilla ollessaan. Parhaillaan hän tekee elokuvaa, televisiosarjaa ja näytelmää teatteriin.

Vieläkö häntä pelottaa?

Kyllä, kirjailija vastaa. Rikollisia enemmän hän pelkää poliisia. Brasilian poliisi ampuu vuosittain tuhansia ihmisiä, ja useimmat uhrit ovat mustia miehiä.

”Pelkään, että poliisi tappaa minut joku yö, koska olen musta. Lapseni ovat mustia, ja mustia pidetään rikollisina. Poliisi voi ampua lähes mistä syystä tahansa.”

Paulo Lins: Jumalan kaupunki (Aviador).

Paulo Lins

 Kirjailija, syntynyt vuonna 1958 Rio de Janeirossa.

 Esikoisromaani Jumalan kaupunki (Cidade de Deus, 1997) oli arvostelumenestys. Kirjan pohjalta tehdystä elokuvasta tuli maailmanlaajuinen hitti.

 Toinen romaani Desde Que o Samba é Samba (2012) kertoo samban historiasta. Se julkaistaan suomeksi myöhemmin.

 Asuu nykyään São Paulossa. Hänellä on kolme lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää